U Islamskom centru Rijeka održana 2. konferencija religijskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

Interdisciplinarni tim znanstvenika, stručnjaka te predstavnika vjerskih zajednica i turističkih djelatnika okupio se u Islamskom centru na drugoj Konferenciji vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća.

Cilj konferencije je zajedničkim radom predstavnika vjerskih zajednica i institucija osmisliti kako našu bogatu sakralnu baštinu učinkovitije promovirati kao vrijedan dio hrvatske turističke ponude.

Sudionike konferencije uvodno su pozdravili u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Hidajet efendija Hasanović, v.d. glavnog imama u Rijeci, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Jasminka Ana Modrić, predstavnica Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Sunčana Matić, u ime organizatora „LUX promocije“.

Rijeka je sa svojim mnogobrojnim spomenicima kulturne baštine, kao i vjerskim centrima jedno od kulturnih središta poznatih i izvan Hrvatske, stoga je nakon Ludbrega, gdje se održala 1. konferencija 2016. godine, primjeren domaćin, istaknuto je na konferenciji. Programom se pokušava ukazati na nužnosti uključivanja destinacija s bogatom sakralnom baštinom u državnu turističku ponudu, podizanja promocije religijskog turizma na međunarodnom tržištu te kvalitetnije prezentacije hrvatskih sakralnih objekata.

Govoreći o povijesti Islamske zajednice i Islamskom centru, Hidajet efendija Hasanović, v.d. glavnog imama u Rijeci, podsjetio je i na prošlogodišnje obilježavanje 100. obljetnice institucionalnog priznanja Islamske zajednice, kao važnim pokazateljem “jednakopravnosti vjerskih zajednica i vjerskih sloboda u Hrvatskoj”.

Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić istaknuo je da s obzirom na multikulturalnu scenu Republike Hrvatske i okupljene sudionike ove konferencije za očekivati je značajnije prisustvo vjerskog turizma u ukupnom segmentu turizma Republike Hrvatske. Očekujemo da će sljedeća konferencija poprimiti međunarodni karakter.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović predložio je da se Islamski centar u Rijeci, izgrađen po idejnom projektu pokojnog Dušana Džamonje, nominira za vrijednu Nagradu Age Khana za arhitekturu, koja se dodjeljuje za izvrsnost u arhitekturi i unaprjeđenju života, i to za koncepte koji uspješno promiču potrebe i želje islamskih zajednica. Istaknuo je da bi nominaciju zajedno mogli provesti Grad Rijeka i Islamska zajednica.

Programu konferencije podršku su dali i Konzervatorski odjel u Rijeci Ministarstva kulture predavanjem “Riječke sakralne riznice” Mateje Jerman, te Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, predavanjima prof. dr. sc. Nine Kudiš, “Hodočašće ljepoti: slike u franjevačkoj crkvi Majke Božje Trsatske” i doc. dr. sc. Damira Tulića “Sveti mramori – skulpture i oltari u riječkim crkvama”.

Među predavačima su i dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije, Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Republici Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore i Edvin Jurin, voditelj projekata za tržište specijalnih interesa, putničke agencije Uniline s temom “Putničke agencije kao vrijedan potencijal održivog razvoja i promocije vjerskog turizma Hrvatske na međunarodnom tržištu te mr.sc. Edina Mešić, prestavnik Islamske zajednice u Hrvatskoj, Centra za certificiranje halal kvalitete koja je predstavila razvoj vjerskog turizma kroz djelovanje Islamske zajednice u Hrvatskoj. Istaknula je da je vjerski turizma samo jedna od komponenata halal turizma čiji će se koncept i dalje nastaviti razvijati kroz promociju Republike Hrvatske kao Halal Friendly Destinacije.

Jedno od predavanja formirano je kao poticaj razvoju turizma kontinentalne Hrvatske. Predavanje o svetištima, srednjovjekovnim sakralnim spomenicima, trenutnom stanju i razvoju vjerskog turizma na području Vukovarsko – srijemske županije pod nazivom: “Misli, riječi i djela duhovnosti Srijema i Slavonije”, održat će Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističkog ureda, Turističke zajednice Vukovarsko srijemske županije.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Rijeke i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.