Ovogodišnji hadž kroz slike

U gradu u kome je prvi i konačni hram čovječanstva

Na Brdu Svjetlosti

hadž_10Prekrasan zalazak sunca sa Brda Svetlosti. Iskustvo na Brdu Svjetlosti je jedinstveno i okrepljujuće. Najveći događaj u povijesti ljudskog roda desio se upravo u toj maloj trokutastoj pećini. Ovdje se osamljivao Resulullah i upravo ovdje je prvi put sreo meleka Objave, Džibrila, a.s. Ovdje je uplašen i zbunjen odgovarao Džibrilu: «Ja čitati ne znam!» Predaje govore da je Poslanika, a.s., na povratku ka Hatidžinoj kući u Mekki niz strme padine brda Nur svaki kamen i svako drvo poselamilo riječima «Mir neka je tebi o Božiji Poslaniče!»  S druge strane, noć je posebno lijepa na ovom brdu i inspiracija za razmišljanje je veća. Brdo Nur je izvrsna hadž_9lokacija za fantastične scene Mekke i Harema, kao i usamljenih hadžija i pobožnjaka – fotografije koje će se u narednim danima pojavljivati po svim svjetskim novinama. Ove godine primjećuje se da je pristup Džebel-i-Nuru mnogo bolji, izgrađene su stepenice i odmarališta sa klupama kojih ranije nije bilo. Nema više ni ogromne zelene table na kojoj su stajala upozorenja na arapskom i engleskom kako posjeta ovom lokalitetu ne spada u obaveze hadža itd. Konačno, na vrhu brda Nur prekrasan pogled na cijelu Mekku. hadž_4U daljini se vidi Harem-i-šerif sav u svjetlima sa ogromnim tornjevima Ebradžu-l-bejt i gigantskom sahat kulom koji ga u izvjesnoj mjeri svojom grandioznošću «pritišću». Nikako mi nije jasno zašto su se Saudijci odlučili na ovakav građevinski poduhvat! Na stranu opravdanja o potrebi povećanja smještajnog kapaciteta Mekke, meni nikako s uma nije silazila misao da se ovdje radi o «ljudskim hramovima konzumerizmu» – luksuznim hotelima i trgovinama. I na suprotnoj strani ovog ogromnog kompleksa u odnosu na Harem, koji je još u izgradnji, već je poredano stotine građevinskih dizalica koje najavljuju još tornjeva.

Dan Arefata

hadž_13U nedjelju, 14. novembra, u poslijepodnevnim satima kreće se na Arefat. Ovaj dan se zove «jevmu-t-tervije» ili dan prije Arefata. Neki govore da riječ «tervije» potiče još od vremena Ibrahima, a.s., tj. «nedoumice» koje je imao «treba li prinijeti kao žrtvu svog prvorođenog sina», dok jezičari kažu da se ovaj termin veže za dan «pojenja» odnosno punjenja vodenih mješina. Dan Arefata se provodi u ibadetu i učenju Kur’ana, u dovama za sebe i svoje najmilije. Pred sami kraj dana, kao što je to uobičajeno u kampu na Arefatu, prouči se zajednička dova i zikr, a hadžijama se obrati svaki od vodiča. Sa nastupom podnevskog hadž_5 vremena u centralnoj arefatskoj džamiji «Nemirah» arefatsku hutbu održi i uputi dovu glavni muftija Saudijske Arabije Abdul Aziz Alu Šejh. On je u svom govoru poručio kako je islam put umjerenosti i mira. Po naredbi Kralja Saudijske Arabije Abdullaha bin Abdul Aziza svi resursi ove države su angažirani kako bi boravak hadžija u svetim mjestima protekao bez problema, a hadžije na najlakši mogući način obavili obrede hadža. Najveća novina u organizaciji hadža ove godine je željeznica «Meša’ir» – lagana električna željeznička veza koja povezuje Arefat sa Muzdelifom i Minom. Ove godine sistem je radio sa 30 posto kapaciteta i zamijenjuje preko 4 hiljade autobusa na sat. Ovim će se znatno olakšati transport hadžija i smanjiti gužve kada se večeras hadžije počnu spuštati prema Muzdelifi i Mini.

Muzdelifa i Mina

hadž_8U pred-akšamsko vrijeme se zaputi prema Muzdelifi koja je od Arefata udaljena nekih 6-7 kilometara. Transport do Muzdelife potraje odprilike dva do tri sata. Od svih mjesta kroz koja hadžije tokom obreda prolaze najkritičnije je na Muzdelifi. Velika je gužva i stotine tisuća ljudi boravi bukvalno uz puteve i kreće se uporedo sa vozilima. Dešavaju se i nezgode i udesi. Na Muzdelifi hadžije provode dio noći i sabiru kamenčiće za kamenovanje šejtana na Mini. hadž_15Sa muzdelife se pješice uputi ka Mini, a potom, nakon obavljenog bacanja kamenčića na Velikom džemretu, uputi se prema hotelu udaljenom nekih dvadesetak minuta hoda od Mine.

Novo sagrađena džemreta na Mini

hadž_6

                            Trospratna džemreta na Mini

Tavaf – pomirenje kvadrata sa krugom

Kaba, koja se u jednom trenutku samo nakratko dotakne i nastavi se sa tavafom samom svojom jednostavnošću izaziva štovanje. Slušajući dove i glasne jecaje stiješnjenih muškaraca i žena, starih i mladih, i bijelih i crnih, na jezicima različitim – svi oni obilaze ovaj ademovski hram, prvi hram čovječanstva. Uz svoje dove koje se upućuju Gospodaru ove Kuće naumpda objašnjenje koje kaže da je Kaba kao hram posljednje religije i konačni hram čovječanstva, nekada zaboravljeno svetište – (zaboravljeni)

 

hadž_2temeljni kamen, geometrijska esencija grada, reducirana na svoju najprostiju formu, kocku, apstraktni simbol kristala – kocka Kabe – to jest eshatološka paradigma simboličnog “ocrtavanja kruga kvadratom” ili “pomirenja kvadrata sa krugom”. To pomirenje upravo čine uznojeni i uplakani dozivači Božije Milosti. Prvi dan Bajrama se nakon podne namaza obavi kamenovanje na Velikom džemretu i uplati hedj (kurban), a nakon skraćivanja kose skinu se i ihrami, i obuče svoja svakodnevan odječa i prestaju zabrane hadžija. Osjećaj bajrama u svetom gradu Mekki je poseban, veličanstven i nobjašnjiv, kada se nađete među muslimanima diljem svijeta koji su u svojim dovama i vapajima okrenuti Svevišnjem.

Povratak prvih hadžija sa svetih mjesta je bio 21.11.2010.g. kada su sve hadžije bivših zemalja Jugoslavije slete na istanbulskia aerodrom a nakon toga se avionima Turkish airlansa uputili usvojim matičnim državama. I naše hadžije iz Hrvatske (kao kraljevi gosti) sretno su i hairli se vratili svojim kućama, rodbini, prijateljima i svojim džematima. Da Svevišnji učini ovaj hadž mebrur svim ovogodišnjim hadžijama! Inša’ Allahu

Hajrudin ef. Mujkanović