Održana 4. redovna sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

centar 2 mala

ODRŽANA SJEDNICA MEŠIHATA ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ

U subotu 23.2.2013./13.4.1434. održana je 4. redovna sjednica Mešihata Islamske  zajednice u Hrvatskoj.  Na početku sjednice muftija je prvo čestitao dr. Feridu Latiću iz  Slavonskog Broda koji je nedavno uspješno obranio doktorsku tezu. Čestitkama su se  pridružili i ostali članovi Mešihata izrazivši zadovoljstvo zbog uspjeha jednog od članova  Mešihata koji sada u svom sastavu ima tri doktora znanosti. Glavna tema sjednice su bila godišnja izvješća o radu i aktivnostima Mešihata, medžlisa i ustanova Islamske zajednice, te financijska izvješća istih. Članovi Mešihata posebno su se osvrnuli na odgojno-obrazovni proces kao i na predanost naših članova pohvalno se izjasnivši o ovim temama. Muftija je posebno pohvalio naše vjeroučenike i njihove roditelje, kao i imame i muallime za njihov trud i rad u cilju postizanja najboljih rezultata odgojno-obrazovnog procesa. Također, muftija je posebno pohvalio muslimane u Hrvatskoj jer su pokazali u prethodnoj godini, da unatoč krizi, nisu zaboravili na svoju zajednicu.

Analizom podataka navedenih u izvješću za prošlu godinu ustanovljeno je da je aktivnost predsjednika Mešihata muftije dr. Aziz ef. Hasanovića i njegovih suradnika vrlo visoka čemu svjedoče brojne posjete u zemlji, među kojima i svim medžlisima, te inozemstvu, prijemi, susreti i sastanci, sudjelovanje u raznim projektima i akcijama s ciljem promidžbe muslimana i Islamske zajednice. Usvojen je i plan i program rada u tekućem mandatu Mešihata s ciljem usmjeravanja i daljeg razvijanja institucionalnog djelovanja. Usvojeno je i izvješće o radu i aktivnostima Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića čiji učenici su i protekle godine ostvarivali zapažene rezultate na gradskim,  županijskim i državnim natjecanjima. Također, prezentiran je i rad Centra za certificiranje halal kvalitete koji je svojim aktivnostima u prethodnoj godini nadmašio sve dosadašnje i godinu završio s ukupno 47 certificiranih proizvođača i pružatelja usluga  te preko 2500  certificiranih proizvoda.  Usvojena su izvješća medžlisa, Ureda za odnose s arapsko-islamskim svijetom, tajništva i Zaklade/Vakufa.

Na Mešihatu je usvojen prijedlog odluke o osnivanju džemata u Buzetu, budući da je  osnivačka skupština održana 22. 12. 2012. / 9. 2. 1434. u Gradskoj vijećnici kojoj su, pored  ostalih prisustvovali i muftija dr. Aziz ef. Hasanović te gradonačelnik Buzeta Valter Flego.  Prijedlog odluke upućen je Saboru Islamske zajednice u Hrvatskoj na usvajanje. Džemat  Buzet se nalazi u sastavu Medžlisa Umag, a već je od ranije organiziran vjeronauk u ovome  gradu. Posebna se pozornost pridala skorom otvaranju Islamskog centra u Rijeci i radnjama koje ovom svečanom činu prethode i koje je neophodno završiti. Razgovaralo se o brojnim temama: natjecanju vjeroučenika na razini Mešihata, Prijedlogu pravilnika o stipendiranju, o  stanju na gradilištu u Varaždinu i ostalim projektima koji su u fazi realizacije,  utvrđen je  datum održavanja Susreta muslimanske mladeži za 13.4.2013. u Zagrebu  te je upućen  prijedlog Saboru Islamske zajednice u Hrvatskoj o izboru člana Sabora – promatrača iz Zadra.

Nakon 12 sati zasjedanja sjednica je završila u 21 sat i 12 minuta.

Hajrudin Mujkanović