Na Ahiret preselio jedan o najznačajanih i najvažnijih bh književnika, akademik Nedžad Ibrišimović

U Sarajevu, 15. septembara 2011.g. u 71. godini svoga života na Ahiret je preselio jedan od najvećih i najznačajnijih bošnjačkih književnika i utemeljivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) akademika Nedžada Ibrišimovića.

Akademik Nedžad Ibrišimović je rođen 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Obavljao je funkciju predsjednika Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1993. do 2001. godine, a od 1995. do 1998. godine bio je glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost “Život”. Djela akademika Ibrišimovića prevedena su na mnogo svjetskih jezika, između ostalog,  na češki, turski, albanski, engleski, francuski, španski, njemački i italijanski jezik. Ibrišimović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH), jedan od utemeljivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), zatim PEN centra, kao i Udruženja likovnih umjetnika BiH.  Ibrišimović je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj spisateljski opus. Za svoj roman “Ugursuz” dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1969. godine, a njegov roman “Vječnik” višestruko je nagrađivan, između ostalog i godišnjom nagradom Udruženja izdavača i knjižara BiH 2005. godine. Nakon izlaska iz štampe romana “Vječnik” (2005.), Društvo pisaca BiH je Ibrišimovića kandidiralo za Nobelovu nagradu za književnost.

«Upućujemo dovu Uzvišenom Gospodaru da rahmetli Nedžadu oprosti grijehe i podari mu nagradu za njegov dugogodišnji hizmet svojoj vjeri i domovini! Svevišnjeg Gospodara također molimo daobitelji rahmetli Ibrišimovića podari sabur. Iako je smrt kapija prema kojoj ćemo svi poći, ona nam je najbolja pouka! Ona nam je i prilika da zastanemo i prisjetimo se kako ćemo sa sobom na Bolji svijet ponijeti jedino naša djela, a djela naših velikana nas obavezuju da ih brižno čuvamo i prenesemo ih našim mladim generacijama. Jedan od takvih zasigurno je bio rahmetli akademik Ibrišimović kao predvodnik u borbi za očuvanje našeg kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta,”.

Govor dr. Mustafe ef. Cerića na dženazi rahmetli Nedžadu Ibrišimoviću

I mada se pisac, književnik ili umjetnik prvenstveno vrednuje po svome djelu, ja ću takav pristup prepustiti onima koji su kompetentni u toj oblasti, pa ću, ovim povodom kazati nekoliko riječi o našem bratu Nedžadu  kao jednom od nas, našem džematliji, muslimanu, Bošnjaku, ličnosti čija je životna lađa nakon burnih brodoloma i iskušenja u prošlom sistemu, kakvim smo manje više svi bili izloženi, pristala i potpuno se ukotvila u mirnu luku islama, pronalazeći istinski smiraj i vrelo nove duhovne inspiracije.

Malo je kod nas intelektualaca ili umjetnika koji su našli snage da naprave takav nagli rez i prekinu dotadašnju životnu putanju, uzdižući se iznad trivijalnosti svakodnevlja i, čvrstog karaktera, kritički prosuđujući o sebi i svome djelu sa svrhom promjene kao što je to učinio Nedžad: Ja sam bosanski musliman terorisan takozvanom svjetskom književnošću, kazao je on, i sve su moje knjige, da mi Allah oprosti, manje-više šejtani, a ne ruhani inspiracije; pa iako je Allah, dž.š. posljednji i najpravedniji sudija, po onome što je insansko oko moglo da vidi, mi, koji smo ga kako-tako poznavali možemo svjedočiti o njegovom istinskom preobražaju, urastanju u islamske zasade i izrastanju u ono što bi se moglo definirati paradigmom muslimanskog umjetnika, istinskog patriote, Bošnjaka koji osjeća najdublje porive svoga naroda i čija ruhani inspiracija posljednje dvije decenije radikalno prekriva  ono što je on nazvao šejtani inspiracijom: “Vjeru doživljavam kao nadu za budućnost, kao suštinu sveopšteg pokreta bošnjačkog naroda” rekao je u intervjuu za naš list “Preporod”, proširujući misao na njegove osnovne karakteristike: Čak i ako Allah dragi da da mi nestanemo, mi se ne možemo lišiti svojih osnovnih odlika i svojih osnovnih vrlina. Mi ne možemo ne biti tolerantni, mi ne možemo ne biti merhametli, mi ne možemo ne biti dobri i plemeniti. Mi moramo samo još uz te naše vrline dodati snagu, sabur, disciplinu, abecedu kulture i otkriti u sebi ako treba i neviđene sifate, u borbi za svoj opstanak, ali ne možemo se lišiti ni jedne svoje vrline. Naprotiv, ja mislim da vrlina i buja i cvjeta u istinskom insanu onda kada je ta vrlina napadnuta nevrlinom.

