Održana 12. Izvještajna skupština IZ u Hrvatskoj

islamski centar mala 1

U subotu, 28.04.2012.g. u Islamskom centru Zagreb održana je 12. redovna skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj. Skupštini su nazočili svi uposlenici Islamske zajednice u Hrvatskoj. U svom uvodnom izlaganju, predsjednik Mešihata i muftija za Hrvatsku, h. Ševko ef. Omerbašić osvrćući se na rad u 2011.g. je rekao:

Ovogodišnju izvještajnu Skupštinu održavamo s malim zakašnjenjem zbog nagomilanih programa i zauzetosti na drugim brojnim zadacima. Ne želeći Vama, imamima i muallimama, oduzimati vrijeme odmora tijekom raznih blagdana, zakazali smo Skupštinu za danas uvjereni u bolji odziv, premda je prisustvovanje Skupštini obveza svih zaposlenih u Zajednici. Godišnja skupština je najveći skup odgovornih u Islamskoj zajednici tijekom godine. Na skupštinama smo do sada raspravljali o najvažnijim pitanjima naše zajednice i uspijevali biti otvoreni, transparentni i bez nesporazuma. Za prošlu 2011 godinu možemo reći da je bila jedna od boljih kad je riječ o našim rezultatima, ali bilo je i boljih godina i rezultata. Neki od Vas su skloni slabije rezultate pripisati krizi koja vlada u zemlji, pogotovu kada je riječ o financijskim izvješćima. Ova godina, pak, u koju smo već zašli u njenu drugu četvrtinu, upozorava nas da će biti jedna od najmršavijih, ako ne i najtežih. S toga se nećemo baviti samo prošlom, nego i ovom godinom kao i događajima koji nam predstoje. Kao što znate na snagu su stupile statutarne izmjene, a time i izbori za novog predsjednika Mešihata koji će se obaviti kao i do sada tajnim glasovanjem između više kandidata, a koji su zakazani za 9. 6. 2012. Tim izmjenama našeg Statuta povećan je broj članova Izbornog tijela i broji 172 člana, a to su:

1. članovi obaju Sabora, u Hrvatskoj i BiH

2. predsjednici svih Izvršnih odbora

3. glavni imami

4. imami

5. muallime

6. muallimi

7. ravnatelji stanova koje su osnovali Sabor i Mešihat

8. članovi upravnih odbora ustanova koje su osnovali Sabor i Mešihat

9. profesori i nastavnici stručnih predmeta u Gimnaziji

10. umirovljeni imami i funkcionari

Mešihat je sačinio Spisak članova Izbornog tijela s imenima i prezimenima članova Izbornog tijela i poslao ga svim medžlisima i ustanovama u zemlji i pozvao ih da svoje pravo i dužnost izvrše 9. lipnja ove godine. Bit će vrlo važno da se svi odazovete budući da time potvrđujete integritet Zajednice i autoritet izabranog Predsjednika. Kao što znate Predsjednik Mešihata bira se iz kruga vjerskih službenika. Tako će biti sve dok se okolnosti ne promjene, a promijenit će se ako Zajednica padne u probleme. Naime, Predsjednik Mešihata, uz široke ovlasti, ima i najveću odgovornost za Islamsku zajednicu. Pozivam Vas da se detaljno obavijestite o svim podacima skorih izbora da ne bi bilo dilema i nesporazuma, kako bi svatko znao što mu je činiti.

ČLANSTVO I ČLANARINA ISLAMSKE ZAJEDNICE

Medžlisi su u svojim izvješćima objavili da su prošle godine imali 7163 člana Islamske zajednice. Međutim, samo 4227 su podmirili članarinu, dok 2936 članova nisu, a od tih koji nisu platili njih 1766 nisu platili članarinu više od tri godine. Kao što znate Mešihat je uputio pismeni zahtjev svim medžlisima da kartone onih članova koji svoje obaveze nisu izvršili više od tri godine izdvoji iz kartoteke i više ih ne prikazuju kao članove. Nažalost to nije učinjeno. Zašto, to trebamo saznati na ovoj Skupštini? Ovo je ako ne najvažnije, a ono jedno od najvažnijih pitanja jer je konačno došlo vrijeme da Islamska zajednica u Hrvatskoj znade tko joj pripada, i na koga može računati. Na nedavnoj sjednici Rijaseta ovaj raskorak između broja članova i članova koji su izvršili obvezu nije promakao pažnji. Također pozivam predsjednike da nas izvijeste da li svi medžlisi imaju kartoteku članstva i da li se ista uredno vodi. To bi trebao biti zadatak blagajnika Izvršnih odbora. Kao što znate mi smo na početku Vašega mandata Predsjednika Izvršnih odbora upozorili da se financijska sredstva čuvaju i da ćemo smjenjivati predsjednike koji budu prikazali negativnu bilancu. Prošle godine sedam izvršnih odbora poslovalo je s gubitkom, a gubitke su namirili iz rezervnih fondova. Neki su nas nastojali uvjeriti da to nisu gubici budući da su ih namirili iz rezervi. Mi smatramo da su to gubici i da je zahvat u rezerve isto kao i gubitak. Istina, ti gubici nisu bili veliki, ali su oni svejedno gubici, što znači da se nisu poštovale odluke Mešihata. U Mešihat stižu zahtjevi za različitim donacijama; među ostalim od nas se traže sredstva za komunalije što je apsurd. Mešihat ima goleme mjesečne izdatke za plaće, mirovinska i zdravstvena osiguranja koja mjesečno iznose oko 3.000.000 kuna i doista nije u mogućnosti pokrivati troškove koji su u nadležnosti Izvršnih odbora.

