Održana Konstituirajuća sjednica Sabora IZ u BiH

6fc3c518e05b97bda3a796807d65a0d9Sabor mala

Sarajevo, 2. aprila 2011./28.04.1432.h.g. u amfitetaru Gazi husrev begove medrese održana je Konstituirajuća i Prva sjednica novog saziva Sabora IZ u Bosni i Hercegovini uz prisutstvu reisu-l-uleme, dr. Mustafe ef. Cerića, njegovog zamjenika h. Ismeta ef. Spahića i muftija Rijaseta IZ u BiH.

sjednica-sabor-april-2011-2Nakon uvodnog izlaganja aktualnog predsjednika Sabora IZ u BiH, gospodina Edhema Bičakčića o radu Sabora IZ za 2010.g. Sabornicu su izviješteni o realizaciji provedenih izbora na području Rijaseta IZ u BiH a nakon čega se tajnim glasovanjem između dava potencijalna kandidata za predsjednika Sabora za naredni  četverogodišnji period izabran je Safet Softić, rođen 1965. g., prof. arapskog jezika i bivši predsjedavajući Predstavničkog doma Federacije BiH. Dvojica kandidata za predsjednika Sabora IZ u BiH bili su predloženi bivši do sadašnji predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, Edhem Bičakčić te Safet Softić. Novoizabrani predsjednik Sabora IZ u BiH, gospodin Safet Softić se nakon izbora za predsjednika Sabora zahvalio sabornicima na ukazanom povjerenju i obećavši da će on sa svojim zamjenicima i novoizabranim sabornici u narednom periodu prije svega biti u službi Allahu dž. š., Islamu, muslimanima i Islamskoj zajednici.

sabornici_zagrebPotpredsjednici Sabora Islamske zajednice BiH u narednom četvorogodišnjem mandatu izabrani su dr. Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić. Sabor Islamske zajednice je izabrao i četiri nova člana Rijaseta iz reda muftija. Nakon tajnog glasovanja za članove Rijaseta IZ u BiH iz reda Muftija izabrani su Husein ef. Kavazović, muftija tuzlanski, Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki, Ismail ef. Smajlović, muftija vojni i mr. Ejub ef. Dautović muftija zenički. Iz reda dekana za članove Rijaseta IZ u BiH izabran je Dekan Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, dr. Ismet Bušatlić a iz reda direktora Medresa izbaran je direktor Behram-begove medrese iz Tuzle, prof. Vahid Fazlović. Također su za članove Rijaseta IZ u BiH iz reda istaknutih pripadnika Islamske zajednice koji nisu zaposleni u njoj izabrani  su dr. Fikret Karčić i Husein Smajlović.

predsjendik_sabora_1Nakon provednih glasovanja i imenovanja novog predsjednika Sabora IZ u BiH te njegovih zamjenika, kao i izbora novih članova Rijaseta IZ u BIH iz reda muftija, dekana, direktora medresa i uglednih članova IZ u BiH, nastavilo se sa radom Sabora IZ nakon čega je uvodno, vrlo nadahnuto izlaganje imao reisul ulema, dr. Mustafa ef. Cerić, koji se nakratko osvrnuo na prošlogodišnji rad Sabora IZ u BiH te uputio važne poruke novoizbaranim članovima Sabora Islamske zajednice, nadajući se da će kao i svi prethodnici nasataviti raditi na dobrobit Islama i muslimana na području Rijaste IZ u BiH ali i šire. Na sjednici Sabora je razmotren i usvojen Izvještaj o radu Rijaseta Islamske zajednice i njegovih ustanova u 2010. godini i Finansijski izvještaj Rijaseta u prošloj godini. Također Sabor Islamske zajednice usvojio je Prijedlog budžeta Rijaseta i njegovih ustanova u 2011. godini i dao je saglasnost na formiranje jednog medžlisa za područje Trebinja i Bileće pod imenom Medžlis Islamske zajednice Trebinje – Bileća.

sabor_priznanje_2Na sjednici Sabora je uručeno priznanje „Salem Šabić” za najboljeg muteveliju Fikretu Muhiću, muteveliji iz Sanskog Mosta. Zasjedanje Sabora proteklo je u svečanom duhu. Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić zahvalio se dosadašnjem predsjedniku Sabora Edhemu Bičakčiću na njegovom nesebičnom rukovođenju Saborom u proteklom četverogodišnjem periodu i izvanrednoj saradnji sa svm organima Islamske zajednice. Isto tako Reisu-l-ulema je čestitao Safetu Softiću na izboru za predsjednika Sabora naglasivši da je izbor za sabornika i predsjednika Sabora „velika čast za svakog Bošnjaka i veliko javno priznanje”. Reisu-l-ulema je podsjetio na odgovornost koju Sabor ima u strukturi Islamske zajednice i naglasio da će Rijaset i njegove ustanove biti na raspolaganju sabornicima i saborskim komisijama u svim pitanjima. U nastavku svoga obraćanja Reisu-l-ulema je ukazao na neke od karakteristika u radu Islamske zajednice od kojih su neke prednosti, neke nedostaci.

resilu_ulemaPrema riječima Reisu-l-uleme, prednosti Islamske zajednice su: jedinstvo vjere i ideje, bratstvo u vjeri koje treba rezultirati većim međusobnim poštovanjem, zatim sloboda Islamske zajednice koja se stalno mora širiti, zajedništvo u akciji u cilju brige za interese muslimana i Bošnjaka, tradicija Bošnjaka, zatim organizacija i institucija, odnosno organizirano i institucionalno djelovanje Islamske zajednice, potom osjećaj pripadnosti Islamskoj zajednici, zatim nesumnjiv međunarodni ugled Islamske zajednice koji se ogleda u njenoj uključenosti u mnoge međunarodne procese i učešće u značajnim globalnim inicijativama, disciplina i povjerenje unutar Islamske zajednice i, na koncu, požrtvovanost muslimana na temelju njihove slobode, svjesnosti i dobrovoljnog angažmana na jačanju, razvoju i čuvanju Islamske zajednice.

resiul_ulema_šabićReisu-l-ulema je ukazao na deset štetnosti ili nedostataka koji imaju negativan utjecaj na funkcioniranje Islamske zajednice, između ostalog, to su restitucija koja nije sprovedena, pritom posebno naglašavajući posljednje tendencije otimanja vakufske imovine, zatim manjak državne brige, sprovođenje brutalne medijske hajke, islamofobija kao svjetski fenomen, nezadovoljavajuće moralno stanje u društvu, potom nedostatak idejnosti i kreativnosti u bošnjačkom korpusu za rješavanje ključnih društvenih i nacionalnih pitanja, pristajanje na istrošene ideologije, te tendencija sve veće sebičnosti i zatvorenosti kod Bošnjaka. Konstituirajuća sjednica novog saziva Sabora IZ u BiH završena je u 16,15 učenjem dove travničkog muftije, Nusreta Abdibegovića te fatihom svim šehidima Bosne i Hercegovine.

Hajrudin Mujkanović