Jednodnevni seminar za imame i vjeroučitelje

Islamski centar rijeka mala

SEMINAR-600x286

Jučer, 01. studenog 2014./08. muharema 1436. h.g., u Islamskom centru Zagreb održan je jednodnevni stručni seminar za imame i muallime iz svih džemata u Republici Hrvatskoj. Seminar je otvorola vjersko-prosvjetna referentica Mešihata prof. Emina Mešić izloživši program seminara.  Potom je prisutne pozdravio muftija dr. Aziz ef. Hasanović naglasivši  značaj stalmog i permanentnog stručnog usavršavanja imama i muallima i posvećenost Mešihata tom zadatku.

Glavno izlaganje na seminaru je imao mualima Saudin Cokoja iz Gornjeg Vakufa koji važi za jednog od najboljih muallima na području Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini. Njegovo izlaganje je praćeno sa izuzetnom pažnjom svih prisutnih. Odavno nisam   vidio da neko s toliko predanosti i inventivnosti prilazi svome poslu. Nadamo se da će vam  prezentacija njegova izlaganja poslužiti da se u to i sami uvjerite.
VJERONAUK – PREZENTACIJA SAUDINA COKOJE

Nakon podne namaza imali smo prvo zasjedanja Organizacijskjog odbora za obilježavanje 100-godišnjice priznanja Islama kao jednako pravne vjere u Hrvatskoj. S tog zasjedanja vam donosimo zasebnu reportažu na ovoj stranici.

Poslije ikindijskog namaza imali smo vrlo interesantna izlaganja o Vesatiji (Islamu kao srednjem putu) muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića i direktora sarajevskog ureda Vesatije (kuvajtske organizacije pod istim nazivom) mr. Senada Ćemana.

Nakon toga su kraća predavanja, kao primjere dobre prakse, održali imami, Haris ef. Opardija, Alem ef. Crnkić i Salkan ef. Herić kao i mualima Suada hanuma Hadžić. Svi oni su bili proglašavani muallimom odnosno imamom godine.  Donosimo vam prezentaciju prof. Alema ef. Crnkića.
IMIDŽ IMAMA – PREZENTACIJA ALEMA EF. CRNKIĆA

Poslije akšamskog namaza smo se ugodno družili u biblioteci Islamskog centra.

H.M.