Održan 10. stručni seminar za imame, vjeroučitelje i profesore Islamske gimnazije

Na kraju i ove školske i mektebske godine 19. i 20. 06. 2010. g. u Islamskom centru Zagreb održan je 10. stručni skup za sve imame i muallime u R. Hrvatskoj te profesore Zagrebačke medrese, Dr. Ahmed Smajlović. Organizatori su i ovog puta bili Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj i Agencija za odgoj i obrazovanje u R Hrvatske.

Tema ovogodišnjeg 10. stručnog skupa je bila „Socio-emocionalni razvoj djeteta u školskoj dobi“ a predavači su eminentni stručnjaci iz Hrvatske,  prof. dr. sc. Ilija Živković, prof. Nada Kegalj, mr. sc. Darko Sambol,  doc. dr. sc. Aziz ef. Hasanović i Almedina Mujkanović, prof. Ispred Agencije seminaru je nazočio i  prof. Tomislav Tomasić iz Rijeke.

Prvi dan (subota) stručnog skupa trajao je od 10:00  do 17:30 sati. U prvom dijelu seminara bili su uvodni i pozdravni govori organizatora. Prisutnima su se obtratili doc.dr.sc. Aziz ef. Hasanović, muftija Ševko ef. Omerbašić u ime Mešihata IZ u Hrvatskoj, te prof. Tomislav Tomasić u ime prof. Gordana Barudžije ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.Nakon uvodnog izlaganja organizatora, Muftija Ševko ef. Omerbašić je uručio priznanje imamu i muallimu godine, glavnom imamu Medžlisa IZ Split, Vahid ef. Hadžić, za uspješan rad i angažman na polju Islamskog vjeronauka za 2009.g./1431.h.g.

 U svom jednosatnom predavanju prof. dr. sc. Ilija Živković vrlo interesantno je izložio socio-emocionalni razvoj djeteta u školskoj dobi te ukazao na stanovite probleme koji se mogu pojaviti. Nakon predavanja prof. Živkovića,  „Primjer dobre prakse -nastavni sat“ radionica Almedine Mujkanović, prof., koja je kroz radionicu predstavila pet različitih primjera i pristupa u pripremi nastavnog sata. Poslije podne namaza organizirane su dvije radionice, jednu je vodila prof. Nada Kegalj iz Rijeke a drugu mr. sc. Darko Sambol, koji su kroz radionice pokušli ukazati vjeroučiteljima na neke situacije i događaje koji se pojavljuju u radu sa djecom. Naglasak je bio na emocijima i kontroli emocija.

Drugi dan (nedjelja) seminara započet je sa predavanjem doc. dr. sc. Aziz ef. Hasanovića na temu „Socio-emocionalni razvoj djeteta u školskoj dobiteološki pristup“ te analiza završnog mektebskog vjeronučnog natjecanja održanog 05.06.2010.g. u Islamskom centru Zagreb .

Nakon izlaganja Aziz ef. Hasanovića, uslijedilo je obraćanje i savjetovanje Muftije Ševke ef. Omerbašića a tiče se ramazanskih aktivnosti, predstojećih izbora u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, godišnjih odmora, nove školske 2010/2011 godine, upisa u Islamsku gimnaziju, web sajta Islamske zajednice u Hrvatskoj. Nakon izlaganja  uvaženog Muftije uslijedlio je izlaganje i osvrt glavnih imama i imama na izneseno na već gore navedeno. Zadnji dio seminara je ostavljen za zaključke sa seminara kao i podjelu potvrda o stručnom usavršavanju imama i vjeroučitelja.

 H.M.

seminar_290-1seminar_290-2seminar_600  seminar_290-3 seminar_290-4  seminar_600_1