NA AHIRET PRESELILA FADILA TOKALIĆ

U riječkom hospiciju Marije Krucifikse Kozulić, 1.9.2018. oko četiri sata u bolja spominjanja otišla je Fadila Tokalić, riječka legenda, dobročiniteljica i riječima njenih prijatelja, žena velikog srca bez koje ovaj grad nikada ne bi bio ono što jest.

Rođena u Bosanskoj Gradiški 1935. godine, u Rijeku se doselila 1953. godine.
Čuvenu pečenjarnicu Park, koja je svima, po svojoj jedinstvenoj vlasnici bila poznata kao Fadila, otvorila je 1979. godine. Malo je bilo Riječana koji nisu bili kod Fadile na ćevapima.
Imala je dvoje djece Nađu i Neđada, troje unuka i dvoje praunuka. Odlikovali su ju davanje i dobročinstvo. Čitavog je života pomagala potrebite.
S pokojnim suprugom Muhamedom godinama je donirala Ligu za borbu protiv raka. Nahranila je mnoga gladna usta, prognanike Domovinskog rata, potpomagala humanitarne organizacije Caritas i Merhamet, ali i sportske i kulturne organizacije.
Pomagala je pri školovanju mnoge djece s posebnim potrebama.

Na gradskom groblju Drenova okupio se veliki broj vjernika muslimana, sugrađana, prijatelja, poznanika, susjeda, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i drugi. Dženazu-namaz je klanjao glavni imam Hajrudin ef. Mujkanović, koji je u svom govoru istaknuo doprinos Fadile i obitelji Tokalić za razvoj Islamske zajednice u Rijeci. Obitelj Tokalić su među prvim osnivačima Islamske zajednice u Rijeci od 1965. godine.