Izgradnja mesdžida u Zadru u završnoj fazi

Islamski vjernici u Zadru dobit će mesdžid koji je u fazi završnih radova

Islamska zajednica u Hrvatskoj kupila je za građane islamske vjeroispovijesti s područja Zadra kuću jednokatnicu u izgradnji u predgrađu Zadra, koja se završava i uređuje, te je dana na korištenje islamskim vjernicima koji do sada u Zadru nisu imali nikakve prostore za obavljanje vjerskih obreda. Uz to, održani su i izbori u zadarskoj Islamskoj vjerskoj zajednici, koja administrativno zasad pripada Medžlisu islamske zajednice Rijeka te je za novog predsjednika izabran gospodin Emsud Begović.

Delegacija Medžlisa IZ Rijeka (glavni imam, predsjednik i dopredsjednik IOM Rijeka) posjetila Zadar i čelnike Islamske zajednice u Zadru

islam_zadar-010311_thumbZavršetkom objekta, te potom imenovanjem stalnog vjerskog službenika, imama, za zadarsko područje, stekli su se svi uvjeti za osnivanje Medžlisa, dakle, organizirane islamske zajednice u Zadru kao ogranka Islaamske zajednice u Hrvatskoj.Osnivanjem medžlisa u Zadru prestat će potreba da mi iz Rijeke dolazimo u Zadar za sve vjerske usluge koje trebaju zadarski islamski vjernici − rekao je Hajrudin Mujkanović, glavni riječki imam. Naravano do sad su uloženi veliki napori muslimana na područjz Zadra da konačno dobiju adekvatne prostorije za nesmetano obavljanje svojih vjerskih obveza.Medžlis IZ Rijeka je do sada u skladu sa svojim mogućnostima pružala  svu pomoć kad su u pitanju vjerske usluge ali i druge vjerske i dušobrižničke aktivnosti, rekao je glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović.  Zadrani islamske vjere nisu imali gdje obavljati vjerske obrede, a mi iz Rijeke godinama dolazimo za sve što treba, od vođenja tijednih molitvi petkom, za vrijeme ramazana, pa do pokopa ili čak poziva iz zadarskog zatvora, gdje po pozivu i potrebi zatvorenika obavljamo dušobrižništvo, kaže gospodin Mujkanović.

Vjerski objekt, mesdžid, za islamske vjernike u Zadru na predjelu Skročini je zgrada jednokatnica sa 180 četvornih metara korisne površine. U njoj se uređuje prostorija za obavljanje vjerskih potreba, kao i stan za imama. Posebna je prostorija ured za predsjednika Islamske vjerske zajednice u Zadru, a uz priručnu knjižnicu uređuje se i “divanhana“, prostor za ugodno druženje uz kahvu nakon miolitve.  Procjenjuje se da je na području Zadarske županije oko dvije i pol tisuće građana islamske vjere, Bošnjaka, Makedonaca, Albanaca i drugih. Vjerski objekt bez minareta, mesdžid, u potpunosti će zadovoljiti njihove potrebe.

Od početka svibnja samostalan medžlis

Neslužbeno se doznaje da će Zadar svog imama, stalnog vjerskog službenika, dobiti 1. svibnja. To će, uz završetak vjerskog objekta, označiti veliku promjenu u organizaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, jer će se zadarsko područje organizacijski odvojiti od Medžlisa Islamske zajednice Rijeka, te postati samostalan medžlis.

Kako bi smo zadarskim muslimanima pomogli da što prije završe svoj vjerski objekt, svojim dobrovoljnim prilozima upisat ćemo se u vakife/donatore zadarskog mesdžida.

(http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Zadar/tabid/141/Default.aspx)

Hajrudin Mujkanović