Otvaranje 8. Konferencije islamske mladeži Hrvatske

Islamski centar rijeka mala

01-600x356

U Petak 10.04.2015.g. u Domu Hrvatskih branitellja sa početkom u 19 sati održan je koncert duhovne glazbe. Učesnici na koncertu su bili naši gosti iz bratskog muftijstva iz Amasye (Turska), zbor Amasya Şehzade Tasavvuf – İlahi Grubu, kao i drugi gosti; kura hafiz Aziz Alili, Ahmed Alili, Almira Raimović, ženski zbor MIZ Rijeka ”Selsebil” iz Rijeke, ženski zbor MIZ Pula ”Kalb”, dječiji zbor MIZ Pula. Sami koncert su uljepšali naši gosti iz Turske, muftija Amasye g. Ismail Ipek, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, zamjenik gradonačelnika Amasye g. Osman Akbaš, naši prijatelji poduzetnici i privrednici iz Amasye, ambasador turske u Hrvatskoj g. Ahmet Tuta, gradonačelnik grada Pule g. Boris Miletić, župan Istarske županije g. Valter Flego, voditelj centra za halla kvalitetu g. Aldin Dugonjić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici vjerskih, nacionalnih, političkih organizacija, imami i muallime iz cijele Hrvatske, mladež iz cijele Hrvatske te posebni gosti it Srebrenice (BIH) i Celja (Slovenija) te drugi gosti kao i mnogobrojne džematlije. Interes je bio ogroman da dvorana nažalost nije bila u mogućnosti primiti sve, te su mnogi svečanot pratili na nogama.
 
Sami koncert je bio uvertira za svečano otvaranje 8. Konferencije islamske mladeži Hrvatske, Seminara za imame i Škole Kur’ana Pula. Prilikom govora dobrodošlice pulski glavni imam Esad ef. Jukan izrazio je dobrodošlicu svima te kazao da će sljedeće okupljanje biti povodom polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Puli. Govor dobrodošlice uputili su gradonačelnik i župan. Skupu prigodnim govorm se obratio i zamjenik gradonačelnika Amasye, Ambasador Turske u Hrvatskoj te muftija iz Amasye g. Ipek. Posebno je bio upečatljiv govor  muftije Hasanovića koji se dotakao dešavanja u Siriji i Iraku. Prilikom svog govora je kazao da Islasmka zajednica u Hrvatskoj ima model kako spriječiti odlazak mladih na ratom zahvaćena područja te da je isto prezentirao mnogim ambasadorima koji su ga posjetili. ”Model za sprečavanje mladih na ovakve ”pustolovine” je konstantni rad naših imama i muallima sa mladima odnosno ispravnog prezentiranje islama. Islam je vjera mira i dobra a ne nasilja i zla”-istakao je muftija Hasanović. Zahvalio se domaćinima na organizaciji te zaželio uspješan rad.
 
Cijela svečanost je završena izmjenom poklona. Poklone za naše goste pripremili su učenici Škole za primjerenu umjetnost i dizajn koji su slikali budući Islamski centar u Puli. Dovu nam je proučio Mevludi Arslani, ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlović Zagreb.
 
Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su izdvojili vrijeme i svojim prisustvom uljepšali ovaj događaj.
H.M.