Održana sjednica Mešihata IZ u Hrvatskoj

islamski_centar_mala_1

SJEDNICA MEŠIHATA ISLAMSKE U HRVATSKOJ

Članovi Mešihata na posljednjoj sjednici održanoj 17. veljače, s lijeva: mr. sc. Nermin ef. Botonjić (Zagreb), doc. dr. sc. Aziz ef. Hasanović (Zagreb), muftija Ševko ef. Omerbašić (Zagreb), Dževdet Tinjić (Zagreb), Mirsad Kugić (Pula), Fehim Vukotić (Dubrovnik), Ahmed Ikanović (Zagreb), Hamzalija Hafizović (Sisak), Mujo Isić (Rijeka), mr. sc. Mirza Šabić (Zagreb), mr. sc. Ferid Latić, doktor medicine (Slavonski Brod), Jonuz Aliti (Zagreb). Esad ef. Jukan (Pula) i Mirsad Srebreniković (Zagreb)

U Zagrebu je 17. veljače održana sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, prva u 2012. godini sa brojnim točkama dnevnog reda, a koje su se uglavnom odnosile na izvješća o radu i aktivnostima kako Mešihata, tako i Centra za halal certifikaciju, Vakufa-Zaklade, Islamske gimnazije. Najzanimljivije izvješće bilo je ono o radu i aktivnostima 15 medžlisa: Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke, Labina, Pule, Umaga, Poreča, Osijeka, Gunje, Slavonskog Broda, Karlovca, Varaždina, Siska i Zagreba, kao i džemata u Vodnjanu, Raši, Bogovolji, Vinkovcima i Maljevcu.

U Islamskoj zajednici u Hrvatskoj ima 4531 obitelj, a članarinu je platilo 4227 obitelj, što se može smatrati dosta uspješnim, s obzirom da je prethodnih godina razlika izmeĎu broja članova i broja plaćenih članarina bila puno nepovoljnija. U 2009. godini bilo je u kartotekama 7118 upisanih članova, ali nakon što je na Saboru usvojen novi Pravilnik o članarini iz kartoteka su izbrisani svi oni koji su zadnju članarinu platili 2006. godine. Takvih je bilo preko tri tisuće. Najviše članova ima medžlis u Zagrebu 2542, ali članarinu je platilo samo njih 950. Nakon Zagreba je Rijeka sa 645, Pula sa 566, dok najmanje ima Zadar 43 i Vinkovci 43. Prema blagajničkom izvješću tijekom 2011. godine naplaćeno je u medžlisima 1.601.163 kune članarine, što je nešto više nego prethodnih godina.

Temeljem financijskog izvješća medžlisa konstatirano je da je njih 7 poslovalo s gubitkom, ali su ti gubici pokriveni iz rezervnih fondova koji postoje pri svim medžlisima. Članovi Mešihata su zaključili, da unatoč činjenici da su ti gubici pokriveni iz rezervnih fondova, da računovodstvo Mešihata treba do slijedeće sjednice ponovo prekontrolirati i analizirati financijske dokumente medžlisa koji su poslovali s gubitkom i izvijesti Mešihat na što su ti izvršni odbori trošili sredstva, i tek nakon tog izviješća odlučiti o daljim mjerama.

Tijekom 2011. godine imami su zabilježili rađanjee 283 djece u muslimanskim obiteljima, a od toga samo njima 103 imami su obavili akiku. Poseban problem u muslimanskim obiteljima predstavljaju imena novoroĎene djece. Većina tih imena nisu u skladu s islamskim odredbama. U prošloj godini umrlo je 288 muslimana i muslimanki. Pretežiti uzrok smrti su karcinom i infarkt. Od spomenutog broja umrlih njih 39 nisu sahranjeni po šerijatskim propisima, a najviše njih su kremirani, a islam ne dopušta obred dženaze onima koji se spaljuju. U hrvatskim zatvorima nalazi se 169 muslimana na izdržavanju kazne. Velika većina osuđenika nisu iz Hrvatske nego iz okolnih zemalja. Većina njih su osuĎeni zbog dilanja droge i sitnih lopovluka. Naši imami u okviru dušobrižničkog plana obilaze osuĎenike, a jednom mjesečno u Lepoglavi se klanja i džuma-namaz.

Na hadž je 2011. godine u organizaciji Mešihata putovalo 40 muslimanki i muslimana, te još osam njih obavili su hadž u organizaciji Islamske zajednice u Makedoniji i Kosovu. Prošle godine brak su zaključili 84 mladih, a imami su vjenčali 51 par. Što se namaza u mesdžidima i džamijama tiče, zabrinjavajući je podatak da svega 1561 musliman obavlja džumu-namaz. To je tim više zabrinjavajuće jer ih više klanja teraviju nego džumu.

Što se tiče vjeronauka u Hrvatskoj, u školama i mektebima, stanje nije dobro. Školski vjeronauk pohaĎa 2947 učenika, a u mektebima 1410, što sveukupno iznosi 4357 djece. U školama je u 2011. zabilježeno 282 djece manje nego 2010. Iz izviješća se nije moglo zaključiti razlog ovakvom padu, pogotovu što je prošle godine vjeronauk održavan u 212 osnovnih i srednjih škola, te što je broj vjeroučenika u mektebima veći nego 2010. godine. Stoga je Mešihat odlučio da do Godišnje skupštine Islamske zajednice u Hrvatskoj 25. 3. 2012. zatraži od imama detaljnu analizu pada broja polaznika u školama.

Članovi Mešihata saslušali su i izvješće ravnatelja Islamske gimnazije i konstatirali da je potrebno dalje ulagati napore u upoznavanju učenika osmih razreda osnovnih škola o školskom programu i vršiti agresivniju promidžbu meĎu njima. Ove godine u osmim razredima u Hrvatskoj ima 313 učenika i učenica iz islamskih obitelji i Gimnazija očekuje da će se stanovit broj nastaviti školovanje u našoj Gimnaziji.

U islamskoj zajednici stalno je zaposleno 44 imama i muallime i 2 umirovljena imama, od čega je njih 19 na platnoj listi ministarstva obrazovanja. Prosječna plaća imama i muallima iznosi 5.702 kune, što je nešto veći iznos od prosječnih primanja u zemlji. U Mešihatu je stalno zaposleno 6 osoba, u Centru za halal certifikaciju 2. U Islamskoj gimnaziji stalno ili honorarno radi 23 nastavnika i radnika, od kojih je 14 na plaći Ministarstva obrazovanja.

Mešihat je potvrdio stajališta Povjerenstva na amandmane Ustava Islamske zajednice u BiH koje će predstaviti na sjednici Ustavne komisije naš predstavnik. Predsjedniku Sabora predloženo je da sazove proljetno zasjedanje Sabora IZ u Hrvatskoj 17. 3. 2012. i predlaže Saboru da raspiše izbore za predsjednika Mešihata za 9. 6. 2012 u Zagrebu. Članovi Mešihata odlučili su da se godišnja skupština Islamske zajednice u Hrvatskoj održi 14. 4. 2012. godine u Zagrebu. Članovi Mešihata odgodili su usvajanje prijedloga budžeta za 2012. godinu kako bi isti detaljno proučili i tek nakon toga usvojen.

Hajrudin Mujkanović