ODRŽANA SJEDNICA MEŠIHATA

Dana 13. 1. 2019. godine održana je 33. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je na početku sjednice uputio čestitkenovoizabranom predsjedniku Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Mirzi Šabiću, te je izrazio dobrodošlicu novom članu Mešihata g. Harunu Omerbašiću. Na sjednici je tretirano Izvješće iz 2018. godine i Plan prihoda i rashoda za 2019. godinu za Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, kao i izvješća i planovi prihoda i rashoda svih tijela i institucija Islamske zajednice (Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, Centar za certificiranje halal kvalitete, Centar za kulturu dijaloga, Zirat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Institut za arapski jezik i islam).

 

Od nebrojeno mnogo aktivnosti u prošloj godini muftija dr. Aziz ef. Hasanović je izdvojio otvorenje IKC Umag, otvorenje IKC Bogovolja, otvorenje gasulhane u Maljevcu, otvorenje vrtića u sklopu IKC Rijeka, izgradnju centralne kosturnice s nišanima u Rijeci, te osnivanje Instituta za arapski jezik i islam. Naglasio je da je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete doktorirao, dok je Sadžida Jukan, članica Mešihata magistrirala, te je i ovim putem iskazao čestitke Mešihata na postignutim uspjesima. Nadalje, Islamska zajednica je organizirala međunarodni simpozij „Religija i politika“, te već u svijetu poznato i brendirano međunarodno natjecanje u učenju Kur’ana Časnog. Predstavnici Islamske zajednice sudjelovali su na 19 konferencija od kojih je Muftija izdvojio onu u Washingtonu o slobodi vjere, konferenciju u Astani, Abu Dhabiju, Meki, te konferenciju u Parizu koju je organizirao UNESCO gdje smo se pojavili po prvi puta. Također je muftija izdvojio besplatnu pravnu pomoć koju pruža Pravna služba kao važan projekt naše Zajednice. Naglasio je nebrojeno mnogo susreta s ambasadorima, ministrima itd. kao nešto što je jednostavno neizostavno u sklopu djelatnosti Islamske zajednice u Hrvatskoj.

 

Dana je i informacija o provedenim izborima unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj. Nedavno su verificirani i mandati naših izabranih kandidata za Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dato je i izvješće o trenutnom stanju na izgradnji IKC Sisak, uz isticanje zahvalnosti Vladi Republike Hrvatske na donaciji vezano za izgradnju. Tretirano je i više pitanja iz djelokruga Mešihata i muftije Islamke zajednice u Hrvatskoj, kao što je razrješenje dosadašnjeg glavnog imama IKC Rijeka Hajrudin ef. Mujkanovića, te imenovanje v. d. glavnog imama mr. sc. Hidajet ef. Hasanovića. Na sjednici je dana suglasnost na Statut ustanove Institut za arapski jezik i islam.