VJERSKE USLUGE

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno samo 283-je muslimanske djece. Toliko su ih registrirali imami. Najviše ih je rođeno u Zagrebu i Puli, dok u Varaždinu i Zadru nije zabilježeno ni jedno rođenje ili su, moguće, imamima promakla. Ono što zabrinjava jest da je, od ukupnog broja novorođenih, samo njih 103-je dobilo ime akikom, a 153-je nisu ni zahtijevali temeljni dječji obred. Zato i imamo imena koja nemaju nikakve veze s našom vjerom. Tu je najveća odgovornost nas imama koji držimo hutbe na različite teme, ali ja još nisam čuo da je netko s minbere upozoravao na imena novorođenih. Tijekom prošle 2011 zabilježeno je da su roditelji samo jednom novorođenom djetetu dali ime Muhammed. Ime našega poslanika kao da je osuđeno na odumiranje, a to nije dobro. Prošle godine umrlo je i sa dženazom pokopano 288-ero muslimanki i muslimana. Najviše dženaza bilo je u Zagrebu, Rijeci i Puli. U svim medžlisima bilo je umrlih i dženaza. Pored spomenutog broja umrlih muslimanski i muslimana još je bilo 39 umrlih koji nisu tražili dženazu, a najviše ih je u Puli. U 2011. godini hadž je, organizaciji Mešihata, obavilo 48 muslimanki i muslimana, što je za tridesetak manje nego 2010. godine. Valja, međutim, reći da prošle godine Dvor saudijskog kralja nije ugostio hadžom muslimane iz Hrvatske. Imami u svojim izviješćima tvrde da u Hrvatskoj ima samo 171 hadžija, što je netočno. Ono što ne dobivamo od glavnih imama i imama je točan broj hadžija na njihovim područjima. Odavno je poznato da neki imami ne vode dnevnike rada, improviziraju izviješća i dovode nas dotle da nismo u stanju prezentirati članstvu točne podatke. U prošloj godini vjenčalo se 84 muslimanskih parova, ali samo njih 51 uradili su to šerijatski. Zašto su 33 para odbili vjenčanje šerijatski, očekujemo odgovore glavnih imama koji jedini imaju zakonsko pravo vjenčanja? Da li je tomu razlog da su vjenčanja slabo organizirana ili je nešto drugo u pitanju?

ŠKOLSKI I MEKTEBSKI VJERONAUK

Tijekom 2011. godine naših 51 imama i muallima održavali su vjeronauk u 147 osnovnih i 65 srednjih škola i 86 vjeronaučnih grupa. U školama je održano 15.584 sata, a u mektebima 7639 sati. U osnovnim školama vjeronauk je pohađalo 2712 vjeroučenika, a u srednjim 535, što je ukupno 3247 učenika i učenica. U mektebima je za više od polovice bilo manje vjeroučenika, svega 1445. Na našu veliku žalost broj vjeroučenika u mektebima svake je godine manji. Muallimi misle da je dovoljan vjeronauk u školama, iako je znano da se u školama ne može organizirati namaski i kur’anski vjeronauk. Smanjenju broja vjeroučenika u mektebima doprinose i roditelji i djeca jer drže da im je ono što nauče u školi dovoljno. Ovome broju treba dodati 147 polaznika tečaja Kur’ana i 124 odraslih polaznika, i tako dolazimo do ukupnog broja vjeroučenika – 4963, što je nešto manje nego 2010. godine kad ih je bilo 5039. Najviše je podbacio vjeronauk odraslih, koga osim Zagreba nije imao nitko. O kvaliteti vjeronauka doznat ćemo na natjecanju koje se održati 26. 5. 2012. u Zagrebu. U svezi natjecanja vjeroučenika, na razini Mešihata, prošle godine Izvršni odbor iz Zagreba uputio je pismo prigovora na organizaciju natjecanja. Oni misle da je bilo namještanja u korist natjecatelja iz drugih medžlisa. Osobno mislim da nije bilo namještanja, a naredno natjecanje će pokazati stvarno stanje. Pozivam imame da se ne upuštaju u optužbe bez dokaza budući da takve neutemeljene optužbe izazivaju zlu krv. Možda bi trebalo uvesti supervizora natjecanja koji će presuditi u konačnom sporu? Od glavnih imama, imama i muallima očekujemo da pitanju vjeronauka posvete svoja izlaganja jer je to naš najvažniji zadatak.Neke civilne udruge nedavno su među ostalima analizirali i naše vjeronaučne udžbenike i zahtijevaju izbacivanje udžbenika islamskog vjeronauka za 8. razred koga sam pisao, a zbog konstatacije da je homoseksualizam bolest budući da je homoseksualizam protivan prirodi čovjeka. Te udruge vrše snažan pritisak na vjerske zajednice da odustanu od nekih svojih učenja koja su utemeljena prije tisuću i više godina, a među njima je i naša vjera koja se protivi homoseksualizmu. Pozivam sve imame da ne podlegnu tim pritiscima jer u protivnom će učiniti veliku krivotvorinu naše uzvišene vjere što bi imalo neviđen presedan. Bit će i drugih pritisaka i napada na našu vjeru.

