Međureligijski susret – vjerske zajednice iz Indonezije u Rijeci

Islamski centar rijeka mala

MEĐURELGIJSKI SUSRET – primanje u Islamskom centru za visoku delegaciju vjerskih zajednica iz Indonezije i grada Rijeke
Islamski centar Rijeka, Baptističku crkvu i katedralu Sv. Vida posjetila je delegacija predstavnika vjerskih zajednica iz Indonezije predvođena indonezijskim veleposlanikom u Hrvatskoj Njegovom ekselencijom E. Argus Sardjanom i prof. dr. Abdulom Djamilom, predstavnikom Ministarstva vjerskih pitanja Indonezije. Uz muftiju Aziza Ef. Hasanovića i glavnog imama MIZ Rijeka, Hajrudin ef. Mujkanovića, na primanju u Islamskom centru Rijeka, delegaciju su pozdravili i zamjenik župana gospodin Petar Mamula te zamjenik gradonačelnika  gospodin Miroslav Matešić.
“Nalazite se u regiji koja je sjecište mnogih putova i to je razlog zbog kojih danas Primorsko-goranska županija ima 22 manjinske zajednice i 10 vjerskih zajednica,” rekao je zamjenik župana Mamula pojašnjavajući da je multikulturalnost i multietičnost ovaj kraj čini bogatijim što je zalog naše uspješne budućnosti kao našeg europskog puta. Zamjenik gradonačelnika Matešić je predstavio rijeku kao središte koje se razvija i usegmentu vjerskog turizma čemu uz Trsatsko svetište, svakako doprinose i drugi vjerski objekti poput Islamskog centra i Baptističke crkve u Rijeci.

indonezija_1.jpg

Muftija Hasanović u svom je obraćanju istaknuo dva uvjeta koja su, kako je rekao, potrebna za uspješan dijalogf koji je upotpunjenje misije vjerskih zajednica. To su otvorenost i pravni okvir države. Živimo u zemlji koja svojim postupcima potiče i hrabri sve one koji žele dijalog. Hrvatska je dokazala donošenjem pravnih okvira kojima je uređen status vjerskih zajednica jer upravo vjerske zajednice žive tezu da dijalog nema malternative, rekao je muftija Hasanović.
Posjet delegacije iz Indonezije početak je  još boljih odnosa te države sa Hrvatskom. veleposlanik Sardjanom složio se da ovakvi susreti trasiraju put dobrih odnosa dviju država. Najavio je dase trodnevni posjet delegacije nastavlja sustrašnjim sastanakom u Ministarstvu vanjskih poslova te primanjem kod predsjednika republike Hrvatske Ive Josipovića. Najavljeno je i potpisivanje dva protokola o međusobnoj suradnji.
na primanju u Islamskom centru sudjelovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica u ime kojih se je dobrodošlicu i riječi ppozdrava poželio mons. Nikica Uravić, izaslanik riječkog nadbiskupa dr. Ivana Devčića. Nakon posjete Islamskom centru i radnog dijela delegacija ej posjetila Baptističku crkvu na Zametu te katedralu Sv. Vida u Rijeci a domaćin je bio rektor riječke katedrale Inoslav Linić. Po završetku posjeta navedenim crkvama za uzvanike je priređen zajednicčki ručak u hotelu Bonavia.
H.M.