Mevludski program u Slavonskom Brodu

Uvaženi Muftija, poštovani tajniče Mešihata, cijenjeni ravnatelju Islamske gimnazije „dr. A. Smajlović“, drage kolege glavni imami i imami, članovi Mešihata, Sabora, profesori Behram-begove medrese, dragi gosti, cijenjene džemtlje, dragi sugrađani….

Dobro veče i es selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu

Osobito mi je zadovoljstvo što Vam večeras mogu poželjeti srdačnu dobrodošlicu u ime MIZ Slavonski Brod, i u svoje osobno ime…

Dobrodošli u Slavonski Brod, dobrodošli na mevludsku akademiju Muhammede volimo te.

Večeras samo tu da i mi kažemo i pokažemo da volimo Božijeg mljenika Muhammeda a.s. i da i mi ovdje iz Slavonskog Broda šaljemo salavate i selame na najvećeg čovjeka našeg roda….Čini nas sretnim što su nama večeras prisutni: uvaženi muftija Ševko ef. Omerbašić, tajnik Mešihata h. Ahmed Ikanović, ravnatelj Isl. Gimnazije Mevludin Arslani, Hajrudin ef. Mujkanović gl.imam MIZ sa imamima iz Rijeke Adem ef. Smajić, Hidajet ef. Hasanović, te predsjednik IOMRijeka, Mirza ef. Mešić, Fahrudin ef. Mujanović gl.imam MIZ Odžak, Salim ef. Kanlić gl.imam MIZ Orašje, Safet ef. Karasalihović gl.imam MIZ Bosanski Šamac, Osman ef.  Mulahusejnović gl.imam MIZ Modriča, sa imamima Redžo ef. Mehanović, Ademir ef. Kujraković i Osman ef. Brkić, Fuad ef. Omerbašić gl. Imam MIZ Tešanj, Idriz ef. Bešić gl.imam Gunja, Adin ef Hrustić, hafiz Abdullah ef. Karabadžak, Enes ef. Poljić Osijek, sa predsjednikom medžlisa,Adnan ef. Jusić gl.imam MIZ B.Brod i Sedin ef. Oruč, profesori Behram-begove medrese Sedin ef. Karić, članovi Mešihata Mirza Šabić i Ferid dr. Latić koji je ujedno i predsjednik IO MIZ SB, član Sabora Vehid Ibraković…

Posebno nam je zadovoljstvo što je večeras sa nama  Hor učenika Behram-begove medrese iz Tuzle, koji će ujedno i izvesti mevludski program…..

Od službenog priznavanja islama u Hrvatskoj od davne 1916. IZ je imala blistave trenutke i izrasla je u respektabilnu i uvažavanu zajednicu od svih, a jedan od najvećih ako ne i najveći uspjeh i rezultat je osnivanje Zg medrese, koja je prije par godina transformirana u Islamsku gimnaziju. Osobiti nam je zadovoljstvo što je večeras sa nama ravnatelj IG Mevludin ef. Arslani.

Ove godine navršava se 15 godina svršetka prve generacije učenika ZG medrese, a s ponosom možemo reći da su večeras ovdje sa vama tri svršenika prve generacije, a jedan od njih je Mirza ef. Mešić, koji  je ujedno i prvi autor knjige od učenika Zg Medrese. On će večeras obratiti se nama te ujedno promovirati svoju knjigu Islam iznutra…

Toplo vam preporučujem knjigu, a ono što je jos vrjednije od toga jeste da sav prihod od prodanih knjiga namijenjen je za izgradnji riječke i ljubljanske džamije…

Nesumnjivo najveći  doprinos razvoju i očuvanja Islamske zajednice u Hrvatskoj,a da se drugi ne naljute, pripada jednom čovjeku, uvaženom Muftiji h. Ševki ef. Omerbašić.

U svom skoro četerdestogodišnjem radu, prihvatio se je mnogih poslova koji su u sudbonosnim vremenima  značila bespoštednu bitku za goli opstanak muslimana.Svjestan značaja i odgovornosti u kritičnim trenutcima spremno se i bezrezervno žrtvujući , davao je svoj veliki obol mnogim sudbonosnim događajima. Najzaslužnije što danas u Hrvatskoj imamo 14 medžlisa.

08.02.2011. godine IZ je bogatija za još 140 m2 prostora u Slavonskom Brodu.

Ovom prilikom zahvaljujemo Mešihatu IZ na kupnji novih prostorija koje su od velike važnosti za nas muslimane iz Slavonskog Broda.

Pozivam predsjednika Mešihata muftiju Ševku ef.Omerbašića da primi skromni poklon i zahvalnicu muslimana Sl. Broda za sve ono što je učino za nas…..zahvalnicu će uručiti predsjednik IOM SB i član Mešihata Ferid dr. Latić.

Na kraju zahvaljujemo se svima vama koji ste uveličali svojim prisustvom ovaj skup, zahvaljujem se i svima koji su pomogli organiziranje Mevludske akademije, a posebno ravnatelju Gradske knjižnice gospodinu Ivanu Stipiću, te BNZ.

Husret ef. Hasanović, glavni imam MIZ Slavonski Brod