Muftija Ševko ef. Omerbašić održao sastanak sa IOM Rijeka

muftija_1-10U četvrtak, 03.02.2011.g. Medžlis Islamske zajednice Rijeka posjetio je predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, muftija Ševko ef. Omerbašić. Cilj posjete Islamskoj zajednici Rijeka je sastanak sa Gradonačelnikom grada Rijeke, posjeta gradilišta Islamskog centra te sastanak sa novoimenovanim Izvršnim odborom Medžlisa IZ Rijeka.  Na sastanku sa predstavnicima Grada Rijeke i Gradonačelnikom, razgovaralo se između ostalog o problemu pristupnog puta Islamskom centru. Tim razgovorom s gradonačelnikom mr. Vojkom Obersnelom i pročelnicima nadležnih gradskih odjela problem je riješen na način da je Grad Rijeka ponudio privremeno alternativno i zapravo nužno rješenje jer tim putem do gradilišta treba dovesti kompletnu infrastruktur za postojeći Islamski centar.

muftija_1-3U svom intervju za Novi List, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, Muftija Ševko ef. Omerbašić je u pratnji direktora GP Krka Josipa Purića i njegovih suradnika te predstavnika Islamske zajednice Rijeka između ostalog rekao:”Zadovoljan sam  gradnjom IC, dinamikom radova i suradnjom sa GP Krkom. Ta je tvrtka izgradnju IC Rijeka privela do razine gotovo završnih građevinskih radova te se građevinu, Islamski centar može doživjeti u cjelini. Preostale ugovorne radove GP Krk kani završiti do listopada 2011.g. kada po prilici istječe i ugovorni rok gradnje od 18. mjeseci te se navršava druga godišnjica od svečanog polaganja kamena temeljca za IC Rijeka na Rujevici. U svom intervjuu za Novi List, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj, Muftija Ševko ef. Omerbašić je u pratnji direktora GP Krka Josipa Purića i njegovih suradnika te predstavnika Islamske zajednice Rijeka između ostalog rekao:”Zadovoljan sam  gradnjom IC, dinamikom radova i suradnjom sa GP Krkom. Ta je tvrtka izgradnju IC Rijeka privela do razine gotovo završnih građevinskih radova te se građevinu, Islamski centar može doživjeti u cjelini. Preostale ugovorne radove GP Krk kani završiti do listopada 2011.g. kada po prilici istječe i ugovorni rok gradnje od 18. mjeseci te se navršava druga godišnjica od svečanog polaganja kamena temeljca za IC Rijeka na Rujevici. Prezadovoljan sam. Ovaj objekt, po meni, čak ljepši od zagrebačke džamije. Na pitanje hoće li se uspjeti zatvoriti financijska muftija_1-2konstrukcija IC Rijeka, muftija Omerbašić je rekao da je za sada sve u redu, da je do sada uloženo oko 17. milijuna kuna dok ukupno objekat iznosi oko 49. milijuna kuna. Kako je poznato riječki IC gradi se prilozima ovdašnjih muslimana, donacijama muslimana iz drugih europskih zemalja a najviše ipak velikom donacijom države Katar. Od Katara je dobiveno 5. milijuna eura i vjerojatno ćemo morati tražiti još donacija od nekih drugih zemalja kaoko bi se Centar upotpunosti završio. Vidjet ćemo hoće li to nešto omesti ova situacija u arapskom svijetu, ali trudimo se. Ovaj objekat je po mnogo čemu izniman i već po autoru, pokojnom Dušanu Džamonji, gdje gradimo njegovo djelo kako ga je sam i zamislio”. 

muftija_1-4Građevinski radovi su pri kraju a sada nastupaju zahtjevni i precizni radovi na raznim instalacijama i unutrašnjem uređenju. Riječ je svakako o složenom objektu s nizom izazova, ali suradnički poštujemo sve rokove, što više moguće je da će izgradnja biti gotova i prije dogovorenih rokova od 18. mjeseci, u svom interviju je spomeno direktor GP Krka gosp. Josip Purić.Prema riječima novoizabranog predsjednika MIZ Rijeka, Ekrema Budimlića, sada u IC Rijeka slijedi niz obrtničkih radova, između ostalog kaže da Islamska zajednica traži inozemne donatore ali i priloge ovdašnjih muslimana da i dalje potpomognu izgradnju i završetak IC Rijeka.

muftija_1-6

                    Zajednička fotografija nakon sastanka

Hajrudin Mujkanović