Održan 12. stručni seminar za imame i vjeroučitelje

islamski_centar_mala_1

U subotu i nedjelju (03.-04.11.) u Islamskom centru Zagreb održan je 12. stručni seminar za imame, muallime, vjeroučitelje i vjeroučiteljice pod nazivom “Motivacija vjeroučenika u nastavi Islamskog vjeronauka”. Ovogodišnji seminar imao je za cilj da kroz nekoliko edukativnih predavanja, prezentacija i zanimljivih radionica poduči i usmjeri vjeroučitelje kako će i na koji način motivirati vjeroučenike u procesu podučavanja kroz islamski vjeronauk. Tako su prvi dan seminara predavanje održale prof. Dubravka Karčić i prof. Keti Melnjak koje su osmislile i zanimljive radionice kroz koje su vjeroučitelji imali mogućnost iskazati svoju kreativnost u pripremama kroz koje treba biti motivirajućih elemenata za vjeroučenike. Drugi dan seminara predavanje su održali mr.sc. Emir Kazaferović-logopedije i socijalne psihologije koji je govorio o djeci s posebnim obrazovnim potrebama dok je mr.sc. Alma Srna održala predavanje o djeci s poteškoćama u razvoju i primjeni nastave islamskog vjeronauka kod takve djece. Na kraju je Alma Jusić kao pedagog govorili o određenim pedagoškim metodama u radu s djecom. Predavanja kroz dva dana obilovala su vrlo važnim smjernicama u radu sa djecom koje naši vjeroučitelji imaju svaki dan.

Drugi dan seminara bila su izlaganja koja su vezana za samu Islamsku zajednicu. Tako je predstavljen Ured za da’wu i mladež od strane voditelja ovog Ureda mr.sc. Mirze ef. Mešića koji je ponudio okvirni koncept i plan rada i djelovanja sa mladima u RH. Prof. Avdo Imširović predstavio je koncepciju novog glasila Islamske zajednice u Hrvatskoj čiji bi prvi broj trebao vidjeti svjetlo dana početkom siječanja 2013. godine.

U subotu, 03.11.2012. između ikindije i jacije-namaza u Okrugloj sali održana je 2. sjednica Savjeta muftije kojeg sačinjava sada proširen sastav od 15 glavnih imama i ravnatelj Islamske gimnazije. Na Savjetu je usvojen Poslovnik o radu Savjeta Muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj te su izlagana vjeronaučna Izvješća kao i druga pitanja relevantna za djelovanje svakog Medžlisa.

Hajrudin Mujkanović