Islamska gimnazija Ahmed Smajlović ispratila Prvu generaciju maturanata

3c0b3030ed95773cc07f3c9484f72f0bmaturanti mala

U petak, 20.05.2011.g./17.06.1432.h.g. u Maloj dvorani “Vatrsolava Lisinskog” promovirana je Prva generacija maturanata Islamske gimanzije ” Dr. Ahmed Smajlović”. Osam čarobnih djevojaka i četiri kršna mladića: Diana Alzin, Lina Alzin, Neira Đogić, Shadia El Sinnari, Hanka Hozanović, Elizabeta Sulejmani, Hata Tahirović, Jasmin Guzina, Alen Jakupović, Arsen Klari i Emir Zemuni, obilježili su prvu generaciju svršenika Islamske gimnazije u Zagrebu!  Prepuna dvorana, što roditelja, što prijatelja, što intelektualne elite Islamske zajednice Hrvatske, burnim je pljeskom pozdravila naše prve gimnazijske maturante, razrednika prof. Samira Hasanagića, kao i sve ostale profesore Islamske gimnazije, na čelu s muftijom Ševko ef. Omerbašićem! Naravno, ovome radosnom događaju prisustvovali su svi čelnici Mešihata Islamske zajednice i čelnici Medžlisa Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i izaslanik ministra prosvjete u Vladi Republike Hrvatske Državni tajnik prof. Želimir Janjić.

Priredbi našem maturantima priključio se i muški zbor “Gazije” iz Bužma koji su svojim lijepim glasovima uljepšali manifestaciju. Odjeveni baš kao negdašnje gazije, bužimske Gazije su nam su svojim snažnim muškim glasovima pokazali da gazije nisu samo izvrsni ratnici i branioci islama nego i izvrsni pjevači. Posebno je bio dojmljiv dio programa u kojem su naši maturanti objasnili, na najbolji mogući način, zornim i tvornim primjerima iz islamske znanstvene povijesti, kako je islamska kultura i znanost pomogla Europi da gotovo bezbolno izađe iz mraka srednjeg vijeka i krene putem svjetlosti, uljudbe i znanja. Nakon službenog dijela izvedbe maturanata prisutnima su se obratili ravnatelj Gimnazije, prof. Mevludin ef. Arslani, razrednik prve generacije maturanata, prof. Samir Hasanagić, izaslanik ministra prosvjete, Državni tajnik, prof. Želimir Janjić a na koncu i predsjednik Mešihata IZ u Hravtskoj, muftija, Ševko ef. Omerbašić.

Poslije priredbe, naši su maturanti počastili svoje roditelje i sve koji su im došli čestitati njihov dan, izvrsno organiziranim domjenkom. Na „maturalnim stolovima“ u predvorju ispred male dvorane bilo je svakojakih delicija koje su gosti i svi prisutni mogli kušati. Družilo se, pričalo, čestitalo, veselilo… osjećali smo se svi kao da smo mi ti slavni maturanti, ta Prva generacija maturanata Islamske gimnazije u Zagrebu.

Delegacija u ime Medžlisa IZ Rijeka na svečanosti Prve generacije maturanata Islamske gimanzije “Dr. Ahmed Smajlović” bili su glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović i imam Hidajet ef. Hasanović.

(Video zapis sa mature pogledajte na http://www.youtube.com/watch?v=bkX0SMK8sXI&feature=related)

Hajrudin Mujknaović