Izložba levhi u Islamskom centru

Islamski centar rijeka mala

Izlozba levhi u Islamskom centru

levha_1

U nedjelju, 17.01.2016.g. u sklopu redovnog džematskog predavanja nakon podne namaza, imali smo priliku ugostiti imama džemata Krušnica iz Bosanske Krupe, Senahida ef. Makića. Senahid ef. Makić je jedan od imama koji se pored imamaskog poziva vrlo uspješno bavi i izradom levhi. Povod njegovog dolaska u posjet Islamskom centru Rijeka je prije svega zbog uspšostave dobrih džematskih odnosa kao i levhe koje je izradio za Islamski centar u Rijeci. Izradu levhi je naručio naš dugogodišnji džematlija, Almir Makić, riječanin i bečanin, inače vakif Islamskog centra. Almir Makić je kroz vrlo znatan prilog od 500 eura htio obogatiti prelijepši prostor Islamskog centra na način da je uvakufio dvije prekrasne levhe na ime svog rahmteli babe, Ibrahima Makića. Nakon podne namaza učenjem kurana i poklonjenom dovom za rahmetli Ibrahima Makića htjeli smo i mi kao džemat dati svoj skromni doprinos našem merhumu. Nakon dove prigodnim predavanjem obratio namm se i Senahid ef. Makića, ukazavši na znajčaj zajedništva i jedinstva u izgradnji Allahovih kuća istaknuvši veliku sličnost kad je u pitanju grada džamije u Rijeci i džematu Krušnica.

 

 

levha_2Nakon kratkog predavnja Senahid ef. prisutnima se obratio glavni imam MIZ Rijeka, zahvalio se svima na dolasku u prvom redu Senahidu ef. Makić, osobi koja je izradila levhe a posebno i obitelji Almira Makić koji su vrijednom donacijom pokazali istinsku zainteresiranost za svoju zajednicu i svoj Islamski centar u Rijeci. Glavni imam je pozvao predsjednika IOM Rijeka, Samira Ilijazi i bivšeg predsjednika h. Ekrema Budimlić da preuzmu dvije levhe koje će sigurno naći prikladno mjesto u Islamskom centru. Nakon dodjle elevhi galvni imam je pozvao najstarijeg člana IOM Rijeka, h. Aziza Ibrahimi da Senahidu ef. Makić uruči skromnu hediju.

 

 

 

 

 

levha_3

Molimo Svevišnjeg da nagradi našeg donatora a našem džematliji rahmetli Ibrahimu Makiću Svevišnji podari lijepi džennet. Amin!
H.M.