Kurban bajram u Islamskom centru Rijeka

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

Središnja bajramska svečanost u Hrvatskoj održana u Islamskom centru u Rijeci

Muslimanski vjernici širom svijeta proslavili su jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih praznika – Kurban bajram. Središnja bajramska svečanost u Hrvatskoj održana je u Islamskom centru u Rijeci uz izravni televizijski prijenos, a središnju molitvu – bajram namaz predvodio je muftija dr. Aziz Hasanović koji je uputio bajramsku poruku.

paketi_3

Nakon obavljenog bajram namaza za polaznike islamskog vjeronauka (njih 150) su podjeljeni bajramski paketići koje je obezbjedio Medžlis IZ Rijeka, Vijeće Bošnjaka za Grad Rijeku i Vijeće Bošnjaka PGŽ-e.

bajram_1_2013

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH muftija Aziz ef. Hasanović uputio je poruku u povodu blagdana Kurban bajrama i zaželio vjernicima Božji blagoslov uz želju da u zajedništvu obitelji i zajednice upotpune te odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra. Domaćin bajramske svečanosti je Medžlis islamskog centra u Rijeci gdje su se okupili brojni uzvanici među kojima su uz predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH muftije Aziza ef. Hasanovića i glavnog imama Hajrudina Mujkanovića bili riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik župana Petar Mamula, kulturni ataše veleposlanstva Irana te predstavnici drugih vjerskih zajednica.

bajram_6_2013

Glavno obilježje Kurban bajrama  je žrtva, odnosno kurban i hodočašće – hadž u Meku, ishodište islamske religije. Milijuni vjernika iz cijeloga svijeta svojim hodočašćem u Meku ispunjavaju jednu od svojih pet vjerskih obveza. Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste.

bajram_2_2013

Gradonačelnik Grada Rijeke gospodin Obersnel je u povodu blagdana svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u našemu gradu uputio čestitke naglasivši kako ga veseli što je Islamski centar Rijeka prvi put domaćin bajramske svečanosti. „Rijeka je mjesto suživota, solidarnosti i poštivanja onih vrijednosti, vezanih između ostalog i uz blagdan bajrama i time se svi ponose, bez obzira na vjeroispovijest, a posebice muslimani. Islamski centar Rijeka je ponos svih koji žive u Rijeci, pa i šire“, kazao je Obersnel.

bajram

“Rijeka je mjesto suživota, solidarnosti i poštivanja onih vrijednosti, vezanih između ostalog i uz blagdan bajrama i time se svi ponose, bez obzira na vjeroispovijest, a posebice muslimani. Islamski centar Rijeka je ponos svih koji žive u Rijeci, pa i šire“, kazao je gradonačelnik ObersnelPraznik Kurban bajram predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj čestitao je još jednom svima riječima – Bajram šerif mubarek olsun (Neka je plemeniti Bajram).

bajram_9_2013

Pozdravne riječi povodom Kurban bajrama uputio je i zamjenik župana Komadine gospodin Petar Mamula naglasivši kako je riječka džamija zdanje koje pokazuje koliko je bogatstvo različitosti kultura i vjeroispovijesti u našoj županiji.

bajram_8_2013

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH muftija Aziz ef. Hasanović uputio je poruku u povodu blagdana Kurban bajrama i zaželio vjernicima Božji blagoslov uz želju da u zajedništvu obitelji i zajednice upotpune te odabrane dane i ojačaju vjeru i nadu u bolje sutra. “Središnja bajramska svečanost prilika je da se podijeli trenutak radosti, kada muslimani imaju najveći osjećaj prema onome što znači vjera u Boga i univerzalne vrijednosti svih. Više puta sam imao priliku susresti se s Hrvatska televizija prenosila je središnju molitvu – bajram namaz, koju su prenijele i četiri inozemne televizijske kuće.visokim dužnosnicima u drugim zemljama i nakon što sam im kroz razgovor izložio naše modele suživota koje imamo u Hrvatskoj, dobivao sam ocjene da smo zemlja mlade demokracije ali visokih standarda. Sveta dužnost svih nas je njegovati multikulturalnost, suživot i toleranciju, sve one vrijednosti što nam služe na ponos“, kazao je muftija Hasanović te dodao kako je sretan što je Islamski centar Rijeka u službi općeg dobra.

bajram_3_2013

Nastup zbora MIZ Rijeka “Selsebil”

Hasanović je iskoristio priliku da još jednom zahvali svima koji su sudjelovali u organizaciji svečanog otvaranja Islamskog centra kada je Rijeka položila test otvorenog grada ugostivši preko 30.000 gostiju iz cijelog svijeta, bez ijednog incidenta.„To je ogledni primjer kako se može, zahvaljujući otvorenosti grada i spremnosti svih, od predstavnika policije do gradskih vlasti, organizirati ovakva svečanost, za što smo primili stotine pohvala iz cijelog svijeta“ naglasio je muftija Hasanović .

bajram_10_2013

Glavni imam MIZ Rijeka se još jednom zahvalio svim prisutnim na dolasku i pridružio se zahvalama muftije Hasanovića za svečano otvorenje Islamskog centra Rijeka koje ne bi bilo tako veličanstveno da nije bilo nesebične pomoći Grada i PGŽ-e sa svim svojim službama a zatim sve prisutne pozvao na svečani domjenak.

paketići_6

Zajednička fotografija imama, muallima i zbora MIZ Rijeka SELSEBIL sa muftijom Hasanovićem

paketi_5

Novi List o proslavi Kurban bajrama u Islamskom centru Rijeka

Hajrudin Mujkanović