ODNOS ISLAMSKE ZAJEDNICE PREMA NACIONALNIM UDRUGAMA I POLITICI

Kao što znate, koncem prošle godine bili su opći izbori. Među kandidatima za zastupnike u Hrvatskom Saboru bio je i glavni imam iz Gunje, Idris ef. Bešić. Po nagovoru nekih imama suglasio sam se s njegovom kandidaturom, i mislim da sam pogriješio. Reakcije naših nacionalnih asocijacija, a posebno političkih bile su takve da su unijele veliki nemir u odnose s tim asocijacijama. Bili ste svjedoci netolerantnih i vulgarnih napada i na kandidata Bešića, ali i na Islamsku zajednicu, pa i na mene osobno. U tim listovima surađuju i naši imami. Kad smo tim istim imamima ponudili da osposobimo našu WEB stranicu i kroz nju artikuliramo naša stajališta i postavili ih u redakciju, nisu ništa učinili, iako im je Islamska zajednica i radno i životno mjesto. Imami moraju, ovo posebno naglašavam, učiniti sve na izgradnji i očuvanju Islamske zajednice. Budući Mešihat morat će o tom pitanju učiniti više nego dosadašnji. Neki imami flertuju s razbijačima Islamske zajednice. Neizbor Idrisa ef. Bešlića poruka je naroda da ne želi imama-političara, pa prema tomu tako trebaju i postupiti. Mešihat je za standard imama učinio goleme napore. Prosječna plaća imama 5705 kuna, što je nešto više od hrvatskog prosjeka. Plaće imamima i muallimama nisu kasnile ni jedan dan, što na razini Republike Hrvatske nije slučaj. Desetine tisuća radnika mjesecima ne primaju plaće pa opet dolaze na posao. U posljednjih 10 godina učinjeno je puno na stambenom zbrinjavanju imama. A mi još uvijek imamo imama koji ne plaćaju članarinu Islamskoj zajednici što je više nego doista zabrinjavajuće. Na kraju, recimo nešto o obveznim podacima s kojima cijela Islamska zajednica mora raspolagati, a ona ih još uvijek nema, i to zahvaljujući neodgovornom odnosu sastavljačima izviješća. Mi svake godine u Mešihatu mijenjamo rubrike i tražimo različite podatke, ali ih ne dobivamo budući da sastavljači Izviješća zanemaruju naše upute. Tako, na primjer, nema podataka koliko muslimana izdržava zatvorske kazne, kako je raširen alkoholizam među muslimanima, kakvo je stanje s drogom, ima li i koliko socijalnih slučajeva među muslimanima, koliko muslimana ne prakticira islam, koliko djece muslimana ne pohađa vjeronauk, koliko ima mješovitih brakova…? Nema podataka o mladima koji bi željeli studirati u inozemstvu, nema podataka o studentima kojima je potrebna stipendija, jer Mešihat ima 19 studenata i studentica koje trenutno stipendira putem Islamske razvojne banke. Nemamo podataka o ekonomskom stanju muslimana. Jako mi je žao što brojne zamisli nisam mogao realizirati dok sam bio Predsjednik Mešihata, budući da gdješto nisam uspio uspostaviti dobru suradnju s imamima. Iskreno se nadam da ćete propušteno ispraviti s novim Predsjednikom Mešihata. Na kraju, želim reći da je ovo moj posljednji službeni susret s Vama imamima i predsjednicima Izvršnih odbora. Želim Vam u budućnosti puno uspjeha u radu na jačanju Islamske zajednice. Trebat će puno više rada, truda i sreće da sve svoje zadatke i obveze ispunite. Ja sam sve činio na tom zadatku. Ako sam gdjekada bio više nego zahtijevan, činio sam to u silnom žaru da poboljšam rad Islamske zajednicu, a nikako protiv Vas. Molim Vas da to prihvatite kao činjenicu.

Skupština je završena nakon izlaganja predsjednika Medžlisa IZ te učenja zajedničke fatihe za članove Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Hajrudin ef. Mujkanović