Muftija Omerbašić u ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ Rijeka

U srijedu, 24.08.2011.godine, Medžlis IZ i gradilište Islamskog centra Rijeka posjetio je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija Ševko ef. Omerbašić u pratnji člana Mešihata IZ u HR, Mirze Šabića. Čelništvo iuslamske zajedniuce Rijeka na čelu sa predsjednikom i članovima IOM Rijeka te glavnim imamom i imamima i muallimima na Islamskom centru Rijeka su dočekali uvaženog Muftiju te klanjali ikindiju a nakon toga u prostorijam Medžlisa IZ Rijeka održali zajednički sastanak sa Muftijom.

Tema sastanak je bio Islamski centar njegova izgrdanja i završetak radova te način prikupljanja novčanih sredstava za završetak centra u ovoj tekućoj 2011. godini. Na sastaku uvaženi Muftija je izvijestip prisutne članove IOM, građevinskog odbora i Muallimskog vijeće MIZ Rijeka o trenutnom finacijskom satnju oko izgradnje centra, naglasivši da donacija iz Qatara neće biti dostatna da se centar upotpunosti završi jer je iznos PDV-a koji je plaćen a za koji se mislilo da se neće platiti iznosi 1.200,00 eura što je točno iznos koji fali da bi se objekat upotpunosti završio.

Na sastanku su dati i neki kokretni prijedlozi o prikupljanju sredstva za završetak Islamskog centra što je na sjednici i usvojeno a to je prijedlog glavnog imama, Hajrudina ef. Mujkanovića da se pokrene pokrene akcija u naredna tri mjeseca do kurban bajaram u iznosu od 1.000,00 kuna pos osobi kako bi se skupio najmanje milijun kuna.

Nakon sastanaka sa članovima IOM MIZ Rijeka upriličen je zajednički iftar i druženje sa muftijom do pred teravih namaz. Nakon teravih namaza prisutnim džematlijama u prepunopj džamiji obratio se i uvaženi muftija Ševko ef. Omerbašić, čestitajući ramazan uz molbu da i ostatak ramazan uspješno i u zdravlju ispostimo te naglasivši ponovo važnost zajedništva svih muslimana Primorsko-Goranske županije u narednom periodu po pitanju prikupljanja novčanih sredstava za Islamski centar i njegov završetak. Spomenuo je da će za završetak IC najnmanje faliti još 1.200,00 eura koje mi muslimani u Hravstkoj moramo sakupiti na bilo koji način. Nakon teravih namaza upriličeno i zajedničko sijelo nakon čega je Muftija morao za Zagreb.

Hajrudin MUjkanović