Koncert iranskih glazbenika

5U subotu, 14. veljače, u Kongresnom centru Islamskog centra Rijeka u organizaciji Kulturnog centra pri Veleposlanstvu IRIran i Medžlisa IZ Rijekaodržan je koncert a gosti su bili iranski glazbeni ansambl “Ney Davood” (Davidova frula) koji su ostavili izniman utisak na prisutnu publiku izvedbom iranskih pjesama o domovini, ljubavi i vjeri na unikatnim iranskim tradicionalnim instrumentima. Prije koncerta, otvorena je izložba iranskih umjetnika Parviz Nazarija, Mehdi Hodopanaha i Alimohamad Šeikija koji su vrsni iranski umjetnici i nosioci prestižnih priznanja i nagrada u Iranu i svijetu.

3

Pomenuti umjetnici prije samog koncerta ali i nakon koncerta izlagali su svoja autorska djela u holu Islamskog centra u obliku kaligrafskih slika sa motivima riječi iz časnog Kur’ana ali i dekorativnih metalnih tokarskih radova kod čega je potrebna posebna preciznost i senzibilnost. Početak koncerta započeo je pozdravnim i uvodnim obraćanjem domaćina, glavnog imama MIZ Rijeka, Hajrudina ef. Mujkanovića koji se prisutnima zahvalio na dolasku na koncert a posebnu zahvalnost uputio savjetniku za kulturu pri Veleposlanstvu IR Iran u Zagrebu s osobitim naglaskom gospodinu Akramiyu na dosadašnjoj suradnji sa Islamskim centrom.Savjetnik za kulturu Iranskog kulturnog centra Seyed Mojtaba Akrami zahvalio se MIZ Rijeka na gostoprimstvu ali i naglasio kako je spoj naših kultura važan čimbenik u poznavanju jednih drugih. Predstavio je glazbenike te ih pozvao da publici prenesu svoje glazmebo umijeće. Svojim izvedbama iranski glazbeni ansambl “Ney Davood” je ostavio poseban dojam  na prisutnu publiku.

4

U noćnim satima izložba kaligrafija i glazbeni koncert je bio izveden u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku uz brojnu riječku publiku kao iu prisutvo dogradonačelnika grada Rijeke.

 6
H.M.