ODRŽANA 10. KONFERENCIJA ISLAMSKE MLADEŽI HRVATSKE

U Poreču, u subotu i nedjelju, 16. i 17. 3. 2019. godine, u organizaciji Ureda za da’wu i mladež i Medžlisa islamske zajednice Poreč uspješno je održana 10. Konferencija islamske mladeži Hrvatskepod radnim nazivom „Kur’an u životu mladih“. Konferencija je započela svečanim otvorenjem u kongresnoj dvorani hotela Diamant na kojem su se riječima dobrodošlice mladima obratili glavni imam MIZ Poreča Ismet ef. Ibiši, predstavnik Omladinskog kluba muslimana MIZ Poreč Nafi Ferati te NadijaŠtifanić, zamjenica gradonačelnika grada Poreča  Lorisa Peršurića koji je bio i jedan od glavnih pokrovitelja ove Konferencije. Nakon uvodnih i pozdravnih obraćanja domaćina, prisutnima su se obratili i voditelj Ureda za dawu i mladež mr. sc. Mirza ef. Mešić te uvaženi muftija dr. sc. Aziz ef. Hasanović. Obojica su naglasili važnost ovakvih okupljanja na kojima bi mladi trebali iznijeti svoje poglede i konkretne prijedloge kada je u pitanju rad imama sa mladima te općenito jačanje naše Islamskezajednice i naših džemata u Hrvatskoj. Isto tako,obojica su mlade podsjetili na važnost čuvanja vjere i morala u njihovom životnom sazrijevanju i zaštiti od različitih negativnih izazova koji vrebaju mlade ljude u današnje vrijeme.

 

Radni dio Konferencije započeo je predavanjem hafiza Nedima Botića iz Bosanske Dubice koji je svojom životnom pričom oduševio prisutne. Od pacijenta kojemu su doktori predviđali skoru smrt do hafiza Kur’ana i poznatog i uspješnog misionara u nekoliko godina a sve zahvaljujući Kur’anu, hafitBotić nam svima može biti primjer borbe na Allahovom putu. Inspirativna životna priča koja mladima može biti putokaz da nikada ne odustaju od svojih snova i želja ako su one u skladu sa uzvišenimprincipima vjere islama. Nakon predavanja uslijedile su radionice na zadane kur’anske ajete. U petnaest radionica, koje su sačinjavali desetak i više sudionika, raspravljalo se o petnaest islamskih principa koji se mogu primijeniti u društvu po principu „naređujte dobro a odvraćajte od zla“. Na temelju samo jednog kur’anskog ajeta mladi su iznosili svoje promišljanje i svoje prijedlogedruštvenog aktivizma. Po jedan ili dva predstavnika iz svake radionice pred svima su prezentiralipromišljanja cijele grupe te konkretne prijedloge za praktičnu primjenu određenog kur’anskog principa u džematu.

Nakon radionica i zajedničkog obavljanja akšama i jacije namaza, mladi su mogli uživati u sportskom i  kulturnom programu kojeg su priredili domaćini.

Sutradan, u nedjelju, 17. 3. 2019. godine, domaćini su priredili još jedno ugodno iznenađenje. Za sve sudionike Konferencije organizirali su trosatno putovanje brodom od Poreča do Rovinja. U lijepoj atmosferi i ugodnom ambijentu omladina se na krstarenju neformalno družila sa svojim imamima uživajući u razgledavanju priobalnih istarskih gradića i predivnih otočića.

Konferenciji su osim islamske mladeži  iz cijele Hrvatske, većine glavnih imama, tajnika Mešihata i vjersko-prosvjetne referentice, prisustvovali i gosti iz Sarajeva, Slovenije i Austrije. Na kraju treba  još jednom zahvaliti domaćinima iz MIZ Poreč na čelu sa njihovim glavnim imamom Ismetom ef. Ibišijem, porečkoj islamskoj omladini te Gradu Poreču na srdačnom gostoprimstvu.   Događaj je popratila i Hrvatska televizija. Prilog će biti emitiran u sljedeću subotu u emisiji Zajedno u duhu.

mr.sc. Mirza ef. Mešić