Održan seminar za imame i vjeroučitelje IZ u R Hrvatskoj

Islamski centar rijeka mala

DSC01973-600x373

U periodu od  10. – 12. 4. 2015., u Puli su se održavala tri značajna događaja, a jedan od njih je i stručni seminar za muallime i imame, kojeg je organizirao Mešihat islamske zajednice u Republici Hrvatskoj. Seminar je održan 11. 4. 2015., u subotu, u hotelu Pula, a tema seminara bila je Kur’an.

Znamo da ni jedna knjiga u povijesti nije toliko dominantno utjecala na ljudske misli i postupke kao Kur’an. Ni jedna knjiga nije toliko proučavana, učena napamet, prevođena, provođena kroz djela u život, vrijedna svakodnevnog divljenja, razgaljivanja duše poput Kur’ana.

Vođeni ovakvim i sličnim razmišljanjima predavači na seminaru su ponudili različit pristup ovoj temi sa svrhom edukacije vjerskih službenika.

Prvi od predavača muallimima i imamima obratio se nama dragi gost amasijski muftija, Ismail Ipek. Njegova dobrota i iskrena ljubav prema muslimanima Hrvatske osjeti se u svakoj izgovorenoj riječi i poruci koju nam je prenio taj dan. U svrhu potvrđivanja i pridobivanja veće želje za učenjem Kur’ana, uvaženi muftija je naveo kur’anski ajet: „Zar su isti oni koji znaju i oni koji ne znaju? Samo oni koji pameti imaju pouku primaju.“

Zatim se prisutnima obratio uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović, koji je u svom govoru iznio zadovoljstvo što Mešihat islamske zajednice u Republici Hrvatskoj organizira ovakve vidove seminara, pored seminara kojeg za vjeroučitelje svake godine organizira Ministarstvo obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Muftija je naglasio kako u svijetu postoji veoma mali broj muslimana koji aktivno uče Kur’an i kako vjerski službenici bez obzira što znaju učiti Ku’ran trebaju dalje napredovati i usavršavati se u ovoj oblasti. Muftija je također pohvalio rad vjersko prosvjetne službe pod vodstvom m. Emine Mešić, istaknuvši da ona ulaže velike napore i trud u svom radu , a to obavlja odgovorno i profesionalno.

Sljedeći se skupu se obratio kurra hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili. U svom izlaganju kurra hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili govorio je o tedžvidu Muhamed ibn el Džezerija i njegovom doprinosu u razvoju kir’aetske znanosti i tefsira.

Hafiz je istaknuo da imami u Republici Hrvatskoj lijepo uče Kur’an, a kroz vježbe koje su slijedile nakon izlaganja ukazao je na detalje na kojima se treba još raditi u svrhu što boljeg učenja Kur’ana. Svi su uživali u izlaganju Kurra hafiza, pogotovo na vježbama, što je potvrdilo i veliki broj pitanja koje su imami i muallime postavljali efendiji Aliliju.

Nakon, podne namaza vjersko prosvjetna referentica m. Emina Mešić, prezentirala je materijale grupe muallima „primjeri dobre prakse“, te pozvala sve muallime da sudjeluju u takvom vidu edukacije, te da podijele svoja iskustva i ideje.

Naredno predavanje bilo je na temu „Tehnike pisanja akademskog rada“, dr. sc. Azre Abadžić Navaey. U svom izlaganju dr. Abadžić iznijela je strategije i tehnike akademskog pisma, koje je elaborirala u sedam točaka. Posljednji od predavača stručnog seminara za imame i muallime, bio je prof. Edin Tule. Govorio je na temu: „Kur’an kao živi organizam i svi njegovi sistemi“. Profesor Tule je aktivno uključio imame i muallime u temu svoga izlaganja, jer kako je rekao „želio je i on od njih nešto novo naučiti kao što mi želimo naučiti oni od njega.“

Poslije ovog izlaganja završeno je s edukativnim dijelom seminara, te je uslijedio turistički obilazak grada i zajedničko druženje imama i muallima.

U nedjelju, 12. 4. 2015. imami i muallime, zajedno sa predstavnicima omladine iz Republike Hrvatske, proveli su na krstarenju i zajedničkom ručku, a poslije podne svi su se vratili na pulsku rivu, gdje je slijedio ispraćaj gostiju i rastanak.

Rastali smo se bogatiji o novim saznanjima uzvišene knjige Kur’ana Časnog. Molim Allaha dž.š. da nam Kur’an i dalje bude vodič i motiv u svim hair poslovima koje budemo, ako Bog dadne, obavljali.

H.M.