Muftija Hasanović na 8. Euroazijskoj islamskoj šuri u Istanbulu

centar 2 mala

ODRŽANA 8. EUROAZIJSKA ISLAMSKA ŠURA

(Istanbul , 19. – 22. 11. 2012.)

Na poziv predsjednika Euroazijske islamske šure prof. Dr. Mehmeda Gurmeza koji je ujedno i reis – ul – ulema Republike Turske, muftija dr. Aziz ef. Hasanović sudjelovao je u radu 8. euroazijske islamske šure koja se održala od 19. – 22. 11. 2012. godine u hotelu Hilton u Istanbulu. Riječ je o organizaciji koja okuplja muslimanske poglavare 44 zemlje svake četiri godine s ciljem da sačini analizu proteklih godina i dadne smjernice za rad i aktivnosti za naredni period. Tako se ove godine okupilo 136 delegata iz različitih zemalja iz reda muftija, sveučilišnih profesora i stručnjaka iz raznih oblasti. Bila je to prigoda da se muftije druže, izmjene iskustva i dogovore o budućim prioritetima.

U prvoj radnoj sesiji svoje obraćanje imao je muftija dr. Aziz ef. Hasanović. On se zahvalio Organizatoru na pozivu, zahvalio se Republici Turskoj za sve što čini za Ummet a posebno za zemlje Euroazijske islamske šure putem Direkcije za vjerska pitanja Republike Turske (Dijaneta) koju vrlo uspješno vodi dr. Mehmed Gurmez. Potom je muftija Hasanović predstavio status Islamske zajednice u Hrvatskoj i aktivnosti koje provodi Islamska zajednica. Na kraju svog obraćanja muftija je predložio da se iduća Konferencija Euroazijske islamske šure održi u Zagrebu jer je ta godina za islam i muslimane u Hrvatskoj značajna i jubilarna a to je 100 godina službenog priznanja islama od strane Državnog Sabora. Predsjedavajući ove sesije dr. Mehmed Gurmez predstavio je dr. Aziz ef. Hasanovića kao novoizabranog muftiju u Republici Hrvatskoj te da prvi put na Šuri nastupa u svojstvu muftije. Zahvalio se dosadašnjem muftiji Ševki ef. Omerbašić na dobroj suradnji te mu zaželio dobro zdravlje i dug život. Svečanom otvorenju 8. euroazijske islamske šure nazočio je i premijer Republike Turske Redžep Tajip Erdogan koji je u svom obraćanju istako značaj Euroazijske islamske šure, značaj jedinstva ummeta, značaj međusobnog poznavanja, uvezivanja i pomaganja. Osvrnuo se na aktualna događanja danas u svijetu poglavito u Gazi, Siriji, Afganistanu, Libiji, Iraku i drugim muslimanskim zemljama. Svojim nadahnutim govorom nije ostavio ravnodušnim nikoga, a česti aplauzi bili su znak odobravanja i poistovjećivanja sa izrečenim tvrdnjama i konstatacijama. Tijekom konferencije bilo je preko 100 referata koji su pokazali složenost i raznolikost muslimanskih zajednica na prostoru Euroazije. U četvrtak 22. 11. 2012. Konferencija je završila usvajanjem Deklaracije od 14 točaka koje definiraju stanje danas i daju smjernice rada u budućnosti jer je radna tema bila „Islamski horizont u Euroaziji od tradicije ka budućnosti“

MUFTIJA DR. AZIZ EF. HASANOVIĆ IZABRAN U PREDSJEDNIŠTVO EUROAZIJSKE ISLAMSKE ŠURE

Drugi dan Konferencije Euroazijske islamske šure, a prije početka druge sesije, prisutni delegati imali su izbornu skupštinu. Na istoj je izabran predsjednik i šesteročlano predsjedništvo čiji je zadatak da u naredne četiri godine usmjerava rad Euroazijske islamske šure čije je sjedište i tajništvo u Istanbulu, a reis – ul – ulema Republike Turske je predsjednik. Šura okuplja muslimanske poglavare iz 44 zemlje. Uz muftije Rusije, Kirgistana, Tadžikistana, Azerbejdžana i Kosova u predsjedništvo je izabran i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović. Isti dan u popodnevnim satima Predsjedništvo Euroazijske islamske šure primio je predsjednik Republike Turske u svom uredu u Ankari Abdulah Gul. Tom prigodom im je čestitao i istakao značaj i ulogu vođenja i usmjeravanja muslimanskih zajednica na ovom velikom prostoru od 44 zemlje. „To je čast ali i odgovornost kako pred muslimanima tako isto i pred Svevišnjim Bogom“, istakao je predsjednik Gul. Svatko je imao prigodu da iznese svoja promišljanja muslimana i Ummeta danas, što su svi i učinili. Predsjednik Gul je iskazao svoju spremnost da pomogne svim projektima i idejama koje će Predsjedništvo Euroazijske islamske šure inicirati i pokretati.

(Preuzeto sa www.islamska-zajednica.hr)

Hajrudin Mujkanović