Klanjana dženaza hafizu Fadilu Fazliću

islamski_centar_mala_1

U Sarajevu, 28.03.2012.g. u haremu Gazi Husrev begove džamije nakon podne namaza klanjana je dženaza prof. dr. hafizu Fadilu Fazliću, dugogodišnjem glavnom imamau Begove džamije i profesoru Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu. Dženazu je klanjao njegov sin Muammer ef. Fazlić. Dovu na kaburu proučio je zamjenik reisu-l-uleme,hafiz Ismet ef. Spahić. Nakon klanjanja dženaze namaz toplim i biranim riječima obrati se dekan Fakulteta Islamskih nauka, dr. Ismet Bušatlić.

Kad bi u nekoliko riječi trebali reći ko je i što je bio prof. dr. hafiz Fadil Fazlić, onda bih ja to mogao sažeti u nekoliko riječi. Bio je čvrst temelj bosnake kuće znanja.  Dr hafiz Fadil Fazlić, rođen je 01. novembra 1951. godine u Prnjavoru – Kalesija. Mekteb je završio u rodnom mjestu pred Osmanom ef. Gzibegovićem a osnovnu školu također u rodnom mjestu. Gazi Husrev begovu medresu završio je 1970/71 a hifz 1973.g. Muhaffizi su mu bili hafiz Sinanudin ef. Sokolović i hafiz Kamil ef. Silajdžić. Fakultet islamskih nauka u Sarajevu (tada Islamski teološki fakultet) završioje 1983. godine. Magistrirao je 16. decembra 1998.g.na temu: “Komparacija Hafsovog i Veršovog kiraeta” a na istom fakultetu doktorirao je 2004.g. na temu: “Mushaf Fadil – paše Šerifovića”.

Trideset pet godina je učio mukabelu po mnogim džamijama u Sarajevu a dvadeset i pet godina je bio član Komisije za hifz, Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao muhaffiz u Sarajevu izveo je osam hafiza. Iza sebe je ostavio nekoliko djela i objavljenih stručnih članaka u mnogim časopisima kao Zbornik radova FIN-a, Takvim, Muallimi Preporod.

U ime reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića,hafiz Ismet ef. Spahić kratko se obratio izatražio halala za hafiza Fadila Fazlića i akademika Muhameda Hukovića kojemjeisto klanjana dženaza u haremu Begove džamije.Hafiz Ismet Spahić je rekao:” Svi prisutni ste počašćeni što ste imalipriliku klanjati dženazu namaz ovom velikom čovjeku da ga ispratite Allahu dž.š. Ja sam imao sreću i čast raditi sa hafizom Fazlićem punih petnaest godina u Gazi Husrev begovoj džamiji. Bila mi je velika čast sve ove godine raditi s njim”.

Molimo Uzvišenog da se našem hafizu smiluje i podari mu odabrano mjesto u džennetu u društvu sa poslanicima, šehidima i dobrim ljudima.

Hjarudin Mujkanović