Održana redovna sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

Islamski centar rijeka mala

IMG_6377-600x450

U subotu, 21.3.2015., u Islamskom centru Zagreb, održana je 15. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Na sjednici su analizirani rezultati postignuti na razini Zajednice tokom protekle godine. Ispred službi Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović podnio je izvješće o radu i mnogobrojnim aktivnostima od kojih se posebno ističu one usmjerene na pomoć poplavljenim područjima, posebice Gunji. Istaknuo je rad na administrativnom, pravnom i vjersko-prosvjetnom planu. Istaknuti su i projekti pokrenuti s ciljem gradnje nepostojeće infrastrukture koja bi zadovoljila potrebe muslimana, a jedan takav projekt upravo je onaj u Umagu gdje se gradi manji objekt primjeren potrebama. U protekloj godini upriličeni su posjeti i svim medžlisima kako bi se razmotrile  mogućnosti razvoja. Pored navedenih aktivnosti, zaprimljeni su pozivi mnogih uglednika i organizatora značajnih skupova za prisustvo, a muftija dr. Aziz ef. Hasanović je prisustvovao osobno na nekima od njih, dok je na ostale slao svoje izaslanike. Najznačajniji susreti u protekloj godini su onaj s papom Franjom te s državnicima kao i s predstavnicima islamske zajednice u Turkmenistanu, Kazahstanu i Azerbajdžanu, a od konferencija je ona održana u Seoulu u Južnoj Koreji.Članovi i članice Mešihata pohvalili su rad medžlisa i doprinos naših džematlija razvoju Zajednice. Također, muftija je pohvalio cijeli kolektiv za postignute rezultate uz  dovu da rezultati u idućoj godini budu još i bolji. (Preuzeto sa web stranice Islamske zajednice u Hrvatskoj)

M. Emina Mešić je predstavila rad Vjersko-prosvjetne službe istaknuvši najznačajnija postignuća u protekloj godini od kojih se posebno izdvaja uvrštenje natjecanja iz Islamskog vjeronauka u katalog natjecanja na razini države, što znači da će od ove godine najbolji učenici na natjecanjima dobiti i važeće dodatne bodove koji će im koristiti kod upisa u srednju školu. Svakodnevno se radilo na poboljšanju aktivnosti i podizanju kvaliteta rada kao i rezultata, te se prvi rezultati počinju nazirati. Ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića Mevludi ef. Arslani osvrnuo se na rad jedine odgojno-obrazovne institucije Islamske zajednice u Hrvatskoj i na postignute rezultate. Ukazao je na pozitivne trendove te da je u prošloj godini školu upisalo 96 učenika, a zanimanje je veliko i uskoro, kapaciteti uskoro neće moći zadovoljiti potrebe. Prepoznat je dobar i kvalitetan rad kao i rezultati što je ojačalo popularnost Gimnazije među osnovnoškolcima. Mevludi ef. je upoznao prisutne i s izazovima s kojima se suočavaju, ali je izrazio i zadovoljstvo što na sve zahtjeve s uspjehom odgovaraju. Rukovoditelj Aldin Dugonjić je predstavio ostvarene rezultate u protekloj godini kada je u pitanju Centar za certificiranje halal kvalitete. U protekloj godini Centar je doživio snažan zamah u razvoju, a brojke pokazuju da se radi i o najuspješnijoj godini od njegova osnivanja. Trideset poduzeća je prošle godine uspješno okončalo proces certificiranja iako je u nekima od njih trajao mjesecima dok se nisu zadovoljili svi zahtjevi halal norme. Ostvareni su brojni posjeti, analize i provjere kako proizvoda, tako usluga. Svakodnevno se ostvaruju kontakti i zaprimaju novi zahtjevi, a trenutno, potražnja jača i za tržišta van Republike Hrvatske i EU.  Značajno je reći da se iduće godini u Zagrebu organizira Svjetski halal dan koji je prepoznat u svijetu kao događaj od globalnog značaja za halal industriju.

meŠih_1

Na zahtjev Irhada Meheljića – upravitelja Zaklade/Vakufa da se oslobodi vršenja ove odgovorne i časne dužnosti zbog velikog broja obveza. Vođen željom da se ova institucija razvija na najbolji način smatrao je brojnost svojih obveza zaprekom potpunom posvećivanju ovoj značajnoj instituciji. Mešihat Islamske zajednice je razmotrio njegov prijedlog kojemu je udovoljeno, a na mjesto upravitelja izabran je Denis Glibić. Također, Mešihat je raspravljao i o zahtjevu MIZ Rijeka za osnivanjem vrtića u Islamskom centru Rijeka. Temeljem provedenih ispitivanja i prikupljenih podataka, Mešihat je odobrio nastavak procedure te je zadužena pravna služba da nastavi poduzimati potrebne korake.

Nakon detaljnih programskih izvješća pristupilo se analizi financijskih izvješća i planova za tekuću godinu. Ustanovljeno je da su ostvarene dodatne uštede s obzirom na prisutnu krizu koja nije zaobišla nikoga u društvu. Ušteđena sredstva nisu zadržana već su zajedno sa svim dostupnim sredstvima raspodijeljena za pomoć poplavljenim područjima što je u konačnici samo u novcu iznosilo preko pola milijuna kuna, dok je teško zbrojiti novčanu vrijednost svih potrepština koje su skupile naše džematlije kao i one Crvenog Križa i robnih rezervi. Značajno je reći da je Mešihat inicirao otvaranje pučke kuhinje, a kasnije i preuzeo njen rad koji je rezultirao s čak do 2700 obroka u pojedinim danima, a danas to iznosi oko 1200 podijeljenih obroka. Na sjednici je istaknuta zahvala našim džematlijama kao i svima koji su dali nesebičan doprinos pomoći nastradalima. Također, Gunja je u protekloj godini oslobođena svih financijskih učešća u radu Zajednice, a navedena odredba prenesena je i u ovu godinu. Intenzivno se radi na pronalasku mogućnosti razvoja održivog povratka.

Članovi i članice Mešihata pohvalili su rad medžlisa i doprinos naših džematlija razvoju Zajednice. Također, muftija je pohvalio cijeli kolektiv za postignute rezultate uz  dovu da rezultati u idućoj godini budu još i bolji. (Preuzeto sa web stranice Islamske zajednice u Hrvatskoj)

H.M.