ISLAMSKA ZAJEDNICA U RIJECI OSTALA BEZ DOBROTVORA I ISTINSKOG POMAGAČA

ISLAMSKA ZAJEDNICA U RIJECI OSTALA BEZ DOBROTVORA I ISTINSKOG POMAGAČA

Nakon zadnjih mjesec i pol dana svoje borbe sa teškom bolesti, Muhamed Tokalić nije dočekao do sada najsvečaniji čin u povijesti IZ Rijeka, polaganje kamena temeljca za Islamski centra u Rijeci.  Cijeli svoj život težio je ka tome a na koncu je i osobno trebao postaviti kamen temelj za izgradnju Centra. Allahovom voljom  Medžlis Islamske zajednice Rijeka je u petak 30.10.2009.g. na ahiret ispratio svog vrijednog džematliju i dobrotvora, nadasve velikog čovjeka. Čovjek koji je svojim zalaganjem, trudom i entuzijazmom dao maksimalni i neprocjenjivi doprinos u osnivanju a zatim i razvoju te napretku Islamske zajednice u Rijeci. Dženaza namaz obavljena je na gradskom groblju Drenova, na kojoj je nazočilo veliki broj glavnih imama i imama iz RH i BiH, džematlija, poznanika i prijatelja rahmetli Muhameda Tokalića. Dženazu namaz je nakon najave glavnog imama Hajrudin ef. Mujkanovića predvodio Predsjednik mešihata IZ u RH, muftija Ševko ef. Omerbašić koji je se u svom izlaganju osvrnuo na rad i zalaganje rahmatli Muhameda Tokalić.

Muftija Ševko ef. Omerbašić

GOVOR NA DŽENAZI RAHMETLI MUHAMMEDU TOKALIĆU

Cijenjena obitelji rahmetli Muhammeda!
Poštovani prisutni!
Cijenjena braćo!

Svevišnji Allah poručio je u Kur’anu da sve što se pojavilo na svijetu, prolazno je. Samo On, Svevišnji Bog vječno opstaje. Ovo kažem za to što za cijelo vrijeme poznanstva s rahmetli Muhammedom nisam nikada mislio da će i njega nestati, sve do onoga dana kada su mi javili da je teško obolio i da se nalazi u bolnici. Rahmetli Muhammeda nismo nikada, iako je bio među članovima Mešihata najstariji, tako doživljavali.  Njegove stalne inicijative kako unaprijediti Islamsku zajednicu, jednostavno su nas ometale da ga doživljavamo kao najstarijeg među nama. Osobno sam ponekada  u odnosu prema njemu bio i previše zahtjevan i slobodan, ali je znao da sam ga cijenio i visoko poštivao, pa mi je te nedostatke i praštao. On je bio jedan od rijetkih ne samo u Rijeci nego uopće u Islamskoj zajednici koji se nikada naljutio na naše postupke. Kada bi namjeravao nešto važno priopćiti, govorio bi: Da vam ja nešto kažem.
Svi smo znali da nešto silno želi.

Rahmetli Muhammed je jedan od osnivača Islamske zajednice u Rijeci. Zajedno s nekolicinom  svojih istomišljenika koji su prije njega napustili ovaj svijet,  osnovao je i radio na jačanju i širenju ove već danas snažne Zajednice. Upoznao sam ga davne 1976. godine  kada je bio u Zagrebu zajedni s tadašnjim Glavnim imamom. Otada pa sve do pred kraj ovogodišnjeg ramazana često smo se susretali i radili za opće dobro Islamske zajednice.

Rahmetli Muhammed je bio uspješni organizator materijalnih poslova. Među muslimanima Rijeke i Hrvatske stekao je golemi ugled i autoritet zahvaljujući svom golemom i nesebično doprinosu. Teško je pronaći i jedan ozbiljni projekt u Islamskoj zajednici u kome on osobno sa svojim sredstvimna nije učestvovao. Tako je bilo i cijelim tokom orgnaizacije i priprema izgradnje Islamskoga centra u Rijeci. Kada su i vodeći ljudi u Rijeci pomošljali da će prijekt propasti, on je bio odlučan u njegov uspjeh. Sumnjam da je itko više od njega materijalno i finmancijski doprinjeo za Islamski centar. Teško je pronaći i jednoga od nas koji je više od njega želio i htio napredak islama i Islamske zajednice. Kada smo se posljednji puta vidjeli ovdje u Rijeci potkraj ovogodišnjeg ramazana, malo smo pričali. Ostalo mi je u sjećanju njegovo pitanje: kakva je njegova uloga u svečanosti polaganja kamena temeljca?. Kasnije smo mu priopćili da će on uz temeljac položiti poruku muslimana Rijeke zatvorenu u metalnu rolnu, šta ih je motiviralo na izgradnju Centra, a to je kur’anski citat: Džamije grade i u njih dolaze vjernici u Boga i Dan velikog suda, oni koji klanjaju i koji zekat plaćaju i koji se nikoga osim Boga jedinog ne boje. Zbog svoje čvrste vjere u Svevišnjega, rahmetli Muhammed je mnogo čega u životu žrtvovao. Kada sam prije otprilike godinu i pol na Federalnoj televiziji gledao dokumentarni film o njemu i njegovim brojnim  i velikim djelima, bio sam sretan i ponosan što je član Mešihata, najvišeg tijela Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Mnogima će nedostajati rahmetli Muhammed, a naročito Islamskoj zajednici sa kojom je bio vezan cijeli život. Međutim njegova plemenita narav i drugima će nedostajati. Mi u Mešihatu  gubimo najsavjesnijeg člana, koji unatoč poodmaklim godinama i bolesti kjoje su ga mučile, nijew izostao ni sa jedne sjednice. Njegovo dugogodišnje iskustvo i poznavanje stanja Zajednice jako će nam nedostajati. Ništa međutim ne možemo protiv odredbe Svevišnjega. Muhammed nije zatečen nespreman. On se cijeloga života spremao za trenutak odlaska.
Izražavamo njegovoj suprugi Fadili-hanumi, njegovom sinu Nedžadu i kćeri Nadžiji našu najiskreniju sućut uz iskrenu molbu Svevišnjemu da mu podari džennet za sve što je činio i radio za Njegovo zadovoljstvo.
Cijenjena braćo! rahmetli Muhammed je među nama bio i radio dugo godina. Možda je nekoga uvrijedio ili na drugi način povrijedio. Njegova dženaza je zadnja prilika da se s njime oprostimo. S toga Vas pitam hoćete li rahmetli Muhammedu halaliti, ako imate što?

Medžlis IZ Rijeka je ostao bez svog istinskog džematlije i oslonca u radu, stoga neka mu dragi Bog podari lijepi džennet i oprosti sve njegove grijehe, njegovoj obitelji podari sabura.

RIDAEN LILLAHI     EL-FATIHA

Rijeka, 30.10.2009.g.