Konferencija u povodu svečanog otvorenja Islamskog centra Rijeka

centar mala

KONFERENCIJA – SVEČANO OTVORENJE ISLAMSKOG CENTRA U RIJECI 4. SVIBNJA U 12 SATI

Rijeka, 29. travnja 2013.

rijeka-600x372

Svečano otvorenja Islamskog centra u Rijeci upriličit će se 4. svibnja 2013. godine. Na otvorenju se očekuje velik broj uzvanika iz Hrvatske i iz inozemstva, a među njima hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanici katarskog emira, šeika Hamad ben Halifa al-Tanija koji je ujedno bio i najveći financijer izgradnje Centra te predstavnici vjerskih zajednica iz zemlje i inozemstva.

Investitor izgradnje Islamskog centra je Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Rijeka, uz brojne sponzore i donatore, a radove je izveo GP Krk. Cjelokupna investicija iznosi oko 76 milijuna kuna. Svečano otvorenje prenosit će Hrvatska televizija, Bosansko-hercegovačka televizija te Al Jazeera Balkan, a na svečanosti se očekuje oko 20.000 posjetitelja pa i više. Islamski centar u Rijeci izgrađen je prema zamisli akademskog kipara Dušana Džamonje te arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića.

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo što će Islamski centar uskoro biti svečano otvoren. „Riječ je o jednom od većih i značajnijih događaja, ne samo za Rijeku i regiju već i Republiku Hrvatsku budući da je otvorenje Islamskog centra izazvalo interes šire zajednice. Ujedno, to je objekt koji se svojom ljepotom i namjenom dobro uklapa u ono što Rijeka jeste – europski grad koji pruža jednake mogućnosti svim svojim građanima i korak je više ka društvu tolerancije, dijaloga i razumijevanja“, kazao je gradonačelnik. U sklopu objekta, u dogovoru sa islamskom zajednicom, a na poticaj branitelja Domovinskog rata islamske vjeroispovijesti postavljena je spomen ploča za sve poginule branitelje.

konferencija_otvorenje

Hajrudin Mujkanović, glavni riječki imam je naglasio da će islamski centar biti mjesto molitve i okupljanja oko 10.000 građana islamske vjeroispovijesti koji žive na području naše županije. Kao svojevrstan spomenik arhitekture, bit će na ponos svima, a njegova će vrata biti otvorena za sve“, rekao je imam te nadodao da je sretan što vrijednosti koje grad Rijeka baštini, može dijeliti sa svima. Islamski centar bit će mjesto dijaloga i zajedničkih programa svih vjerskih zajednica. Inače objekt ima šest kupola koje se svojim oblikom i infrastrukturom uklapaju u mediteransko podneblje. Ekrem Budimlić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka je kazao kako objekt ima četiri razine: galeriju, prizemlje i dvije etaže. U sklopu objekta koji se prostire na 3.074 m2 nalazi se Kongresni centar, koji će nositi ime po katarskom emiru, zatim Divanhana, restoran, stanovi te gostinske sobe. Minaret je visok 23 metra.

„Islamski centar u Rijeci mogao bi postati polazišna točka za brojne turiste koji će u Hrvatsku dolaziti sa turističkog tržišta arapskih zemalja, pa je Turistička zajednica grada Rijeke prevela sve potrebne prospekte na arapski jezik i spremno dočekuje goste“, kazao je direktor Petar Škarpa te pozvao hotelijere da svoju smještajnu i ugostiteljsku ponudu prilagode takvom tržištu i u što većem broju za svoje objekte zatraže Halal certifikat.

Neđad Tokalić, član Odbora Islamske zajednice Rijeka je kazao kao na pripremi otvaranja radi oko 200 volontera. Već sada je akreditirano preko 50 novinara iz cijelog svijeta, a s obzirom na to da se očekuje velik broj posjetitelja koji dolaze autobusima, u dogovoru s Rijeka prometom napravljena je posebna prometna regulacija, pa će cesta koja od čvora Rujevica vodi prema čvoru Hosti pretvoriti u parkiralište za autobuse. Organizirano je i dežurstvo 3  vozila hitne pomoći. Direktan prijenos otvaranja počinje u 12 sati, a uzvanici će nakon otvaranja obići Islamski centar.

(www.rijeka.hr)

Hajrudin Mujkanović