OSUDA TERORIZMA MUFTIJE DR. AZIZA HASANOVIĆA

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, osudio je u ime Islamske zajednice u Hrvatskoj, nedavne događaje u Francuskoj.

Civilizirani svijet je zgrožen nedavnim događajima u Francuskoj za koje se ne može naći nikakvo opravdanje.

Kur’anski princip po kojemu je ubojstvo nedužne osobe ravno ubojstvu cijelog svijeta jasno i nepromjenjivo ukazuje na svu težinu grijeha vjerničkim očima gledano. S takvom tugom, frustracijom i nevjericom smo primili vijest o terorističkom činu koji se vjerom opravdati ne može, niti bilo čim drugim. Žalost i tuga je veća, kada se uzme u obzir mjesto gdje su počinjena ubojstva. Božje kuće moraju biti sigurna mjesta i poštovana od svih bez obzira smatrao je netko svojom ili ne. Vjera, životi, čast, potomstvo, imetak i domovina su vrijednosti koje šerijat štiti za svaku ljudsku jedinku, a uništavanje istih je suprotno Božjim propisima. Da je Bog htio, sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio, a stvorio nas je i na narode i plemena nas je podijelio da bismo se upoznavali, a ne sukobili – to su samo neke od kur’anskih poruka koje su univerzalne i vrijedit će dok je ovoga svijeta.

S druge strane, ne možemo ostati slijepi i nijemi na činjenicu da se vrijeđanje uporno promiče za vrijednost. Nerijetko se pozivamo na tradiciju, junačku povijest i čast koju su generacije čuvale, prenosile i promicale, a čime se svi danas ponosimo. Između ostalog, licemjerno je i na to treba ukazivati, promicati pod slobodu ono što šteti drugome. Općeprihvaćen i jedini ispravan standard koji je, barem do skora, vrijedio u civiliziranom svijetu, da naša sloboda prestaje gdje počinje sloboda drugoga, a dozvola za vrijeđanje ne može se dovesti u relaciju s bilo kojim oblikom slobode, jer možemo postaviti pitanje – što nas sljedeće čeka?

Osuđujući terorizam koji nema ni vjeru, ni naciju, i nedavne terorističke napade u Francuskoj, osuđujemo i uvrede koje se neiskreno podvode pod slobode kao što je to slučaj u Francuskoj prema muslimanima. Nisu karikaturama povrijeđeni samo muslimani, i vrijednosti drugih su nerijetko meta istih, što je dodatan razlog da se svi zapitamo da li ovdje pričamo o slobodi ili govorimo o dozvoli za vrijeđanje? Naravno, ni jedno ni drugo nikada neće opravdati ubojstva ili bilo koji teroristički akt. Umjesto toga, nadam se da će dijalog, kao jedna od europskih vrijednosti pomoći da se nađe rješenje. Kao što stara izreka veli: “S bajunetima se svašta može napraviti, ali se na njima ne može sjediti.” – i ovo vrijedi za sve strane, uvijek i svugdje.