OTVOREN ZAJEDNIČKI MEZAR POSMRTNIH OSTATAKA MUSLIMANA U RIJECI

Jučer je na jednom od riječkih grobalja kojim upravlja  Komunalno društvo „Kozala“ na CGG Drenova za koje su mnogi koji nisu iz Rijeke rekli da je jedno od najljepše uređenih groblja za što je velikim dijelom zaslužan Grad Rijeka i direktorica groblja gospođa  Nives Torbarina. Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Rijeka investitor je projekta zajedničkog mezara (groba) posmrtnih ostataka osoba muslimanske vjere. Još  od samog osnivanja Islamske zajednice u Rijeci 1966. godine do danas  iskazivala se želja muslimana  za sahranjivanje na  parceli s tradicionalnim obilježjem. Jučer je Islamska zajednica u Rijeci to obilježje dobila prvi put.

U ime Medžlisa Rijeka skupu se obratio predsjednik Izvršnog odbora Samir Ilijazi.

U prosincu 2015. godine na sastanku u Odjelu za Komunalni sustav Grada Rijeke, delegacija Medžlisa IZ Rijeke u sastavu glavni imam Hajrudin Mujkanović, predsjednik IOM-a Samir Ilijazi i  dopredsjednica IOM-a  aktualizirali smo ovaj problem. Dali smo prijedlog da se na CGG Drenova sagradi kosturnica za umrle muslimanske vjere s nišanom kao tradicionalnim obilježjem za ekshumirane  umrle muslimane nakon isteka roka u Općem polju.

Nakon konzultacija unutar zajednice, nekoliko sastanaka s gradskim upravnim tijelima, prijedlogom idejnog rješenja, konzultacija i definiranja lokacije slijedio je odabir ponude za projektiranje. Tako je odabrana ponuda  i  glavni projektant dipl. ing.arh. Mesud Bužimkić.

Na sjednici  gradonačelnikovog kolegija koji je  održan 14.03.2017.  usvojen je prijedlog i donesen zaključak Kolegija o davanju na korištenje prostora CGG Drenova za potrebe Islamske zajednice, Mežlisu Islamske zajednice Rijeka.

Nakon nekoliko usaglašavanja  projektne dokumentacije pristupilo se pozivima izvođača i odabiru ponude.

S odabranim izvođačem  radova Kvarner graditeljstvo Rijeka dogovorena je dinamika radova koji su započeli u rujnu 2017. a zbog vremenskih neprilika  trajali su nešto duže.

*Od ove ideje do realizacije projekta prošlo je nešto malo više od dvije godine.

Jučer smo imali priliku  da skupa s vama podijelimo našu radost da smo učinili nešto  za ljude koji su možda umrli sami, bez bližnjih, bez sredstava za vlastito grobno mjesto  ili  zaboravljeni od bližnjih, od rodbine, zajednice  da ih se smjesti u vlastita grobna mjesta.

Od jučer oni imaju zajedničko grobno mjesto – mezar, s pripadajućim nadgrobnim obilježjem- nišanom.

Posebno smo zahvalni za realizaciju projekta  Gradonačelniku Vojku Obersnelu,  Gradu Rijeka i pročelnicima Gradskih odjela s kojima smo surađivali na realizaciji ovog projekta – Odjelu za komunalni sustav- pročelnici gospođi  Ireni Miličević, Odjelu  za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem gospodinu Srđanu Škunca, te veliko hvala na izuzetno dobroj suradnji s direktoricom  Komunalnog društva „Kozala“ gospođi Nives Torbarina i našim izvođačima radova firmi Kvarner Graditeljstvo  i ing . gosp. Marku Ragužu i klesarskoj firmi za izradu nišana iz Bihaća „Mramor“  obitelji Zulić.

Završnu riječ u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj kazao je uvaženi muftija dr. Aziz ef. Hasanović, koji je naglasio kako je Rijeka za primjer života a ne samo suživota jednih s drugima. Uvaženi muftija se posebno zahvalio gradonačelniku Rijeke za pomoć u realizaciji ovog projekta. U prijepodnevnim satima, uvaženi muftija s delegacijom Medžlisa Rijeka održao je radni sastanak u gradskom poglavarstvu grada Rijeke na kojem je preciziran mogući doprinos Islamske zajednice Rijeci za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.