MEDŽLIS RIJEKA OBNOVIO KUĆU OBITELJI DEDIĆ U SUNJI

Dva mjeseca nakon potresa na području Medžlisa Sisak, u nedjelju, 28.veljače/febrauara 2021. u mjestu Pobrđani, pokraj Sunje, 30-ak kilometara od Siska, za porodicu Dedić, samohranog oca Nihada i njegovih dvoje sinova, Amara i Numana dogodio se jedan od najsretnijih dana u njihovom životu, kako su nam svojim riječima iskazali.

Trošna i dotrajala kuća u kojoj su živjeli, potres je vitalno oštetio te je kamp kućica bila privremeni smještaj kojeg je obezbjedio Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj.

U prvom tjednu nakon potresa, Medžlisu IZ Rijeka koja se interesirala i ponudila za sanaciju i obnovu  kuće po prijedlogu iz MIZ Sisak, ponuđeno je da kao prioritet to bude obitelj Dedić pokraj Sunje.

U samo 29 dana, volonteri, aktivisti i dobročinitelji iz Medžlisa Rijeka predvođeni imamom Dženanom ef. Čauševićem ali i prikupljanjem donacija u novcu i građevinskom materijalu od strane gl.imama Hidajet ef. Hasanovićem uspjeli su realizirati prvo hajr djelo na području MIZ Sisak nakon potresa kroz uređenje, obnovu i namještanje kuće Nihada Dedića.

Tehnički dio koordiniranja poslova na terenu vodio je dugogodišnji član MIZ Rijeka Muhamed Šabanović, a ono što izaziva posebno divljenje jeste entuzijazam, požrtvovanost volontera iz MIZ Rijeka koji su dolazili u grupama i ugrađivali vlastiti rad i umijeće u uređivanje i obnovu kuće porodice Dedić do samog čina namještanja i useljenja unatoč geografskoj udaljenosti od preko 250 kilometara koliko su udaljeni Rijeka i Sunja.

Nihad Dedić, samohrani otac, iako narušenog zdravlja, pred kraj radova imao je samo još jednu želju, a to je da mu se prouči ezan na novouređenoj kući, obavi namaz, prouči mevlud i dova pred useljenje uz njegovo gostoprimstvo i čašćenje žrtvovanim kurbanima.

Sunčane nedjelje, 28. veljače, okupili su svi sudionici i akteri ove lijepe priče, da zajednički podjele radost i uspjeh ali i da iskažu zahvalnost Svevišnjem što su imali priliku da, sukladno hadisu Allahovog poslanika, otklone nevolju i olakšaju teškoću vjerniku, a zauzvrat da priskrbe sevape i plodove tog hajr djela kao zalog na budućem svijetu.

Zamjenik muftije Mevludi Arslani prenio je selame muftije dr.Aziza Hasanovića poručivši da je povezivanje u dobročinstvu i olakšavanje tegoba i nevolja trajna misija i snažno opredjeljenje Islamske zajednice u Hrvatskoj koja je na potresom pogođenom području od prvoga dana u koordinaciji sa gl.imamom MIZ Sisak pomagala ljude u potrebi, a to će se i dalje uz Božju pomoć nastaviti.

Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj na čijem čelu je m.Melisa Arslani koja je osobnim prisustvom posvjedočila radosni čin useljenja porodice Dedić od samog početka je davala motivaciju vrijednom timu iz Rijeke da ustraju na ovom plemenitom djelu.

Gl.imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić zahvalio se svima koji su dali svoj trud, doprinos i požrtvovanost da bi unijeli toliko radosti, sreće i osmjeha na licima porodice Dedić, s posebnim naglaskom na vrijedni tim iz Rijeke koji su samostalno operativno vodili ovaj projekat, imamima iz Rijeke i članovima radnog tima ali i Mešihatu Islamske zajendice u Hrvatskoj koji je preko Zirata IZ-e u Hrvatskoj isplatio za oko 90 obitelji jednokratnu novčanu pomoć na potresom pogođenom području.

Učenjem mevluda, zikra, salavata i dove za useljenje, dat je poseban ambijent ovom radosnom činu useljenja.

Molimo Allaha, dž.š. da nagradi sve one koji su svojim donacijama u novcu, građevinskom materijalu i vlastitim radom i trudom usrećili i trajno pomogli obitelj Dedić.

 

Alem ef. Crnkić