Posjet OŠ Hreljin povodom Dana tolerancije

POSJETOM RIJEČKOM ISLAMSKOM CENTRU UČITELJI OSNOVNE ŠKOLE HRELJIN OBILJEŽILI MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

 

Dana 15. studenog 2017. učitelji i profesori osnovne škole Hreljin, predvođeni svojim ravnateljem Zoranom Pavletićem, prof. Odlučili su redovitu sjednicu učiteljskog vijeća „odraditi na terenu“ kroz posjet Islamskom centru u Rijeci i upoznavanjem sa životom islamske zajednice na našim prostorima, budući se ove godine prisjećamo i 100-te obljetnice Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Tom prigodom u ime zajednice muslimana u Rijeci primio nas je imam i u svome izlaganju upoznao s osnovama Islama kao i doprinosa islamske zajednice razvoju kulture ovoga kraja. Potom smo svi zajedno razgledali prostore riječke džamije i sam molitveni prostor te u ugodnom druženju i razmjeni iskustava proveli jedinstveni oblik sjednice učiteljskog vijeća.

Dodatni povod ovakvoj izvanrednoj sjednici bilo je i obilježavanje mjeseca Tolerancije u osnovnoj školi Hreljin, koji je započeo prigodnom interaktivnom radionicom u školskoj knjižnici pod nazivom „Zagrlimo svijet zajedno“, a koju su za učenike nižih razreda osmislili i proveli knjižničarka Paola Mikeli i vjeroučitelj Antonio Šarin.

Također kroz cijeli mjesec učenici su zajedno sa svojim profesorima, prema mogućnostima, nastavnog plana i programa, nastojali više pozornosti upraviti prema temi tolerancije s ciljem njezinog promicanja i usvajanja kao životnog imperativa u službi promicanja naprednijeg društva.

Također, ovom prilikom zajednici muslimana u Rijeci, koja nas je velikodušno primila darovan je i maleni poklon paket zahvale kojega su izradili i osmislili učenici likovne i vjeronaučne skupine vođeni od strane profesorice Ane Emili Odović i vjeroučitelja Šarina, dok su članovi školske radijske skupine izradili posebnu radijsku emisiju posvećenu toleranciji i Islamu.

Ovakav oblik rada pokazao je kod učenika veliki stupanj zainteresiranosti i polučio veoma dobre dojmove, te predstavio međukurikularno djelovanje unutar odgojno-obrazovnog školskog sustava kao model budućnosti. Dokaz za to jesu kreativnost i pozitivnost koju su pokazali učenici, kao i izvrstan stupanj motivacije.

Cjelokupno obilježavanje mjeseca tolerancije u osnovnoj školi Hreljin završiti će 20. studenog 2017. prigodnim posjetom učenka viših razreda interaktivnoj izložbi u Pomorskom i povijesnom muzeju grada Rijeke, posvećenoj 500oj obljetnici Reformacije, u sklopu nastave hrvatskoga jezika i vjeronauka a pod vodstvom profesorice Doris Šimičević i vjeroučitelja Antonia Šarina.

bty

bdr