Obilježena 474. godišnjica Gazi Husrev-begove Medrese

U petak, 07.01.2011.g. prigodnom svečanošću u amfiteatru Gazi Husrev-begove medresieu Sarajevu, obilježena  474. godišnjica  kontinuiranog rada Medrese na polju edukacije i odgoja mladih ljudi. Jubilje je kojim se mogu ponositi samo rijetke obrazovne ustanove u svijetu. Svečanosti 474. godišnjice rada GHB Medrese nazočio je viliki broj uglednih zvanica iz javnog, političkog i društvenog života a među njima je i glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović.

474-god-ghm-2011-1

Na početku svečanosti poručeno je ašere, a potom se nakon izvođenja himne Gazi Husrev-begove medrese, pozdravnim  govorom obratio prof. Zijad Ljevaković, direktor Medrese, kratko se osvrnuvši na povijesni tok rada i djelovanja GHB medrese a nakon toga pročitao ovogodišnje dobitnike priznanja GHB medrese.

474-god-ghm-2011-2

Nakon prigodnog programa  Hora medrese i Akademskog ansambla  «Dah ljubavi»,  dodijeljena su priznanja i nagrade zaslužnim članovima kolektiva GHB Medrese:  prof. Almedini Čelebić i  recepcionaru  Mirzetu Bilaliću.

474-god-ghm-2011

Plakete  za poseban doprinos i afirmaciju Medrese su  dodijeljene  prof. dr. Jusufu Žigi, profesoru na Medicinskom fakultetu u Sarajevu koji je bio i prvi predsjednik Obnoviteljskog Sabora IZ u BiH i prof dr. Ismetu Bušatliću, dekanu Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, profesoru povijesti islamske kulture i civilizacije,koji je u svom kratkom obraćanju nakon uručenog priznanja naglasio važnost  kontinuiranog rada GHB Medrese kroz dugi period, između ostalog rekavši:“Gazi Husrev-begova Medresa bi i bez Ismeta Bušatlića bila to što danas jeste, a Ismet Bušatlić bez Gazi Husrev-begove medrese ko zna gdje bi i šta bio”.

Na kraju svečanosti prigodnim govorom obratio se reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukazavši na važnost i ulogu GHB Medrese u odgoju mladih i doprinosu razvoja i napretka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, između ostalog je rekao:”Dužnost ove generacije je da izađemo iz uskog medresanskog kruga i da od Gazi Husrev-begove medrese napravimo univerzitet na kojem će se školovati naša djeca. Ako mi ne budemo u stanju ostvariti sve, moramo zasijati sjeme koje će neki poslije nas zalijevati, kao što je to nekada uradio Gazi Husrev-beg”.