Održana 5. mektebska srednjoškolska Parlaonica u Isl.centru Zagreb

Islamski centar rijeka mala

Kongresna-dvorana-Salim-Šabić-600x399

U subotu, 05. ožujka 2016. Islamski centar Zagreb od popodnevnih sati bio je “preplavljenim” mladima iz nekoliko gradova, džem’ata i Medžlisa koji su došli na poziv MIZ Zagreb na 5. mektebsku parlaonicu. Ovo je već peta godina kako se u kontinuitetu održava ovakav oblik okupljanja i rada sa mladima i to sa onima koji su u najosjetljivijoj životnoj dobi na razmeđu životnih puteva, izazova, iskušenja, dilema, srednjoškolcima i tinejdžerima. 
Parlaonica je zamišljena kao oblik skupa omladine-srednjoškolaca koji prezentiraju svoje stavove, razmišljanja i znanje o određenoj postavljenoj temi te se potom diskutira, razmjenjuju mišljenja, komentira i donose zaključci, a sve sa ciljem podrške mladima u njihovom razvijanju ličnosti odnosno bolje reći muslimanskog identiteta. Tako je u ovoj jubilarnoj 100. godini islama u Hrvatskoj, postavljena tema “Što je meni vjeronauk” sa ciljem da mladi slobodno artikuliraju i izraze svoje stavove, percepciju o islamskom vjeronauku, njegovom utjecaju i doprinosu u formiranju njihovog “mladalačkog” identiteta ali i da slobodno iskažu kroz provedene ankete među učenicima srednjih škola da li su i koliko su, sa čim jesu, a sa čim nisu (ne)zadovoljni u vjeronaučnom procesu.   Parlaonica je glas naše omladine, srednjoškolaca, to je njihov prostor, vrijeme i prilika da ocjene procese koje mi vodimo u Islamskoj zajednici, istakao je Mersad ef. Kreštić, jedan od idejnih kreatora Parlaonice zajedno sa muallimom Lamijom Alili koji su pioniri začetnici ovakvog okupljanja mladih.
Ovogodišnjoj Parlaonici odazvao se na Poziv MIZ Zagreb dosada najveći broj učesnika i to iz Zagreba (kao domaćina), Rijeke, Umaga, Siska, Ljubljane, Osijeka, Gunje, Pule, Splita i Dubrovnika te polaznici Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović iz Zagreba.  Predstavnici OKM-a iz svakog Medžlisa izložili su svoje tematske prezentacije koje su davale i osobnu kartu vjeronauka/mekteba u svakom Medžlisu kroz njegovu povijest i sadašnjost. Pored omladine, Parlaonicu su pratili imami i muallimi MIZ Zagreb na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom MIZ Zagreb koji je u pozdravnim riječima poručio kako omladina ima svoje važno mjesto u redovima Islamske zajednice te da sva omladina u Hrvatskoj može uvijek računati na moralnu i materijalnu podršku MIZ Zagreb u svim njihovim aktivnostima i projektima koje nemogu isfinancirati iz svojih Medžlisa.
Parlaonicu je pratio i stručni žiri u sastavu: m. Emina Mešić, m. Suada Hodžić, Adin ef. Hrustić, Omer ef. Omanović i Senad ef. Karišik iz Ljubljane koji su bilježili dojmove iz izlaganja predstavnika OKM-a kako bi na kraju proglasili i dodjelili priznanje za najbolje Prezentacije i prezentatore. 
Iz Prezentacija koje su obilovale značajnim podacima iz vjerskog života svakog džem’ata i Medžlisa mogle su se čuti kvalitetne sugestije, prijedlozi za poboljšanje vjeronauka i mekteba kao i određene primjedbe na rad muallima, a sve sa ciljem kvalitetnije profilacije vjeronauka i mekteba.  Omladinski klub MIZ Rijeka predstavljale su četiri člana, Adnan Jusić, Irma Hodžić, Hena Muminović i Amela K.  Parlaonicu je vrlo vješto i maestralno moderirao Armin Hodžić, a u toku Parlaonice svojim prisustvom počastio na se muftija Ševko ef. Omerbašić koji svake godine prisustvuje Parlaonicama u želji da podrži rad mladih. Pozvan je da se obrati mladima te je govorio o nekadašnjem vremenu u kojme je živio kada je bilo vrlo teško održavati muslimanski identitet kod mladih te je mladima održao predavanje o današnjim globalnim događanjima u svijetu u kontekstu arapsko-muslimanskog svijeta.
Mladima se kratko obratila i muallima Suada Hadžić iz Splita koja je izrazila zadovoljstvo doživljenim i viđenim smatrajući da Islamska zajednica može biti ponosna na svoju omladinu i da ima budućnost te je svoje izlaganje završila pozivom mladima da zajednički prouče šehadet kao najvažnije obilježje njihovog identiteta. Pred kraj Parlaonice mladima se obratila muallima Emina Mešić, voditeljica Vjersko-prosvjetne službe Mešihata koja se zahvalila mladima na njihovom trudu i otvorenosti da izraze svoje stavove i pohvalila sve one koji se trude, makar i u skromnim uvjetima i Medžlisima da nose projekte i aktivnosti koji prevazilaze njihove okvire i mogućnosti, a što se dalo primjetiti iz njihovih prezentacija.
Potom su proglašene najbolje prezentacije.
Prvo mjesto zajedno dijele MIZ Zagreb i MIZ Sisak
Drugo mjesto zajedno dijele MIZ Split i MIZ Rijeka
Treće mjesto zajedno dijele MIZ Gunja i džem’at Ljubljana
 
Druženje je nastavljeno nakon ikindije-namaza kroz ručak, a potom u prostorijama OKM-a gdje je omladina imala opuštenu atmosferu i ambijent.Zahvaljujemo se našim domaćinima, MIZ Zagreb, Muallimskom Vijeću, a posebno Mersad ef. i muallimi Lamiji na ugodnom i lijepom ambijentu kao što čestitamo našim predstavnicima na pripremljenoj prezentaciji i dojmljivom izlaganju što je rezultiralo osvojenim drugim mjestom.
H.M.