Obilježena Peta obljetnica džemata u Njivicama

kr_12U petak, 11.03.2011.g. na otoku Krku u džematu Krk-Njivece, svečano je obilježena Peta godišnjica rada i djelovanja džemata na otoku Krku u Njivicama. Svečanosti je nazočio veliki broj roditelja, polaznika mektebskog i školskog vjeronauka u džematu Krk, te džematlija kako sa Krka te iz Rijeke. Svečanost je započela učenjem kurana, te izvođenjem ilahija i kasida polaznika mektebskog vjeronauka kao i zbora medžlis IZ Rijeka “Selsebil”. Svečani program sa polaznicima mektebskog vjeronauka vodila je muallima Besima h. Đikić, koja je tijekom programa pojedinačnim učenjem polaznika kuranskih sura onih najmlađih polaznika mekteba oduševili su sve prisutne. Naravano najdomljivi dio programa je bilo učenje ezana polaznika koji je svojim lijepim glasom ali i stilom rasplakao prisutne. Program su obgatili i imami Medžlisa IZ Rijeka učenjem mevluda nakon čega se prisutnima prigodnim riječima obratiuo glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović.

kr_11U svom izlaganju Hajrudin ef. Mujkanović, prije svega poslemio sve prisutne među njima predstavnike Bošnjačke nacionalne zajednice za otok Krk i Omišlj, te naglasio da je ovo peti rođendan ne samo džemata na Krku-Njivicama, nego je ovo rođedan svih polaznika mektebskog vjeronauka na Krku, njihova radost i veselje ali radost i sreća kako roditelja tako i njihovih muallima. Pet punih godina se upravo danas navršilo od svečanog ostvorenja prostorija džemata na Krku (N0jivice), kad se isto na jedan lijep i prigodan način obilježilo svečano otvorenje nakojem je bio i uvaženi muftija Ševko ef. Omerbašić. Peta godina je prošlo kao su ovi mali dječaci i djevojčice po prvi put došli u mekteb,pomalo stidljivo i uplašeno, a danas su neki od njih momci i djovojke koje s ponosom znaju kome i gdje pripadaju. Svaku zahvalnost prije svega zaslužuje Uzvišeni Bog, koji nam je podario dobrotvore i dobre ljude na otoku Krku koji hizmete Islamu i Islamskoj zajednici.

 

kr_7Zahvalanost svakako dugujemo i roditeljima koji su nam ukazali puno povjerenje da punih pete godina ne samo podučavano vjeri Islamu nego da ih ujedno i odgajamo. Ovo je prilika da spomenem da riječka Islamska zajednica u zadnjih nekoliko godina bilježi uspjehe i rezultate a posebno uspjeh u početku izgradnje IC Rijeka te ako Bog da njegovom skorom završetku. Prilika je da se u ovom svečanom trenutku prisjetimo svih onih priješnjih generacija koji su bili njha samim počecima osnivanja džemata na otoku Krku, rah. Alije Hadžić, Fikreta Kavazovića i mnogih drugih još uvjek danas živih, Ferida Muharemi gdje se obavljao prvi mekteb, džuma i teravih namaza. Naravno zahvalnost zadnjih godina dugujemo posebno obiteljima Čočić koji već punih šest godina hizmete džematu na Krku.

Hajrudin Mujkanović