POLAGANJE KAMENA TEMELJCA ISLAMSKOG CENTRA U RIJECI

VIŠE TISUĆA ISLAMSKIH VJERNIKA I BROJNI UGLEDNICI NAZOČILI POLAGANJU KAMENA TEMELJCA ISLAMSKOG CENTRA

Mesić: Riječka džamija potvrda da smo zemlja vjerskih sloboda

I predsjednik Stjepan Mesić dao je svoj doprinos polaganja temeljnog kamena za džamiju RIJEKA – Na atraktivnoj lokaciji uz riječku zaobilaznicu na Zametu u subotu 03.10.2009.g. svečano je položen kamen temeljac za Islamski centar s džamijom čime je počela izgradnja islamske bogomolje u gradu na Rječini, što je ne samo za ovdašnje muslimane bio povijesni događaj. Svečanost je okupila više tisuća islamskih vjernika iz naše zemlje i okolnih zemalja, pogotovo iz BiH, a među brojnim uglednicima iz političkog i vjerskog života ne samo Hrvatske, događaju je nazočio i izgradnji Islamskog centra izrazio bezrezervnu podršku predsjednik RH Stjepan Mesić. Temeljni kamen položio je ministar vakufa Katara Nj. B. G. Aimad bin Abdulla S. G. Al-Marri te za početak izgradnje džamije donirao 200 tisuća dolara. Povelju pak uz temeljac – koji će biti i temeljni kamen minareta – položio Neđad Tokalić u ime svoga bolesnog oca Muhameda Tokalića, osnivača riječke Islamske zajednice i inicijatora gradnje džamije u Rijeci. Molitvu uz polaganje temeljnog kamena vodio je dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Rijaseta IZ-a BiH uz muftiju Ševka ef. Omerbašića, predsjednika Mešihata IZ u RH uz glavnog imama riječkog Hajrudin ef. Mujkanovića, riječke imame te nekolicinu muftija i brojne imame iz europskih zemalja.

Vrhunac izgradnje riječkog džemata

Muftija Omerbašić, ocijenio je da je dan polaganja kamena temeljca riječke džamije jedan od najvećih dana u povijesti riječkih muslimana i da je njezina izgradnja vrhunac izgradnje riječkog džemata. Dr. Cerić pak, naglašavao je da u Hrvatskoj muslimani i katolici ne pričaju o dijalogu, nego da dijalog žive. A delegaciji iz Katara poručio je da Riječani znaju graditi i brodove te da se nada da će ministar Al-Marri prenijeti poruku: »Kad gradimo džamije neka nam povjere da gradimo i brodove«.

»Ovo je važan dan i za Hrvatsku jer se početkom gradnje ovog projekta RH potvrđuje kao zemlja vjerskih prava i sloboda, kao i zemlja koja s poštovanjem gleda na sve građane islamske vjere«, rekao je predsjednik Mesić izražavajući želju da Centar bude završen prema planu te što prije u službi vjerskih i drugih potreba islamskih vjernika, također poručujući da je Islamska zajednica danas u Hrvatskoj aktivan i konstruktivan čimbenik međureligijskog i općedruštvenog dijaloga. »Ona je u punom poštovanju demokratskih standarda europske civilizacije, koje smo dio, uzoran primjer uklopljenosti muslimana u višereligijsko i pluralno demokratsko društvo. Svojim zauzetim stavom u rješavanju mnogih društvenih problema, razumijevanjem i prihvaćanjem hrvatskih nastojanja u međunarodnim odnosima, posebice u vezi s priključenjem EU, svojom ulogom u izgradnji odnosa između Hrvatske i BiH, kao i u našoj suradnji s islamskim zemljama – Islamska je zajednica u RH pokazala istančanu svijest o odgovornosti koju zajedno s drugima ima za hrvatsku sadašnjost i budućnost. Ovdje kao predsjednik Republike imam potrebu to iskazati, to više što globalno okruženje – opterećeno ne malim teškoćama u odnosima između islamskih i zapadnih zemalja – nije najpogodnije za razvoj takvih odnosa«, rekao je Mesić. Isto tako, spominjući civilizacijski iskorak Hrvatskog Sabora iz 1916. – kada je priznao islam – te ugovor koji je Islamska zajednica 2002. potpisala s državom, poručio je da je RH prihvatila od početka Islamsku zajednicu kao autentičan faktor mira, dijaloga i suradnje, društvenog napretka i općeg dobra, da ne zaboravlja njezinu mirotvornu ulogu za vrijeme Domovinskog rata i doprinos mnogih muslimana u obrani Hrvatske. Kao i mnogi drugi govornici predsjednik Mesić je posebno priznanje izrazio muftiji Ševku Omerbašiću koji već godinama, rekao je, »gradi mostove dijalogu i suradnji, jednako na vjerskom i društvenom planu uvelike pridonoseći društvenoj afirmaciji Islamske zajednice u Hrvatskoj, ali i afirmaciji Hrvatske u Europi i svijetu«.

