POLA STOLJEĆA OD GRADNJE DŽAMIJE U GUNJI

U Gunji je održana tribina povodom jubilarnih 50 godina od početka gradnje prve džamije u Hrvatskoj. Tijekom pola stoljeća postojanja građevina je postala mjesto vjerskog, društvenog i kulturnog okupljanja, ali i dijaloga.
Prva i najstarija džamija u Republici Hrvatskoj počela se graditi prije 50 godina u Gunji, a izgrađena je godinu dana poslije, davne 1969. Danas je ova sakralna građevina u Gunji jedna od četiri džamije na području Lijepe naše, a upravo na jubilej početka gradnje vjernici muslimanske vjeroispovjesti prisjetili su se ovog velikog dana za njihovu vjersku zajednicu.
“Za jedan dan uz jednu kavu sve je dogovoreno i riješeno glede dokumentacije oko džamije i građena je o svom ruhu i o svom kruhu” – pojasnio je ef. Idriz Bešić, imam gunjanski. A o tome svjedoči povelja uzidana u temelje džamije. Upravo je povelja ono što gradnju ove džamije čini jedinstvenom i daje joj ne samo vjerski, već i povijesni značaj – istaknuo je na tribini gost predavač dr.sc. Ševko Sulejmanov iz Instituta za društvena i religijska istraživanja sa sjedištem u Tuzli.
Povelja čuva jedan trenutak u komu je jedan narod koji je predstavljao manjinu zajedno s ostalim mještanima na vlastitu inicijativu krenuo u zahtjevan i velik pothvat.
S obilježavanjem ovog jubileja nastavit će se i u narednom razoblju brojnim aktivnostima sve do sljedeće obljetnice kada bi svjetlo dana trebala ugledati fotomonografija.