POTICAJ MEĐURELIGIJSKOG DIJALOGA MEĐU MLADIMA

Polaznici/e Balkanske omladinske škole u okviru interaktivnog programa predavanja imali su priliku upoznati se i komparirati propise u tri monoteističke religije i to na primjeru 10 Božjih zapovijedi u židovstvu, islamu i kršćanstvu. Predavač tim povodom u Balkanskoj omladinskoj školi bio je imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Mersad ef. Kreštić.

Imam Kreštić upoznao je mlade koje su to Božje zapovijedi u sve tri navedene religije, te je kroz interaktivni rad sa mladima komparirao te propise identificirajući sličnosti i razlike među njima. Sudionici/e Škole su potaknuti na promišljanja i svakako da će im naučeno pomoći u jačanju i njegovanju međureligijskog dijaloga.

Balkanska omladinska škola jedan je od programa kojim Islamska zajednica u Hrvatskoj preventivno djeluje i usmjerava mlade ka uključivanju i sudjelovanju u međureligijskom i međukulturalnom dijalogu. Idući u tom smjeru, sudionici/e Škole sudjelovali su i na tribini Dr. Sulejman Mašović o temi Islam – prijetnja ili izazov za Europu o kojoj je govorio muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziz ef. Hasanović. Inače, tribina Dr. Sulejman Mašović redovna je aktivnost Medžlisa IZ Zagreb i održava se svakog četvrtka u tjednu, a posvećena je aktualnim temama u društvu kroz prizmu islama i provodi se sudjelovanjem relevantnih govornika/ca koji imaju kredibilitet govoriti o specifičnim temama.

Potom su program predavanja u okviru Balkanske omladinske škole u Zagrebu i Rijeci obilježila predavanja o temi Ljudska prava i slobode kroz prizmu šerijata koja je upriličio voditelj Instituta za arapski jezik i islam, hafiz Fahrudin ef. Haseljić. Hafiz Haseljić je s mladima analizirao šerijatske propise u oblastima za koje su sudionici/e Škole izrazili najveća zanimanja, a to su bili oblast nasljednog, kaznenog i obiteljskog prava. Bolje razumijevanje šerijatskog prava značajno priprema i potiče mlade u širenju međureligijskog dijaloga.

 

Balkanska omladinska škola program je Centra za kulturu dijaloga koju Centar provodi u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i Uredom za tursku dijasporu i srodne narodne Vlade Republike Turske. Program se provodi u Zagrebu i Rijeci i namijenjen je talentiranim i uspješnim mladima kako bi unaprijediti svoje spoznaje o svijetu i društvu, dosegli viši intelektualni i kulturni razvoj i postati odgovornim predvodnicima/ama sveukupnog društvenog boljitka.

Nejra Kadić Meškić