I brojni drugi govornici su tijekom dvosatne svečanosti pozdravili početak izgradnje islamskog centra – domaćin, predsjednik riječke Islamske zajednice Mujo Isić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i župan Zlatko Komadina. Riječki nadbiskup msgr. dr. Ivan Devčić u svom je govoru citirao što Drugi vatikanski koncil kaže o islamu te rekao da se raduje što će ovdašnji vjernici islamske vjeroispovijesti konačno imati prikladan prostor za slavljenje Boga. Izrazio je uvjerenje da će Centar biti prostor i boljeg međusobnog upoznavanja muslimana, kršćana i pripadnika drugih vjeroispovijesti i svjetonazora koji žive na ovom prostoru Hrvatske. Svečanosti su nazočili i predstavnici drugih vjerskih zajednica koje u Rijeci djeluju, pravoslavna, židovska, baptistička, te predsjednik riječkog Ekumenskog odbora Rijeci gospodin Stanko Dodig te članovi. Podizanje islamskog centra u Rijeci svojom su nazočnošću podržali i veleposlanici nekih zemalja (Alžir, Libija, Kraljevina Saudisjka Arabija, Egipat,Islamska republika Iran, Malezija, Kuvajta i Qatara) u našoj zemlji te gosti iz tih zemalja. Mehdi Mustafavi, savjetnik za kulturu predsjednika Islamske Republike Iran među ostalim je izrazio nadu da će ovakvih događaja biti i u drugim europskim zemljama, »jer da će to biti znak smanjenja islamofobije u Europi«. A izaslanik katarskog emira Al Marri, osim što je donirao 200 tisuća dolara i položio temeljni kamen te najavio da će izgradnju Islamskog centra podupirati i dalje, izrazio je uvjerenje da će riječka džamija biti svjetionik koji će zračiti znacima dobrote, istine i uvažavanja i da će u svojoj poruci ljudima predstaviti islamski duh tolerancije, dobrote i ljubavi prema svima.

Ministar kulture Božo Biškupić skup je pozdravio u ime premijerke Jadranke Kosor te u ime vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama. Rekavši uz ostalo kako je dijalog između kultura i religija duboko ukorijenjen u našoj tradiciji, poručio je da se polaganjem kamena temeljca za džamiju proširuje prostor dijaloga, tolerancije, suživota, poštivanja drugoga i drukčijega. Kao izaslanik Hrvatskog Sabora govorio je zastupnik Šemso Tanković, istakavši da je Hrvatska u Europi relativno rijedak primjer takvog poimanja kulturnog i religijskog zajedništva. Najavio je i da će na skorom zasjedanju Sabora prva točka biti ustavne promjene, a da će među ustavnim promjenama biti i povratak Bošnjaka i Slovenaca u Ustav RH.

Na svečanosti polaganja kamena temeljca su pored spomenutih važnih delegacija bili i delegacije reisu-l-uleme iz Kosova i Makedonije, muftije i izaslanici muftija iz Bihaća, Njemačke, Slovenije, Rektor,Dekani i prodekani Fakultzeta Islamskih nauka iz Sarajeva, Bihaća, Zenice, Sandžaka, predsjednici Sabora IZ u BiH i RH, članovi Sabora IZ u BiH i RH, članovi Sabora i Mešihata IZ u RH, Predsjednici medžlisa i džemata iu Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Njemačke, Austrije, Belgije, Luksemburga …

Svečanost polagnja kamena temeljca su svojom nazočnošću u službenim odorama uveličali glavni imam i imami iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke,Slovenije, Austrije, Švicarske, Belgije, Holandije,Makedonije, Kosova, Srbije,Crne Gore i Sandžaka.

A posebnost svečanosti polaganja kamena temeljca su dali ostali posjetitelji te biznismeni koji su automobilima i autobusima došli u najvećem broju iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Slovenije. Islamska zajednica u Rijeci je sretna i zahvalna dragom Bogu a i svim posjetiteljima koji su prisustvovali svečanoj manifestaciji polaganja kamena temeljca, te koristi priliku da se svima iskreno od srca zahvali na dolasku na manifestaciju manifestaciju, naravno vjerujući da je bilo i određenih propusta koji se dešavaju u ovako velikim manifestacijama, pa se unaprijed ispričva zbog eventualno nastalih propusta a ujedno se nada razumjevanju od svih koji su nazočili povjesnom događaju za riječke muslimane svečanom činu polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Rijeci«.

Neka dragi Bog sve nagradi najljepšom nagradom.

Hajrudin Mujkanović