Medžlis IZ Rijeka obilježio Dan šehida (stradalih muslimana u Domovinskom ratu)

ic mala novo

img_4358

Odlukom Mešihata IZ u Hrvatskoj, drugi dana ramazanskog bajrama određen je kao Dan šehida (stradalih muslimana u Domovinskom ratu u R Hrvatskoj). Tim povodom se u Islamskom centru Rijeka prvi dan Bajrama iza akšam namaza proučio tevhid pred duše poginulih muslimana u Domovinskom ratu na području Primorsko-Goranske županije. Tevhidu je nazočilo oko 200-injak džematlija i suboraca poginulih branitelje na pordručju PGŽ-e.
U ponedjeljak 20.08.2012.g., drugog dana Bajrama na grdaskom groblju Drenova u prisustvu predstavnika Medžlisa IZ, glavni imam riječki sa člnaovima IOM Rijeka kao i predstavnika UBBDR za PGŽ-i te džematlija proučena je fatiha i dova pred dušu svih poginulih muslimana naše Županije. Nakon zajedničke fatihe na mezaru svakog stardalog muslimana proučena je još po jedna fatiha.
Kako je na gradskom groblju/mezarju Drenova ukopan veliki broj muslimana među njima su i oni koji su dali veliki doprinos u razvoju Islamske zajedenice od njenog osnivanja pa sve do danas. Među njima su i rahmetli Muhamed Tokalić, jedan od osnivača Islamske zajednice, nekada i predsjednik IOM Rijeka, poslije toga dugogodišnji član IOM kao i član Mešihata i Sabora IZ u Hrvatskoj te počasni donator godine u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj 2008.g. i među prvim vakifima Islamskog centra Rijeka. Naravno tu je pokopan i član IOM Rijeka (mandat od 2010-2014.g.) rahmetli Sulejman Gračić koji je zbog teške bolesti bio samo jednu godinu član IOM Rijeka.
Molimo Uzvišenog Boga da im svima podari lijepi džennet a njihovim obiteljima sabura i lijepog zdravlja i da budu istinski pomagači svoje zajednice.
Hajrudin Mujkanović