Postavljena munara i klanjan prvi bajram u Islamskom centru Rijeka

munara_1

U ponedjeljak, 15.11.2010.g. Islamskoj zajednici i muslimanima u Rijeci će ostati u posebnom sjećanju, jer na Islamskom centru je svečano, uz prisustvo predstavnika Medžlisa IZ Rijeka, džematlija i novinara, konačno postavljena i munara a noć uoči Kurban-bajrama je označena prvim kandiljima riječke džamije. Munara uz izgaređene kupole Islamskom centra Rijeka je dala posebnu čar i dušu a radost kod riječkih muslimana je bila neopisva. U ranim jutranjim satima mnogi riječki muslimani, okupljajući se po prvi put da u Islamskom centru da obave prvi sabah i bajram namaz, ostali  su toplo iznenađeni ugledavši munaru na kojoj gore kandilji, obasjavajući plato same džamije i pano na ulazu u džamiju “BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN”. Sabah namaz je klanjan u 06:40 kojeg je predvodio riječki imam Adnan ef. Đikić. Nakon klanjanja sabah namaza proučen je jasin za sve vakife Islamske zajednice i Islamskog centra Rijeka, koji su dali svoj  nesebični doprinos u razvoju Islamske zajednice i izgradnji IC Rijeka.
Nakon proučenog jasina riječki imam, Hidajet ef. Hasanović je pročitao mnogobrojne pristigle čestitke koje su pristigle u povodu blagdana Kurban-bajrama. Nakon čestikii, prisutnima se kratko obratio i glavni imam riječki, ukratko pojsetivši džematlije na važnost ovogodišnjeg kurban bajrama, napominjući da je prošle godine u ovo isto vrijeme na mjestu gdje se sada nalazimo, bili samo ostatci svečanosti polaganja kamena temeljca za IC, a pet mjeseci nakon toga svečano su uz dovu započeli i radovi na izgradnji Centra. Sedam mjeseci nakon toga svečano je obilježena Prava obljetnica od kamena temeljca, ujedno i Dan vakifa (donatora) a nakon nešto više od mjesec dana postavljena je i munara na Islamskom centru Rijeka te upaljen prvi kandilj. Danas na dan Kurban-bajrama, bajram klanjamo u svom Islamskom centru Rijeka zadovoljni i radosni a na taj način shatajući svoju dvadestpetgodišnju žrtvu za Islamski centar. Prisutne je pozvao da se upravo na današnji dan Kurban-bajrama odazovu pozivu da svojim prilogom pomognu daljnju izgradnju Centra kao i do sada da ga uskoro završimo, a sljedeći bajram dočekamo u završenom centru. nakon obraćanja glavnog imama, HIdajet ef. Hasanović je prisutne upoznao sa načinom klanjanja bajram namaza, napominjući da zbog velikog broja džematlija prisutnih na bajramu, jedni drugima čine sedždu na leđima. Bajram namaz je predvodio glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović, nakon čega je uputio i bajramsku poruku. Bajram namaz je klanjalo oko 1500 muslimana iz cijele PGŽ-e. 

hajrudin mujkanović

KURBAN-BAJRAMSKA PORUKA
glavnog imama MIZ Rijeka
Hajrudin ef. Mujkanovića
Hvala Allahu dž.š., Sveopćem Dobročinitelju, Milostivom. Neka je salavat i selam na Pejgambera Muhammeda a.s., njegovu časnu obitelj, ashabe i sve one koji slijede uputu do Sudnjeg dana.

Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Božije ime prilikom klanja stoke koju im On daje. Vaš Bog jedan je Bog, zato se samo njemu iskreno predajte! A radosnom viješcu obraduj poslušne.” (Hadž 34.) – “Mi smo ti uistinu mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez pomena ostati.” (Kevser 1-3.)

D r a g a   i   p o š t o v a n a   b r a ć o i c i j e nj e n e   s e s t r e!