Imali smo mi niz velikih, odličnih književnika i umjetnika, od Kulenovića do Dizdara, koji su živjeli i umrli sa svojevrsnom mimikrijom, svojevrsnim zagušenjem, kao mučenici: morali su se ponašati pa i pisati kako je to od njih tražio tadašnji društveni i politički poredak, a to znači negirati svoje istinsko biće, i samo su u potaji ili pred istinskim prijateljima ostavljali tragove svoga sanjanog muslimanstva ili pripadnosti islamu. Nedžad Ibrišimović je, hvala Bogu, bar djelimično izbjegao tu sudbinu: nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu i njegovog otpora sa puškom u ruci ali i genijalnim perom, on je jasno i glasno mogao izgovoriti da je MUSLIMAN i da je to, za njega, prava sreća i smisao življenja na ovome svijetu.

Kada je, prije nekoliko godina, kao gost kralja Fahda obavio hadž, o tome činu govorio je sa istinskim preporodnim uzbuđenjem i raznježenosti: hod po mramornim pločama Kabe podsjećao ga je na hod po zlatnim pločama džennetskim i to su bili vrhunci ovozemaljske sreće i životnog smisla. No, nebriga društva prema velikim umjetnicima pokazala se i u slučaju ovoga velikog pisca i čovjeka: sa malom, mizernom penzijom, morao je sam ne samo izdavati nego i prodavati svoje knjige, pa i posljednju “Knjigu o El-Hidru”, ali to nije umanjilo smisao praštanja i njegovo dostojanstveno, islamsko  ponašanje do posljednjeg daha.

Nikoga ne optužujem i nikoga ne krivim za džehennem kroz koji sam prolazio cio svoj život, evo već pedeset godina na svojoj rodnoj grudi, jer je tako Allah odredio, ali nikome i ne zahvaljujem na sreći, snazi i zadovoljstvu i ushićenju koje danas osjećam, osim Allahu džellešanuhu.” Tako je, eto, govorio i radio naš brat Nedžad. Autor onih velikih djela poput “Vječnika”, ali i divnih stihova o Bosni, koje ću, eto i ja morati na ovom mjestu da ponovim: Izuj obuću kad prelaziš Koranu, Glinu Savu i Drinu, Operi noge u rijekama, Bosna je ćilimom zastrta.

Posljdnji put smo se vidjeli za Bajram u Rijasetu kada je došao da sa nama podijeli radosti uspješnog posta i veselje toga mubarek dana. Nedžad sad ide preko Modre rijeke, tisuć ljeta duboke, sto godina široke… tamo negdje gdje ga čeka njegov pjesnički brat Medmedalija. Ono što je sigurno jeste da je noge oprao, da je abdest uzeo, da je Bosnu svojim djelom namirisao, ukrasio. I spolja i iznutra. Sigurno je da ni Bosna, ni mi svi nećemo biti isti bez ovog gorostasa bošnjačkog duha i identiteta, ali je važno da naš brat Nedžad pred svoga Gospodara izlazi  čiste duše i čistog, velikog srca i punih ruku onoga što je za svoj narod, vjeru i domovinu uradio. Neka ga Allah dž.š. obraduje džennetskim perivojima.

dr. Ferid Muhić u povodu preseljenja na aharit akademika Ibrišimovića

Nedžad Ibrišimović, čovjek najplemenitijeg karaktera, pisac najvećeg formata, jedan od osnivača i akademik sa prve liste članova BANU, prve Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti, preselio je na Ahiret. Međe života svakog čovjeka označene su sa dvije kapije: one kroz koju stupamo u život, i one kojom iz života odlazimo. Nedžad Ibrišimović, čovjek-smrtnik, otišao je. Nedžad Ibrišimović, čovjek-vječnik našao je način kako da zauvijek ostane u prostoru između one dvije kapije, ovdje, gdje se zbiva sav život. Njegov nenadmašiv roman Vječnik, svojim naslovom saopštio je milost Stvoritelja, da Nedžad Ibrišimović bude izabran u one najrjeđe i najbolje ljude-vječnike koji će vječno ostati među živima i učiti ljude dobroti, merhametu, saburu, vedrini i – ljepoti!

Jednom si rekao da ti se tvoje ime toliko čini lijepim, da se ponekad namjerno ne okreneš kada te neki poznanik ugleda u prolazu i zovne; biva, nek’ zovne još jednom, da se još raduješ ljepoti svog imena, i ljepoti ljudskih imena cijelog svijeta. Koliko si tada bio u pravu! I kako si nam važnu poruku ostavio! Uvijek ćemo se radovati, i znaćemo da se ti raduješ, kad god izgovorimo tvoje ime, naš dragi, naš dobri, naš sjajni i slavni prijatelju NEEDŽADEE!

U moje lično ime, i u ime Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti – BANU, porodici Nedžada Ibrišimovića, svim njegovim brojnim prijateljima i bezbrojnim poštovaocima njegovog književnog djela, upućujem riječi najdubljeg saosjećanja i empatije. Svim institucijama i pojedincima koje su izrazile sućut, kondolenciju, saosjećanje u povodu preseljenja našeg uvaženog člana i osnivača, BANU ovim putem izražava svoju posebnu zahvalnost. Dijelimo njihovu tugu zbog odlaska Nedžada Ibrišimovića smrtnika, kao i ponos zbog velike privilegije što smo bili poznanici, saradnici, prijatelji, jednom riječju – savremenici Nedžada Ibrišimovića, vječnika!

Ferid Muhić, predsjednik BANU

Hajrudin Mujkanović