Muftija Hasanović u službenoj posjeti džematu Graz

Islamski centar Rijeka (140 x 92)

img_7095

U petak, 25.10.2013.g. muftija dr. Aziz ef.Hasanović u pratnji člana Mešihata u Hr i člana Sabora IZ u BiH, Mirze Šabića te glavnog imama MIZ Rijeka, Hajrudina ef. Mujkanović službeno je posjetio džemat u Grazu. Kako su veze Zagreba i Graza uvijek bile dobre jer je Garz netako daleko od Zagreba bio pri ruci muslimanima u Grazu ali drugim džematima u Austriji. Delegacija Mešihata IZ u Graz je stigla prije džume namaza a delegaciju su dočekali predstavnici džemata Graz na čelu sa predsjednikom gospodinom Mahdijem i glavnim imamom Ibrahim ef. Šišićem u pratnji dvojice vjeroučitlja i imama, Ibrahima ef. Čikarića i Jakuba ef. Dervića.
img_7105
Džumu namaz i hutbu je predvodio muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji je u petnaestminutnoj hutbi muslimanima Graza prije svega čestitao na projketu Islasmkog kulturnog centra koji sigurno pored zagrebačkog sada riječkog a uskoro i ljubljanskog objekat od stratetške važnosti za muslimane na ovim prostorima Europe. U svojoj hutbi kroz poruke hidžre pkušao ukazati na važnost Islamskog kulturnog centra (džamije) te odricanja svega onoga što pomaže u njegovoj danas izgradnji a sutra u održavanju. Poruke hidžre su isuviše jasne a neke od njih su da je gradnja džamije je čast i imperativ svakom muslimanu kao što je poslanik kada je došao u Medinu prvo što je učinio bika je gradnja džamije a zatim bratimljenje svih muslimana (muhadžire i ensarije) te sačinjavanje prve (deklaracije) o ljudskim pravima da u Islamskoj državi svi imaju mjesta i svima su zagrantirana ljudska i sva druga prava.
img_7109
U vremenu između akšama i jacije namaza muftija Hasanović je održao predavanje u sklopu redovne mjesečne tribine džemata Graz na temu “Biti europski musliman, izazovi i mogućnosti”. U svom jednosatnom predavanju muftija Hasanović je pokušao prisutnima ukazati na položaj muslimana u Europi, probleme s kojima se susreću, mogućnosti organiziranja i perspektive u razvoju džemata itd. Kroz predavanje je pokušao potaknuti prisutne na razmišljanje da za stanje muslimana u Europi najviše odgovornosti snose prvo mualimani pa onda vođe i lideri koji vode muslimane vrlo često bez jasne strategije i vizije razvoja zajednice i džemata.
img_7107
Svakako se dotakao i nezaobilazne teme nejedinstva muslimana u Europi zbog čega najviše trpe sami muslimani a problemi se samo gomilaju a nema adrese ili osobe/lidera koji bi na nivou cijel Europe trebao rješavato probleme muslimana kroz nadležne isntitucije. Nakon tribine i jacije namaza sa domaćinima se razgovaralo i o projektu koji je postavljen ne samo pred muslimane Graca nego i sve druge muslimane pa u tom smislu muftija čvrsto obećao pomoć u granicama svojih mogućnosti na razne načine kako bi se Islamski centar u Gracu počeo dalje graditi i hairli se završiti. Razgovaralo se i o iskustvima IZ Hrvatskoj u uspostavljanju odgojno-obrazovnih institucija i drugih dobro riješenih problma tamošnjih muslimana.
Hajrudin Mujkanović