Konferencija za medije – pomoć stradalim u Siriji

3b7624afb2a6c5a0d9193f3205a4b293centar 2 mala

pomoć_siriji_(600_x_407)

Na konferenciji za novinare 1. veljače u Nadbiskupskom domu u Rijeci predstavljena je humanitarna akcija za pomoć stradalnicima u sukobu u Siriji koju su zajedno pokrenuli Hrvatski Caritas, Hrvatski Crveni križ i Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Akcija je na nacionalnoj razini započela susretom predstavnika triju organizacija 24. siječnja u Zagrebu, a u susretu s novinarima željelo se predstaviti ju i na lokalnoj razini, na području Rijeke i Primorsko-goranske županije. Akciju su novinarima predstavili ravnatelj Caritasa Riječke nadbiskupije mons. Nikola Uravić, predsjednica gradskog društva Crvenog križa Kim Anić i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, prof.

1_kruh_(600_x_399)„Ovo nije prva akcija suradnje Mešihata Islamske zajednice i Katoličke crkve u Hrvatskoj“ podsjetio je ef. Mujkanović dodavši kako su građani Hrvatske socijalno osjetljivi kada se radi o pomoći drugima u nevolji jer su i sami prošli vrijeme stradanja u Domovinskom ratu, kada je svaka pomoć dobro došla. Obzirom da je prošli petak najvaljena sergija za pomoć stradalim u Siriji, ponovo je pozvao je vjernike Islamske zajednice i sve ljude dobre volje da o tome posebno promišljaju i donacije uplate nakon podnevne molitve (džume namaz) petkom, ali i drugim danima na žiro-račun ili pozivom na broj telefona za donacije. Mons. Uravić podsjetio je na poruke pape Benedikta XVI. kojima poziva na mir u Siriji i potiče na humanitarnu pomoć. U župama Riječke nadbiskupije sabirna akcija provodit će se u dvije naredne nedjelje, a prikupljena sredstva bit će uplaćena na žiro-račun Caritasa. Predsjednica gradskog Crvenog križa Kim Anić podsjetila je na brojeve žiro-računa i telefona putem kojih se mogu izvršiti donacije te pozvala sve ljude dobre volje da se uključe u akciju.

Svaka kuna darovana s ljubavlju iz Hrvatske pretvorit će se u kruh, pokrivač, šator, vodu i lijek! Prenijet će jasnu poruku: Niste sami!

Donacije za stradale u sukobima u Siriji moguće je uplatiti na račune:

Hrvatski Caritas: 2340009-1100080340 – poziv na broj 231

Hrvatski Crveni križ: 2340009-1511555516 – poziv na broj 02

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj: 2340009-1100085466

ili pozivom na telefone:

Hrvatski Caritas: 060 9010

Hrvatski Crveni križ: 060 9011

Moguće je uplatiti i donaciju on-line na mrežnim stranicama ovih triju organizacija: caritas.hr, islamska-zajednica.hr, hck.hr.

Hajrudin Mujkanović