ODRŽANA KOMEMORACIJA U HRVATSKOM SABORU ZA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

U protekli petak, 6.7.2018., u Hrvatskom saboru održana je komemoracija povodom 23. obljetnice genocida u Srebrenici. U ime muftije dr. Aziz ef. Hasanovića prisutnima se obratio zamjenik muftije Mevludi ef. Arslani koji je u svom govoru kazao:
“Dame i gospodo!
Koristim priliku na samom početku, da se, uime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na čelu s uvaženim muftijom dr. Azizom ef. Hasanovićem te u svoje osobno, zahvalim Vijeću bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Kulturnom društvu Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ i saborskoj zastupnici gospođi Ermini Lekaj Prljaskaj na pozivu za sudjelovanje na obilježavanju 23. godišnjice genocida u Srebrenici. Veliko hvala i pokroviteljima ove vrlo važne i značajne komemoracije, predsjedniku Hrvatskoga sabora g. Gordanu Jandrokoviću te gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandiću.
Prošlo je dvadeset i tri godine od najvećega zločina počinjenog na tlu Europe nakon Drugoga svjetskoga rata. Zločina kojeg je civilizirani svijet nijemo promatrao kako se muškarci odvajaju od žena i djece i odvode se u smrt. Prošlo je dvadeset i tri godine od kad majke Srebrenice još uvijek tragaju za svojim najmilijima koji su zvjerski ubijeni toga kobnoga srpnja 1995. godine. Prošlo je devet godina od kad je ovaj visoki dom, na prijedlog tadašnjega saborskoga zastupnika g. Šemse Tankovića, a sukladno „Rezoluciji o Srebrenici“ od 15. siječnja 2009. godine, proglasio 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.
Današnjom komemoracijom sjećamo se i odajemo pijetet žrtvama srebreničkoga genocida, ali i svim drugim žrtvama širom svijeta iz poštovanja prema njima. Ovim činom mi se suosjećamo s obiteljima srebreničkih žrtava i poručujemo im da smo s njima i da ovaj strašni zločin nećemo nikada zaboraviti. Da ćemo o genocidu u Srebrenici stalno pričati s ciljem da se ne zaboravi da je u Srebrenici zlo pobijedilo dobro, u nadi i uvjereni da će, ako Bog da, pravda i istina pobijediti zlo. Opomena iz Srebrenice kazuje da zlo nema mjeru i ako mu se jasno i izričito ne stane na put, onda prijeti da uništiti sve vrijednosti koje je čovječanstvo ranije sagradilo.
Nažalost, svjedoci smo danas da ima i onih koji negiraju genocid u Srebrenici, kao što negiraju i druga zlodjela i zločine koji su počinjeni na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova. Fenomen negiranja genocida ne vodi nikamo, naprotiv može rezultirati drugim genocidom, s druge pak strane prihvaćanje i suočavanje s istinom je prvi korak i preduvjet ka pomirenju. Jer bez pouka iz prošlosti, bez istine i pravde, nema bolje budućnosti. Kakvu budućnost možemo očekivati bez pravde i istine? Onima koji negiraju genocid bilo bi bolje da se suoče s istinom, kako bi i njihova djeca imala sigurniju i bolju budućnost. Bolja budućnost zasnovana na učenju o genocidu, na institucionalizaciji kulture pamćenja, na istini i pravdi nema alternative. Suočavanje s istinom i spremnost na pravdu i oprost je jedini put ka ponovnoj izgradnji međusobnog pomirenja, koje su preduvjet trajnoga mira i stabilnosti.
Dužni smo mlade naraštaje odgajati i učiti o vrijednostima mira, vrijednostima kulture sjećanja, vrijednostima istine i pravde. Moramo dignuti svoj glas kada je ljudski život ugrožen i kada je ljudsko dostojanstvo poniženo. Ukoliko budemo šutjeli, naša će šutnja ohrabriti one koji negiraju i relativiziraju genocid i zločine da se pripreme za novi genocid.
I na kraju, širimo ljubav, poštovanje, razumijevanje i prijateljstvo, a od zaborava čuvajmo genocid i zločine, kako bi bila opomena nama i ostalima da je nečinjenje dobrih ljudi najbolji recept za uspjeh loših, što se najbolje pokazalo na primjeru Srebrenice.”
Hrvatski sabor je 15. 1. 2009. proglasio 11. 7. Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Prisutnima su se obratili i predsjedik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić i saborska zastupnica gđa Ermina Lekaj Prljaskaj te predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba g. Harun Omerbašić. .