Medžlis IZ Rijeka obilježio Dan vakifa

U nedjelju, 03. listopada 2010. godine u prostorima Islamskog centra u izgradnji, svečano je obilježen Dan vakifa Medžlisa Islamske zajednice Rijeka. Na svečanosti su nazočile visoke zvanice na čelu sa uvaženim muftijom Ševkom ef. Omerbašić, pomoćnici muftije dr. Aziz ef. Hasanović i h. Mirsad Srebreniković, tajnik Mešihata IZ U RH h. Ahmed Ikanović, članovi Sabora i Mešihata IZ u RH, Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, ravnatelj Islamske gimnazije Mevludin ef. Arslani, Gavni imami, imami, muallimi i muallime iz Pule, Poreča, Zagreba, Siska, Gunje, Karlovca, Bogovolje, Maljevca. Pored predstavnika Islamske zajednice Hrvatske i Bosne i Hercegovine, svečanost Dana vakifa svojim prisustvom uveličali su gradonačelnik Grada Rijeke mr. Vojko Obersnel, izaslanik Župana PGŽ gosp. Ivo Afrić, veleposlanik Islamske republike Iran gosp. Mohsed Sharif Khodaei, te drugi ugledni gosti. Svečanost je otvorio glavni imam riječki Hajrudin ef. Mujkanović učenjem Kur’an-i-kerima i poklanjanjem hatma dove vakifima Medžlisa, te prigodnim obraćanjem prisutnima zaželio srdačnu dobrodošlicu. Riječki imam Hidajet ef. Hasanović, voditelj svečanosti, najavio je obračanje predsjednika Medžlisa IZ Rijeka h. Muje Isić, gradonačelnika Grada Rijeke mr. Vojka Obersnela, izaslanika Župana PGŽ gosp. Ivu Afrića, te predsjednika Mešihata IZ Ševku ef. Omerbašića. Nakon pozdravnih govora domaćina i gostiju Medžlis IZ Rijeka je uručio prigodne poklone, slike s motivima Islamskog centra, vakifima Huseinu Žlibanoviću, Ibrahimu Hrštiću, Medžlisu Islamske zajednice Zagreb, Općini Cazin, Općini Bihać, Gradonačelniku Grada Rijeke, predstavniku Županije, te uvaženom muftiji Ševki ef. Omerbašiću. Svečani dio programa završio je izvođenjem ilahija i kasida zbora Selsebil Medžlisa Islamske zajednice Rijeka  i učenjem Fatihe vakifima Medžlisa IZ Rijeka koji su preselili na Ahiret. Vijeće žena Medžlisa IZ Rijeka, kao i u drugim prigodama pripremile su bogat domjenak za sve goste i prisutne.Po prvi put nakon dvadesetšest godina u Islamskom centru Rijeka obavljen je prvi namaza džematlija Rijeke, sreća i zadovoljstvo se nisu mogli sakriti kod mnogih.
Pogledajte članak iz Novog lista  http://novine.novilist.hr/
Govor glavnog imama riječkog, Hajrudin ef. Mujkanovića na Dan vakifa IC Rijeka
 

Uvaženi Muftija, predsjedniče Sabora IZ u HR, gospodine gradonačelniče, predstavnici PGŽ-e, ekselencijo veleposlanici, ravnatelju Islamske gimnazije, glavni imami, imami i muallime, članovi Sabora i Mešihata IZ, uvaženi  gosti, poštovani vakifi i cjenjene džematlije, esselamu alejkum i dobar Vam dan.

Zadovoljstvo mi je što Vas po prvi put mogu srdačno poselamiti i pozdraviti u prostorima IC, koji je još u izgradnji i zaželjeti iskrenu dobrodošlicu. Današnji dan, 03. listopada s razlogom je prigoda da se na ovom časnom mjestu prisjetimo onih koji su svoje karijere pa i živote posvetili upravo provođenju plemenitih ciljeva Islamske zajednice u R Hrvatskoji, kao što je izgradnja ovog Centra, ovo je svakako prigoda da jedni drugima izrazimo riječi zahvale za učinjeno u protekloj godini.

Ovo naše okupljanje jest s jedne strane skroman i simboličan događaj, ali je u isto vrijeme i znakovita gesta kojom izražavamo našu zahvalnost prvenstveno poglavaru naše Zajednice h. muftiji Ševki ef. Omerbašić i velikom broju vakifa/donatora za IC u Rijeci. Današnji dan, 3. listopada trajno je zabilježen u memoarima Islamske zajednice kao Dan vakifa, odnosno Dan koji je posvečen najzaslužnijima. Mene osobno čini sretnim što mi se ukazala prilika da budem dio i nosioc izgradnje IC Rijeka,  jer je to prilika koju život ne pruža svakome. S druge strane čini me žalosnim a vjerujem i sve vas sjetnim i tužnim činjenica što s nama više nema zaslužnih ljudi, kojih smo se danas sjetili učenjem hatme i hatma dove, moleći Svevišnjeg Boga da ukabuli/ primi naš poklon, te da im podari  lijepi  džennet i obećanu nagradu.

Molim Svevišnjeg  Boga, da svima nama podari još strpljenja, iskrenog nijjeta i napora u ovom plemenitom poslu, kojeg moramo završiti! Posijali smo malo zrno iz kojeg je izniklo neprocjenjivo blago. Podsticajno djeluju riječi Uzvišenog Boga u Njegovoj plemenitoj Knjizi:“Oni koji imetke svoje troše na Allahovom putu liče na onoga koji posije zrno iz kojeg nikne sedam klasova i u svakom klasu po stotinu zrna. – A Allah će onome kome hoće dati i više; Allah je neizmjerno dobar i sve zna”. (2:261)  Svaka pomoć, uložena u Islamski centar,  jeste zrno koje mnogostruko vrijedi. Jedno takvo zrno vrijedi najmanje sedam stotina (700) puta, a plodovi koje će ta plemenita zrna dati vrijede još i više. Pozivamo vas da iskoristite, pruženu priliku, da budete dio trajnog dobra koje će uljepšati vaš ovozemni ali i budući život. Islamski centar u Rijeci je naš emanet-povjerno nam dobro. Budimo dio njega, svjesno i draga srca.

 

 

 

Gospodaru naš, Milostivi, otvori srca naša da u njih uđe volja za dobročinstvom,
a podari nam mogućnosti da budemo dobročinitelji.

Gospodaru naš, Milostivi, sve što radi Tebe i zadovoljstva Tvoga uradimo,
Ti primi od nas. Amin!

dv_13

Nastup zbora SELSEBIL na svečanosti Dana vakifa

Visoke zvanice na svečanosti Dana vakifa

Uručeni pokloni vakifima IC Rijeka

 

namaz_2 pokloni_1

                     Prvi namaz u Islamskom centru Rijeka i pokloni za vakife