Muftijin Kurban bajramski prijem u IC Zagreb

Islamski centar rijeka mala

IMG_3918-600x395

U subotu, 4.10.2014., prvog dana Kurban bajrama, u Islamskom centru Zagreb, okupili su se brojni uglednici iz javnog i političkog života Republike Hrvatske. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj organizirao je prijem povodom Kurban – bajrama, a kojemu su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskoga Sabora g. Josip Leko, ministar rada i mirovinskog sustava, izaslanik ministra branitelja, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora g. Drago Lovrić, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba g. Darinko Kosor, ravnatelj Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama g. Šime Jerčić, predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora, članovi institucija i organa Islamske zajednice u Hrvatskoj, ravnatelji osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, gospodarstvenici i brojni drugi dragi gosti. Pozdravne riječi uputio je u ime domaćina muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji se zahvalio svima na dolasku i želji da zajedno podijelimo radost jednog od najvećih muslimanskih blagdana. U kratkom obraćanju muftija je ukazao na postignuća hrvatskog društva posebno izdvojivši razinu dostignutih vjerskih sloboda uopće, ali i institucionalno uređenje Islamske zajednice u Hrvatskoj koje donosi stabilnost i sigurnost kroz jedinstveno i ispravno tumačenje islama i edukacija o istom koja je prevencija svakom razvoju bilo kakvog oblika zastranjivanja, a provodi se kroz vjernauk u školama, mektebima i Islamskoj gimnaziji. Institucialno uređenje Islamske zajednice muftija je prezentirao papi Franji u Vatikanu što je prepoznato kao pozitivan model primijenjen u Hrvatskoj koji je primijenjiv i u drugim europskim zemljama radi rješavanja pozicije muslimana, ali i u zemljama s muslimanskom većinom kako bi se uredila pozicija manjiskih kršćanskih  zajednica.

prijem

Treće, što je muftija istaknuo, je suradnja s Oružanim snagama RH kojima se posebno zahvalio na angažmanu i odlično urađenom poslu u najtežim trenucima za Gunju i okolna mjesta za vrijeme poplava, te za pomoć u uspostavljanju javne kuhinje. Prisutnima su se obratili prigodnim riječima i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba g. Darinko Kosor, predsjednik Hrvatskoga sabora g. Josip Leko, a na kraju prisutnima se obratio i predsjednik Republike Hrvatske g. Ivo Josipović koji je istanuo dobre odnose i doprinos koji Islamska zajednica daje hrvatskom društvu. Nakon obraćanja muftija je dodijelio priznanje Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj predsjedniku Republike g. Ivi Josipoviću za doprinos u razvoju vjerskih sloboda. Priznanje je dodijelio zajedno s muftijom Ševkom ef. Omerbašićem koji je godinama radio na izgradnji Islamske zajednice kao i pozitivnog ozračja za dijalog te bolje razumijevanje.  Druženje je nastavljeno razgovorom uz   tradicionalne bajramske slastice.

hajrudin_ef.

U ime MIZ Rijeka bajramskom prijemu su nazočili glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović, predsjednik Povjerenstva MIZ Rijeka, Samir Ilijazi, članovi Sabora IZ u RH, Suvad Jahić i Sabina Pitarević.

H.M.