Održana osma i posljednja ovogodišnja sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

sjednica-mesihata-iz-u-hrv-12-2011 (140 x 90)

U Zagrebu je u petak 23. prosinca održana osma i posljednja ovogodišnja sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ovo je ujedno bila i pripremna sjednica za izvješća rada i aktivnosti u 2011./1432. hidžretskoj godini na kojoj su zaduženi rukovoditelji ustanova i organizacija da za polovicu veljače/februara 2012./1433 h.g. pripreme izvješća i zaključne račune.

sjednica-mesihata-iz-u-hrv-12-2011

Članovi Mešihata raspravljali su i o stanju izgradnje i završetku Islamskoga centra u Rijeci. Glavni izvođač radova GP Krk pismeno je priopćio da radovi za radno otvorenje Islamskog centra mogu biti gotovi potkraj travnja 2012. godine, pa se predviđa da će u tom roku i biti radno otvorenje. Sredstva za dovršetak radova za radno otvorenje Centra u visini od 6,900.000 kuna skoro su osigurana od Mešihata i medžlisa u Rijeci, s tim što će Mešihat donirati milijun, a medžlis u Rijeci 500.000. Međutim, sredstva za potpuno dovršenje objekta nisu osigurana, a u slučaju da ih osiguramo potpuno dovršenje objekta bi bilo do 1. 6. 2012. godine. U tom slučaju Islamski centar bi svečano bio otvoren početkom rujna 2012. godine. Mešihat i medžlis IZ u Rijeci odustaju od kredita za dovršenje Islamskog centra jer uvjeti pod kojim se isti nude nepovoljni su.

Izvješća o ovogodišnjem hadžu, te o 18. Natjecanju učača Kur’ana raspravljana su ali je zaključeno da nisu cjelovita pa su vraćena izvjestiteljima da ih dopune i ponovo upute Mešihatu na raspravu i usvajanje.

Polovicom veljače sljedeće 2012. godine u posjet Islamskoj zajednici i muslimanima Hrvatske dolazi četveročlana delegacija muslimana iz Afganistana. Tom prigodom imat ćemo prigodu upoznati se sa stanjem islama i muslimana u ovoj zemlji u kojoj ratovi ne prestaju više od 30 godina. Tom prigodom gosti iz daleke zemlje posjetit će pored Zagreba još neke gradove i medžlise.

Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja iz Alžira pozvalo je muftiju da sa članovima delegacije posjeti Alžir. Polovicom ožujka 2012. godine održat će se zasjedanje Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj na kome će biti donesena odluka o izboru novog predsjednika Mešihata jer dosadašnji predsjednik završava svoj drugi sedmogodišnji mandat i navršava 42 godine radnog staža i odlazi u mirovinu.

Mešihat je predložio Saboru da se izbor za novog predsjednika Mešihata održi 9. 6. 2012. godine kad se navršava drugi sedmogodišnji mandat sadašnjem predsjedniku. Mešihat je na sjednici izabrao sedmočlano Povjerenstvo koje će zastupati Islamsku zajednicu u Hrvatskoj u najavljenim izmjenama i dopunama Ustava Islamske zajednice u BiH i pratiti aktivnosti i intervenirati kod izmjena i dopuna. Povjerenstvo je dužno izvještavati Mešihat i Sabor o svojim aktivnostima u svezi ovih aktivnosti.

(preuzeto sa www.islamskazajednica.hr)

Hajrudin Mujkanović