OBUSTAVA SVIH AKTIVNOSTI U ISLAMSKOM CENTRU RIJEKA

Predmet: Naputak o ponašanju u džamijama/mesdžidima uslijed povećanog rizika širenja zaraze koronavirusom

Cijenjeni glavni imami, imami, muallime, džematlijke i džematlije, esselamu alejkum!

Uslijed povećanja rizika od mogućnosti zaraze koronavirusom (COVID-19), nastavno na naputke u dopisima 200/2020-1441 i 202/2020-1441 želim nam ovim putem skrenuti pozornost na dodatne mjere koje su u skladu s preporukama nadležnih ministarstava, a posebno Ministarstva zdravstva te preporuke reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Huseina ef. Kavazovića i odluke Vijeća muftija:

  1. Obustavlja se obavljanje dnevnih namaza u džamijama, uz obavezu da se i dalje oglašavaju pozivi na molitvu. S tim u vezi, džamije i mesdžidi će biti zatvoreni za džematlije i džematlijke te se mole za razumijevanje.
  2. Obustavlja se obavljanje džuma namaza do daljnjeg te se, sukladno praksi Muhammeda a.s. za slične situacije, na temelju kojih je Vijeće muftija i donijelo ovu preporuku, mole džematlije i džematlijke da umjesto džume namaza obave podne namaz u svojim domovima i da pojačaju individualne ibadete u ovim mubarek danima mjeseca redžeba, ša’bana i ramazana.
  3. Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apeliraju na sve nosioce vjerskog autoriteta/imame da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije. Također, apeliraju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.
  4. Dženaze namazi će se obavljati isključivo u krugu uže obitelji, a imami i muallime te gasali da se pridržavaju uputa relevantnih institucija kod opremanja umrlog/e.

Uz dovu da nas Allah dž.š. zaštiti bolesti i velikih iskušenja, primite mahsuz selam!

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata