Posjet muftijstvima u BiH

6d6214f8fcec3dd5dcadae9a01d194a3džamija

Gradnja Islamskog centra u Rijeci intenzivno napreduje prema predviđenim terminima. Građevinski radovi na interijeru su  u završnim fazama. Preostalo je da vidimo budući izgled mihraba i minbera koji će se ovih dana početi raditi. Kako bismo otvorili vidike Islamskom centru i van granica Hrvatske, zaputili smo se u Bosnu i Hercegovinu, točnije u naša muftijstva  s ciljem prezentiranja i upoznavanja projekta Islamskog centra u Rijeci. Tjedan dana prije, izvijestili smo muftijstva da će ih posjetiti delegacija Medžlisa Rijeka u sastavu predsjednik IOM Rijeka h. Ekrem Budimlić, dopredsjednik IOM Rijeka h. Adem ef. Smajić i imam Hidajet Hasanović. Pripremljena je i prezentacija multimedijalnim putem i tijek gradnje Islamskog centra od dvadesetak minuta.

Posjet Muftijstvu bihaćkom

U ponedjeljak 06.06.2011. godine u jutarnjim satima prije podne namaza posjetili smo Muftijstvo bihaćko i uvaženog muftiju Hasana ef. Makić kojega smo detaljno upoznali s projektom Islamskog centra. Muftija je upoznat u svezi izgradnje. Muftija Makić je izrazio zadovoljstvo i spremnost njegova Muftijstva da s medžlisima i džematima, pored moralne da i materijalnu pomoć. Zahvaljujemo se na srdačnom prijemu i zadovoljstvo je bilo obostrano. Iz Bihaća nastavili mso put prema Cazinu gdje nas je primio gradonačelnik grada Cazina gospodin Nermin Ogrešević. Također smo ga upoznali u svezi izgradnje, iako je i on dobro informiran i nekiloko puta je bio na gradilištu centra. Izrazio je spremnost da će grad pomoći i učestvovati.

img_0073_(600_x_448)Ekrem Budimlić, muftija Hasan ef. Makić i Adem ef. Smajić

Posjet Muftijstvu banjalučkom

Isti dan nastavili smo put preko Stijene prema Banja Luci i stigli smo prije akšam namaza. U zgradi muftijstva i Medžlisa primio nas je predsjednik Medžlisa s članovima Muftijstva i članovima Medžlisa. Klanjali smo akšam namaz i prezentirali multimedijalno izgradnju Islamskog centra u dvadesetak minuta džematlijama kojih je bilo oko dvadeset.

Posjet Muftijstvu travničkom

Poslije akšam namaza nastavili smo put prema Travniku i stigli u Donji Vakuf u večernjim satima gdje smo prenoćili i sljdećeg dana 07.06.2011. nastavili put prema Travniku gdje nas je primio travnički muftija sa svojim suradnicima. Iako prezauzet oko organizacije Ajvatovice ostali smo sat vremena u intenzivnom razgovoru te upoznavanju. Muftija nas je pitao oko nekih detalja, vidi se da prati tijek gradnje i izrazio je svesrdnu pomoć sa svog muftiluka.

img_0088_(600_x_448)Muftija mr. Nusret ef. Abdibegović i Adem ef. Smajić

Posjet Muftijstvu sarajevskom

U 12 sati i 30 minuta primio nas je muftija sarajevski Husein ef. Smajić s glavnim imamom Medžlisa Sarajevo i tajnikom Medžlisa. Upoznali smo ih sa svim detaljima oko Islamskog centra također multimedijalnim putem. U 15 sati krenuli smo na put preko Foče za Goraždansko muftijstvo koji su nas tijekom dana zvali nekoliko puta i pitali kada ćemo stići.

img_0090_(600_x_448)mr. Ferid ef, Dautović, Adem ef. Smajić, Ekrem Budimlić i muftija mr. Husein ef. Smajić

Posjet Muftijstvu goraždanskom

img_0121_(600_x_448)U 18 i 30 sati stigliu smo u grad na obje strane Drine gdje nas je dočekao osobno muftija sa svojim suradnicima ispred prelijepe novosagrađenog centra (džamije) sa svojim suradnicima i glavnim imamom Medžlisa Goražde. Tu smo klanjali i osvježili se, te razgledali džamiju koja je više nego prelijepa sa stotinama i nekoliko prozorčića, polukubetima i sa centralnim kubetom čije gledanje i promatranje nas odvodi u više duhovne sfere. Poslije razgledavanja uputili smo se u muftijstvo gdje smo izložili cilj našeg putovanja, informirali ih o tijeku izgradnje Islamskog centra u Rijeci. Stekli smo dojam da su srca ovih vjerskih djelatnika prisutna i u Rijeci iako naizgled siromašnije muftijstvo u materijalnom smislu, ali u duhobnom, hvala Bogu, prebogati su. U razgovoru uz kahvu, ostali smo do kasno navečer i zaputili smo se ponovo prema Sarajevu.

img_0130_(600_x_448)Ekrem Budimlić, Adem ef. Smajić, muftija h. prof. Hamed ef. Efendić, Rasim ef. Džafić i Dženan Imamović

Noćili smo negdje između Sarajeva i Visokog i nastavili 08.06.2011. put prema Bužimu gdje smo stigli u 14 i 30 sati. Tamo nas je dočekao sekretar Medžlisa Islamske zajednice Bužim i članovim Medžlisa. Otišli smo na zajednički ručak, lkanjali ikindiju namaz u centralnoj džamiji te posjetili staru gradsku džamiju i uputili se prema Rijeci preko Velike Kladuše i Karlovca. Stigli smo navečer u Rijeku oko 23 sata. U globalu, putovanje je bilo vrlo korisno, upoznavanje muftijstava sa tijekom gradnje Islamskog centra gdje je pstalo još nekoliko mjeseci, te smo usmeno pozvali na dvečano otvorenje te želju uspostave vjersko-kulturne suradnje između riječkog Islamskog centra i muftijstava u Bosni i Hercegovini. Planiramo posjetiti preostala dva muftijstva, Muftijstvo tuzlansko i Muftijstvo mostarsko. Načelno, suradnja je prihvaćena kod svih muftijstava i vjerujemo da će to uroditi plodom i povezati riječko Islamski centar, posebno Bošnjake koji su i vjerski i kulturološki, te rodbinski vezani za Bosnu i Hercegovinu.

Adem ef. Smajić