Održana tribina-Suvremeni principi liječenja karcinoma debelog crijeva

Dr. Latići o g r a f i j a – Dr. Latić je specijalist opće kirurgije i subspecijalist digestivne kirurgije. Rođen je 1955. u Čapljini, Bosna i Hercegovina. Godine 1979. završio je Medicinski fakultet u Sarajevu, a specijalizaciju iz opće kirurgije 1987. godine u Zagrebu. Ispit iz uže specijalizacije, digestivne kirurgije, položio je u Zagrebu 2008. godine. Dugi niz godina, radio je u Domu zdravlja Bosanski Brod, gdje je jedno vrijeme obnašao i dužnost ravnatelja, a potom kao specijalista u Medicinskom centru u Travniku. Od 1991. godine radi na Kirurškom odjelu Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu. Latić je učesnik Domovinskog rata, a dobio je više ratnih i mirnodopskih priznanja. Od Hrvatske liječničke komore 2006. godine dobio je odličje za unaprijeđenje kirurške struke u Hrvatskoj na području endoskopske kirurgije. Na tom području medicine educirao je liječnike iz Bosne i Hercegovine. Objavio je više od 50 stručnih radova u časopisima i na kongresima. Od samog početka učestvovao je u formiranju bošnjačkih asocijacija u Republici Hrvatskoj, kao i njihovih koordinacija. Trenutno obnaša funkciju predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Brodsko-posavskoj županiji, član je Sabora IZ u Hrvatskoj.

———————————————————————————————————————————————————————————

U petak, 26.11.2010.g. poslije džume namaza, u prostorijama Islamske zajednice Rijeka, održana je tribina na temu “Suvremeni principi liječenja karcinoma debelog crijeva“, prim. dr. Ferida Latića. Moderator tribine je bio Hajrudin ef. Mujkanović, koji je u uvodnom dijelu prisutne upoznao sa biografijom dr. Latića, ukazavši na njegov doprinos medicini RH, između ostalog napomenuvši i njegov angžaman u Organima Islamske zajednice Rijeka, kao člana Sabora IZ u HR, te službenog berbera Islamske zajednice Odlukom Sabora IZ Hrvatske. Nakon uvodnog izlaganja moderator tribine je dao riječ dr. Latića, koji je u svom prvom dijelu izlaganja prisutne upoznao prije svega sa nekim od uzroka nastajanja karcinoma debelog crijeva, ukazavši na važnost preventivnog djelovanja, svakog pojednica da bolest ne bi došla u fazu kad je izliječivost karcinoma nemoguća ili već u poodmakloj kritičnoj fazi. Nakon upoznavanja prisutnih sa uzrocima nastojanja karcinoma debelog crijeva, prisutnima je vizualno prikazao faze nastanka i razvoja karcinoma debelog crijeva, upozoravajući da karcinom kojeg bolesnik najčešće nosi u sebi, a da za njega i ne zna, a samo iz razloga što se ni de na redovne sistematske preglede, kako bi se karcinom na vrijeme locirao i ustanovila njegova veličina. Nažalost najčešći uzroci pored već gore navedenih kod karcinoma debelog crijeva, je neredovna kontrola pcijenata, koji imaju neke smetnje, u predjelu stomaku smatrajući to nečim nebitnim, kao samo prejedanje ili neka hrana koja nam smeta, zaboravljajući pri tome da se možda radi o karcinomu debelog crijeva ili nečega drugog. Nakon teoretskog upoznavnja prisutnih prevenciji liječanja karcinoma debelog crijeva, prsiutnima je prikazo film, oprecaiju karcinoma debelog crijeva, osvrćući se na pojedine detalje prilikom ne klasične operacije bez velikog reza, nego sa modernim instrumentima (laparaskopija) danas prisutnim u svim modernim svjestkim klinkama. Nakon prikazanog filma, otvorena je mogućnost za pitanja dr. Latiću, koja su više bila usmjerena na onaj preventivni dio liječenja karcinoma ne samo debelog crijeva nego i drugih, te načina pregleda i ustanovljenja da karcinom postoji, do same prehrane kojom bi se moglo spriječiti nastajanje karcinoma.
O uspješnosti tribine na zadanu temu govori u prilog i činjenica prisutnosti velikog broja posjetitelja koji su pažljivo slušali izlaganji predavanje i prezenatciju zadane teme. Nakon izlaganja i postavljenih pitanja o liječenju karcinoma debelog crijeva, dr. Latić je kazao i nekoliko riječi o važnosti sunneta i tom kiruškom zahvatu, kojeg se často puta pribojavaju i neki roditelji, međutim pri tome zaboravljajući do kojih komplikacija može doći u slučaju nesunećenja djece, koje sutra u životu djeteta mogu biti vrlo tešeke, od infekcije i drugih oblika deformacije. Hajrudin ef. Mujkanović, je prisutne upoznao sa činjenicom da je u protekle dvije godine osunećeno oko 25-ero djece i da nije bilko nikakvih komplikacija niti prigovora od strane roditelja, vjerujući da će Islamska zajednica u Rijeci biti i dalje organizator zajedničkih sunneta, u interesu roditelja i djece.
H.M.