U novim i namirisanim odijelima, došli smo u ovim ranim jutarnjih satima ozarenih i radosnih lica da klanjamo Bajram-namaz. Dakle danas je Kurban-bajram, jedan od najvećih blagoslovljenih dana, dan koji nam donosi važne poruke. To je dan koji naše misli veže za mnoge Božije poslanike, koji su odredili ljudsku povijest. Hadž je put čovjeka koji mu omogućava da pobijedi zlo u sebi i da osnaži vjeru u sebi, vjeru u pobjedu dobra. Jutros smo došli da se vidimo, da se prebrojimo, da se upitamo i da jedni drugima čestitamo Bajram. Danas je dan ljubavi, radosti, dan kada trebamo i moramo jedni drugima stisnuti ruku, bratski se zagrliti, čestitati i sjetiti se onih kojih danas nema među nama. Mi se imamo čega sjećati. Prije svega naših velikih vakifa, koji su ugradili svoje živote u Islamsku zajednicu i Centar u kojem se danas svečano nalazimo. Mi danas treba da pitamo jedni za druge. Mi danas treba da imamo vremena da daleko više razgovaramo i družimo se. Da se ispričamo, izjadamo za sve ono što nas tišti i boli. Da se pitamo ako nekoga danas nema, zašto ga nema? Na dan Bajrama u srcima muslimana ne treba biti ljutnje, srdžbe i mržnje. Danas je dan oprosta i halala i kao takav dan velike pobjede i trijumfa nad svim onim što je loše. Vjernik nastoji da sačuva svoju dušu i da je čistu vrati Uzvišenom stvoritelju. On je spreman na praštanje i pomirenje. Spreman je da pruži ruku i pomogne svakom čovjeku. Vjera je, zbog toga, potrebna čovjeku kao hrana, jer ona ga duhovno hrani i hrabri, nikad ga ne napušta, pa ni u najtežim životnim iskušenjima. Pomaže mu da nađe izlaz iz svake situacije sa čistim obrazom. Allah nas je počastio Islamom i razumom i traži od nas da se o sebi pobrinemo i da vidimo šta smo za sutra pripremili. Ujedinimo naše snage i napore na putu istinskog dobra i budimo svjesni Božijih riječi:”Vi jedino u Allahu, Njegovom Poslaniku i vjernicima koji obavljaju namaz imate prave prijatelje i zaštitnike “, a na drugom mjestu Uzvišeni kaže:”Ne budite na strani onih koji nepravedno postupaju (koji krše Božije propise) pa da vas vatra prži, vi nemate drugih zaštitnika osim Allaha, inače, nema vam pomoći “. (Kur’an).

Zato, draga braćo, požurimo i krenimo u borbu za dobro i korisno, za ono što će donijeti prosperitet i napredak svim ljudima i ono s čime je Uzvišeni  zadovoljan. Vjerujem da je Bajram, hadž, kurban i drugi ibadeti, vezani za ove mubarek-blagoslovljene dane jasna poruka nama i drugima da muslimani žele napredak, prosperitet i mir sebi i svim drugim ljudima na zemaljskoj kugli u duhu kur’anske poruke:”O ljudi, dokaz vam je već stigao od Gospodara vašeg i mi vam objavljujemo jasnu svjetlost. One koji budu vjerovali i čvrsto se propisa držali On će u milost Svoju i blagodat uvesti i pravim putem uputiti”. Kuran

Očekujem da ćemo klanjem kurbana, simbolom naše žrtve, ubiti u sebi sebičnost, da ćemo se približiti Uzvišenom, da ćemo postati darežljiviji, bliži jedni drugima, moralniji, čvršći u vjeri, uprkos onima koji šire mržnju i siju smutnju. Dobro znajmo da je smutnja šejtansko djelo, jer on ne voli red i mir. Nisu muslimani Španije, nestali nakon osam stoljeća, zato što nisu imali velikih i obrazovanih pojedinaca. Oni su prije svega nestali što nisu imali čvrstu zajednicu i što nisu bili jedinstveni u vjeri i zajedničkom dobru. Jedinstvo je Božiji imperativ kao i namaz, post, zekjat i hadž.  Danas je dan žrtve. U ovoj vrsti ibadeta se ogleda i socijalni momenat, njime se želi zaštititi ugrožena struktura stanovništva i njihovo opskrbljivanje u danima opće radosti i raspoloženja. Dakle mi znamo da niti jedan musliman ne kolje kurban samo za sebe i svoju škrinju, nego prije svega zbog zadovoljstva Uzvišenog te pomoći siromašnima i potrebnima. Uzvišeni veli:” Da bi koristi imali i da bi u određene dane prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite siromaha gladnog”. (El-Hadždž, 28.)   Poslanik, a.s. veli:,,Jedite od kurbana, zadržite za sebe i podijelite sadaku.” (Muslim).

Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, a.s., rekao:,,Trećinom neka čovjek nahrani svoju obitelj, drugom trećinom neka nahrani svoje susjede i neka treću trećinu podijeli potrebnima, na taj dan.”
Kolika je nagrada zaklati kurban govori i sljedeći hadis Poslanika a.s.:“Vlasnik kurbana ima dobro djelo za svaku dlaku svoga kurbana”-“O ljudi, koljite kurban i računajte na nagradu za njegovu krv, jer doista kurbanska krv, iako pada na zemlju, na čuvanju je kod Moćnog i Uzvišenog Allaha”. “Tko bude u mogućnosti da zakolje kurban, a ne zakolje ga, neka ne prisustvuje našim musallama  mjestima gdje se klanja bajram namaz” – “Na Kurban – bajram Allahu je najdraže da se novčanice potroše za kurban.” (Hadis)

Bože naš, Stvoritelju svega, primi naše kurbane, učini da oni budu naše jahalice preko pravedne Sirat-ćuprije! Neka nam Bajram učvrsti vjeru u srcu, ojača naš moral, ustali naše stope na putu istine i pravde. Najbolji bajramski dar je da obnovimo prekinute veze sa rodbinom i prijateljima, da darujemo i onoga koji nas je naljutio, da oprostimo i onome koji nam je nepravdu učinio! Ovogodišnji kurban-bajram će ostati upamćen po dosada najvećem broju hadžija iz našeg Medžlisa, koji su otišli na hadž i koji danas sa milionima muslimana tavafe oko Kabe i uče dovu Uzvišenom da nam omili našu vjeru, zaštiti našu djecu od svih belaja koje znamo i koje ne znamo. Zato i mi ovdje i sada učimo dovu da im hadž bude kabul i da se sretno i hairli vrate svome domu. Učimo Uzvišenom dovu da to bude zalog naše sloge, bratstva i solidarnosti da ne bude gladnih i siromašnih među nama. Upamtimo, neće prolivena krv kurbana, već će otvoreno srce muslimana prema svom bratu dosegnuti Allahovo zadovoljstvo i Njegovu nizmjernu milost. Izlaskom iz naše džamija podijelimo Bajram međusobno, sa susjedstvom, te posjetimo naše mezarluke (groblja), a našim umrlim proučimo fatihe. Otvoreno recimo da volimo Islam, volimo slobodu i mir, da volimo i poštujemo sve ljude bez obzira na porijeklo, rasu ili nacionalnu pripadnost.

Poštovana braćo ,

Neka nam današnji mubarek-dan, ostane trajno utkan u naše sjećanje kada smo klanjali svoj prvi Bajram u našem Islamskom centru, svjesni činjenice da se gradi ali da ga moramo i završiti. Vjerujem da ćemo danas kad smo svjesni ostvarenja svog dugogodišnjeg sna, biti darežljiviji u smislu da otvorimu svoju ruku i njom izgradimo svoje trajno dobro (trjani vakuf) koje se zove Islamski centar, te da svojom donacijom budemo na listi onih koji žele ostaviti traga i nakon svoje smrti a najbolji trag je ovaj objekat koji će ostati u amanet generacijama iza nas. Neka nam današnji dan  vrati vjeru, nadu i međuljudsko povjerenje; neka među nama nestane straha, zlobe i zavisti;  neka nam zajedništvo povrati samopouzdanje; neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno; shvatimo da je tajna uspjeha na ovome svijetu iskrena vjera  u Boga i plemenito djelo! Svima vam od srca želim sretan Bajram, moleći dragog Boga Uzvišenog  za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu. Posebno želim Bajram čestitati bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći! Sa osobitim željama Bajram čestitam našoj braći u Hrvatskoj i svim muslimanima u Svijetu.

C i j e nj e n a  b r a ć o,

U ozračju bajramskoga dana ispunjen Zadovoljstvom, srećom i veseljem, molim Svevišnjega da vam ispuni sve vaše želje i otkloni sve nedaće.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

KULLU AMIN VE ENTUM BISIHA VES-SELAME VEL-AFIJE

URIME ME FAT BAJRAMIN

BAHTALO BAJRAMO

Rijeka, 16.11.2010.g